用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

可能未習慣小學學習/考試模式, 家長可平日多協助小朋友功課/温書, 看多幾個月情況。

回覆樓主:

加油,俾d時間俾小朋啦。真係跟唔上寧願留班打好基礎。11月考咗試,即一年4考啦 .勤力d睇吓下兩次點先。如有改善仲有暑假可以追呢。

我就係冇唸過原來小一咁難!阿女幼園係happy school 但都有出去上中英數,我女吾喜歡寫中文字,寫得好慢,每日都好多功課做根本冇時間溫書。現在的小一中文,對於六歲來說,实在太難。

回覆 Happy_Charles 的帖子

大囡

happyheart 發表於 18-11-28 22:46
我就係冇唸過原來小一咁難!阿女幼園係happy school 但都有出去上中英數,我女吾喜歡寫中文字,寫得好慢, ...

可以考慮啟思。樓主囡囡是讀名津女校,得確中文係較深,知人讀GH,因為中文低分,英數幾好,都要轉校走。不是學校叫,而是女校競爭激烈,排名得確影響小朋友的自信和有壓力。

回覆 lulumelody 的帖子

啟思太貴了,先謝謝你!

回覆樓主:

一般不會一次考試不理想就轉校,是否對學校有其他不滿呢?

回覆 asweetmom 的帖子

只是正考慮中,有兩個學期兩科不合格👎🏻就⋯⋯我地60分先合格

happyheart 發表於 18-11-28 23:59
回覆 asweetmom 的帖子

只是正考慮中,有兩個學期兩科不合格👎🏻就⋯⋯我地60分先合格

而家先12月,仲可以有時間改善!你小朋友平時點樣做功課?又點樣分配啲溫書時間呢?中文難,每日放學後,朗讀當天所教的課文兩三次,至少喺課程裏面所有嘅課文都認到,仲有測考的試卷,帶返嚟屋企之後有冇睇過佢有啲邊一方面出問題㗎,重點教,或者你係未掌握到適當的溫書方法,唔好咁快氣餒住。

happyheart 發表於 18-11-28 22:46
我就係冇唸過原來小一咁難!阿女幼園係happy school 但都有出去上中英數,我女吾喜歡寫中文字,寫得好慢, ...

我都好明白你的心情, 上年我都好灰。小一中文太難, 但你都好過我幼稚園都有補中英數。我囡happy 幼稚園零功課, 無補過, 而且佢唔喜歡中文, 中文寫得慢。放心啦! 大人小朋友一齊努力係可以追到。

我囡都係讀女校, 上年我都係驚中文唔合格要留班, 但小一下學已經有90幾分。

同佢一齊讀中文题目, 讀多d, 自然會認多d中文字, 尤其睇题目。做小小閲讀理解練習, 小一基本上温返學校worksheet同作業都可以, 自己再出返類似题型比佢做句。你睇一次考試錯邊方面? 不懂解题? 唔小心? 要知道問題在那裏先解決到。

我比較過其他二線津校中文, 其實也不易讀。可能輕鬆都要去些寶校村校, 或者IS

加油!!

回覆樓主:

如果間津校升中派位好,唔會隨便轉校。除非係轉去d3線寶校,可能全級得幾個或B1, 大部份B2B3, 否則學樓上講,二線校乜不一定容易,為求上位二線校可能更谷,但谷完又冇升中派位率保證,到呈分時壓力肯定比一線小學更大。
只係第一次考試,慢慢來吧。派卷後針對弱項再改善。
我以前有個補習學生,由初小全科合格邊緣,到高小已有中上游成績,順利升B1中學。小朋友有好大空間進步。

第一次測考可能因為未適應,都唔知考試係點。記得我女小一時,有同學考試唔知規矩,還四圍走。
中文英文如果能力不足,可能題目都讀不懂,點答的出?連數學都可能因為讀題問題而做唔到。

不要太大壓力,慢慢來。

都有同學小一成績不合格,最後要留班。不過repeat 一年之後,成績慢慢追上,依家升二年級考的幾好添。

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

我女也是小一,剛派成績十分不理想,中文5x, 英文6x, 數,常7x. 考級100/116 ,地區一線小學,因為佢幼稚園太happy, 少認字,因此,一上小一面對甘多字,對她來說十分吃力,但我女相信未適應,我有信心,我慢慢一步一步幫她,她可以一路進步。找出她弱項。例如我女作句,文法錯,字又識得少,我每天比兩個詞語佢,要佢作句比我,星期六日做下課外練習,目的要比佢知道一d 出題模式,多練習,希望幫到她

回覆 719117 的帖子

你女成績還好,我女數都不合格。其實點解衣家小一咁難,有老師同我講,跟TSA 題型出,為小三TSA 準備。

回覆樓主:

更何況樓主囡係一線女津,唔可能唔谷。要轉只可諗D Happy school。要Happy school,一係村校或宝校,一係貴價私校或國際學校。

719117 發表於 18-11-29 12:50
我女也是小一,剛派成績十分不理想,中文5x, 英文6x, 數,常7x. 考級100/116 ,地區一線小學,因為佢幼稚 ...

睇你咁寫,如果能持之以恒,你小朋友應該會有大進步。

做家長係咁,細路哥好叻,開心吓lor。細路哥唔掂,幫佢手追上去。條路好長。

Jane1983 發表於 18-11-30 13:22
睇你咁寫,如果能持之以恒,你小朋友應該會有大進步。

做家長係咁,細路哥好叻,開心吓lor。細路哥唔掂, ...

希望喇

Jane1983    發表於 18-11-30 23:45

我想講我女二綫頭學校,中英都好難下,只有數學淺。

happyheart 發表於 18-11-30 00:33
回覆 719117 的帖子

你女成績還好,我女數都不合格。其實點解衣家小一咁難,有老師同我講,跟TSA 題型出, ...
只是因成績而想轉??? 有無其他原因先????
小朋友返學是否開心??? 除了成績有無其他問題 ????
‹ 上一主題|下一主題