用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇  

Elenalan 發表於 19-1-24 20:35
學障應該唔係自己可判斷吧?要做專業評估吧? 所以我第一條發言咪話冇讀KG和學障係exceptions 囉,又loop?
...

在此情況,家長便想起「學障」,便想起「學習問題」便是錯判。理由不再重複。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-1-24 20:49
處事態度的培養,也是準備之一,probably more important than 谷學術。
有次小朋友約了一班同學玩,其中一 ...

我女兒到初中也極貪玩,自我,老師家長一定不會付合這裏家長的學術要求,學習態度要求。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:20
其實你哋有無睇清楚?係Elenalan話佢個女嗰間skip咗數學1A,唔係樓主呀!

樓主可能係一個唔了解清楚既媽, ...

其實我係討論另一版友講果個case ,唔係樓主。我女學校冇skip A書, 可能比原定速度教得快左(純粹主觀感覺A書快過B書,但一定用左A書超過一個月)。

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:08
咁咩叫小一skip咗唔溫?
其實你有無了解過小一數學係咩?你知唔知香港小學課程,中英文的確同幼稚園有好大 ...
佢梗係唔知佢女都唔係LS个system.

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:20
其實你哋有無睇清楚?係Elenalan話佢個女嗰間skip咗數學1A,唔係樓主呀!

樓主可能係一個唔了解清楚既媽, ...

同意,其實做父母唔好話谷唔谷,最起碼要了解下孩子喺學校學緊d乜,包括幼稚園階段。講得白d,我覺得係責任感。

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:01
佢之所以成績ok,係因為佢係文字學習既人,佢上堂係發夢既,全班都知,佢做功課同讀書都係靠自己睇,如果 ...

c喇! 我女真係好似! 冇腰力係點? 老師話我女上堂成日自己諗嘢,唔聽人講,合作好差,時間管理差,亦都坐唔定

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:08
咁咩叫小一skip咗唔溫?
其實你有無了解過小一數學係咩?你知唔知香港小學課程,中英文的確同幼稚園有好大 ...

E君話齋,唔再重複,唔明講一千次都唔明。

IloveJJ 發表於 19-1-24 23:59
其實係你唔明,你成日撈亂晒啲野

把口係你度。 香港教育亂象,幫兇明顯不過。

Bye.

IloveJJ 發表於 19-1-25 00:01
無腰力係成日坐同企都唔直,做唔到掌上壓,其實佢唔止無腰力,係大小肌都差,協調又差,不過我自細日日帶 ...

我女做唔到sit up, 係一下都做唔到,PE拎C-, 我想像唔到有幾差先可以拎到C- (即僅僅合格)

shadeslayer 發表於 19-1-24 21:51
我女兒到初中也極貪玩,自我,老師家長一定不會付合這裏家長的學術要求,學習態度要求。
...
唔覺得你是一個完全唔準備和放養的人,只不過你準備的和一般平民百姓唔同

Elenalan 發表於 19-1-25 00:41
我女做唔到sit up, 係一下都做唔到,PE拎C-, 我想像唔到有幾差先可以拎到C- (即僅僅合格)
...
exactly structured/有方法的分別,op 教路,起初放兩個枕頭墊住上身,唔洗訓平,易好多,build up 左muscle 就減一個枕頭⋯