用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 ...
樓主: whydothis
go

高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 [複製鏈接]

回覆樓主

不過不得一講,小朋友早兩三年都讀得好開心,日日都話要返學,我都信佢幼稚園讀得好開心。

學術就自行斟酌。

只係高小銜接問題,令我不說不快。

whydothis 發表於 18-12-2 21:03
你錯了,每年收生不足100。
還有,喺小一嗰邊上年原來已經有家長寫出post,收100個只係interview好嗰100。 ...

點會錯啊?我小朋友都糸高幼。高幼的優勢就係有兩次面試。為了保持小學的教學質素,其他都糸要同校外生競爭。高幼一百人有offer一定有。當然一定要看公開面試也參考校內。每間學校糸選適合自己學校的學生。如果面試當天唔開囗,失準也有可能。但比出offer的人數其實與簡介會介紹一樣。不是100%直升龍校一定有人失落。

zazadodo 發表於 18-12-4 04:11

你覺得有參考校內的,可以過去小一升學版睇,上年一早有其他班家長都有講。
只係我今年先講。

反正我都已成過去,不過如果比我再揀,我就會努力喺其他方面。

whydothis 發表於 18-12-4 11:55

你覺得有參考校內的,可以過去小一升學版睇,上年一早有 ...

有沒小一link呀?

kiu_kiu 發表於 18-12-3 12:24
其實在幼稚園又有咩成績好可言?  高幼每月評估大把人滿分, 但優異獎每班得四位, 都唔夠分, 除了成績, 仲要 ...

agree, 次次都剔滿分,但我又唔覺得阿仔係咁得,所以嚟緊下年in 高小我都唔係好有信心。其實,180個幼稚園生都係收100, 計番得5成鬆啲,冇offer 係好正常嘅。
但我都覺得比校外嘅已叫多機會啦。

whydothis 發表於 18-12-3 12:30
無既,當你係局內人咪明白。
簡單講,只要多報面試班就得。
唔好同我講成績。

其實...高幼家長都暗谷,好多都外補啦。
正如kv, sc, 佢地啲學生一樣補得好勁。

雲雲地 發表於 18-12-5 08:56
其實...高幼家長都暗谷,好多都外補啦。
正如kv, sc, 佢地啲學生一樣補得好勁。
...

其實我覺得唔係谷唔谷問題。
就當小朋友程度去到好好,但interview如果突然發作唔出聲或比較被動就已經可以收工。

雲雲地 發表於 18-12-5 08:48
agree, 次次都剔滿分,但我又唔覺得阿仔係咁得,所以嚟緊下年in 高小我都唔係好有信心。其實,180個幼稚園 ...

其實高幼收高小offer實質比100這個數字還要多,上年我班收了多過20+ offers (第一輪加call waiting+最後third-in), 但最後讀高小的應該只有一半。有同學喺註冊日截止即刻收到call waiting, 也有苦等的同學最後third in成功

回覆樓主:

其實都好明白冇offer嘅憤恨,但實際上最後高小派出過俾高幼嘅offer肯定超過120個以上,至於最後call唔call到妳又或者點解冇call妳,就真係唔夠膽comment。不過其實就算95%升小嘅龍幼,唔收妳就係唔收妳,亦無咩好怨,希望妳怨恨過後可以重新上路,為兒子爭取到更心儀學校。話說當年有4個同學仔冇高小offer,最後兩個入港華,一個spcc另一個DBSPD,當然家長都係有準備型嘅家長。

monodad 發表於 19-1-16 20:30
其實都好明白冇offer嘅憤恨,但實際上最後高小派出過俾高幼嘅offer肯定超過120個以上,至於最後call唔call ...

我今年都識有同學冇高小offer 但有spcc (n無人士)

zazadodo 發表於 18-12-2 10:10
我覺得高幼不外補係絕對不OK。英文科極度需要加強! 這也回答了為何高幼只有100人可以收。 因為其他考生也 ...

同意,英文科沒校本教材,無課程設計可言。
只係抄書的句子,功課乏味。去年有反應過及建議,未知會否改善
‹ 上一主題|下一主題