用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 ...
樓主: whydothis
go

高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 [複製鏈接]

回覆 zazadodo 的帖子

都未必既,我聽到最多家長呻自己小朋友跟唔到既,8成係外校生,啲媽媽都後悔唔俾小朋友讀深課程既幼稚園而直上高小。

PTL_L 發表於 18-12-2 12:29
回覆 lcyesther 的帖子

我唔相信證書論,兩個小朋友亦從冇考過盾,亦唔信有幫助,但我從小建立佢地好好既 ...

我小朋友每天有閲讀時間,最少每天看一中一英書。

可能你小朋友天資好覺得順利輕鬆,但請不要抹殺天資平庸的小朋友要靠努力及付出才有相應收穫。外補就是罪惡及壓力,那如果成績不理想要如何做?

咁我會考慮小朋友適唔適合讀呢間學校?(如果成績唔理想既一類)我絕對唔覺得外補是罪惡,我兩個都有外補既,不過想帶出是外補唔係一切。

PTL_L 發表於 18-12-2 13:11

咁我會考慮小朋友適唔適合讀呢間學校?(如果成績唔理想既一類)我絕對唔覺得外補 ...

成功方法很多,有人因天份,有人因勤學的毅力。條條大路通羅馬。如果努力了仍不能達水平,才是不適合。
如果外補做到成績的也要走,我相信高小最少有三份二人要走。
努力後我小朋友所有默書(包括unseen),暫時也有90分以上,更有幾次100分。他非天資聰穎,有此成績我也欣賞其努力。全力以赴去認真學習,不管結果如何也無悔了。何必批評盡全力以求進步的人?

各施有各法既,你覺得我批評你,但我絕冇此意,不過唔緊要啦,仲緊要小朋友讀得開心,有一個快樂既童年就可以喇,大家用咩方法都冇抵觸既。但暫時就唔好嚇親啲準高小生家長,俾佢地錯覺以為讀高小必定要外補先可以保持到成績。

PTL_L 發表於 18-12-2 13:33

各施有各法既,你覺得我批評你,但我絕冇此意,不過唔緊要啦,仲緊要小朋友讀得開 ...

也許是我太敏感了。不過為新一代高小家長好,應該讓他們明白裝備小朋友(不論自己教定外補)的重要。
不過我仍十分推介高小,因為能指引小朋友學習的方向。不過真係不易應付。
至於高幼,學術真不及某些私幼,但又真係比較易升高小,所以真係有好有唔好。

唔緊要呀,我地大家都係盡責既家長,亦好無奈,唔想俾太大壓力小朋友,但現今社會唔俾又唔得,不進則退。但我希望自己盡能力維護我兩個小朋友快樂既童年。加油呀,媽媽

zazadodo 發表於 18-12-2 10:10
我覺得高幼不外補係絕對不OK。英文科極度需要加強! 這也回答了為何高幼只有100人可以收。 因為其他考生也 ...

你錯了,每年收生不足100。
還有,喺小一嗰邊上年原來已經有家長寫出post,收100個只係interview好嗰100。而不睇幼稚園任何學術上成績。

即係你小朋友3年可以好叻,但interview 差就功虧一簣。又換轉小朋友可以好曳成績差,但係interview 好好就收生。

這就是高幼所謂的優勢

lcyesther 發表於 18-12-2 13:52
也許是我太敏感了。不過為新一代高小家長好,應該讓他們明白裝備小朋友(不論自己教定外補)的重要。
不過 ...

我小朋友都係讀高幼,睇過KV and SC,功課,其實高幼中文課程絕對深過佢地,當然英文比起LH SC 係淺,需要自己加強,但絕對唔係話淺到唔補就唔得。

whydothis 發表於 18-12-2 21:03
還有,喺小一嗰邊上年原來已經有家長寫出post,收100個只係interview好嗰100。 ...

其實校長一直都講高幼升高小係只睇面試,冇講過會參考校內成績,的而且確第一輪係收高幼100人,最後梗有人唔讀,所以每年大概8-90人左右會讀高小。

讀高幼仍然有入讀高小既好處,黎緊細佬都打算出年入高幼!

高幼係品德同學術都兼顧到!

whydothis 發表於 18-12-1 22:00
我都無讀高小,所以無得比較

請問最後入左邊間小學?

icebbs 發表於 18-12-2 23:59
我小朋友都係讀高幼,睇過KV and SC,功課,其實高幼中文課程絕對深過佢地,當然英文比起LH SC 係淺,需要 ...

點解常常強調不用補,自己教同出面老師教,同樣也覺得有不足而要加強。不排除有D父母在家係咁教,谷得仲勁。

lcyesther 發表於 18-12-3 06:55
點解常常強調不用補,自己教同出面老師教,同樣也覺得有不足而要加強。不排除有D父母在家係咁教,谷得仲勁 ...

不過我識既SC 同KV 補得仲勁,唔係講笑。
SC 個位朋友佢補三日英文,未計數學同其他興趣班。

請問一下你小朋友而家讀緊P1? 覺得最難遽應係邊科?

icebbs 發表於 18-12-3 07:20
不過我識既SC 同KV 補得仲勁,唔係講笑。
SC 個位朋友佢補三日英文,未計數學同其他興趣班。

我覺得中、英、數的要求也很高。不過中默比較淺,可能給予時間同學適應普教中吧

whydothis 發表於 18-12-2 21:03
還有,喺小一嗰邊上年原來已經有家長寫出post,收100個只係interview好嗰100。 ...

其實在幼稚園又有咩成績好可言?  高幼每月評估大把人滿分, 但優異獎每班得四位, 都唔夠分, 除了成績, 仲要睇好多嘢, 還有, 幼稚園的成績表我覺得比較主觀, 即使成績最好也未必可以拿到優異獎.

換另一面睇, 有些小朋友在高幼被老師忽略了, 卻又偏偏有高小正選offer!

icebbs 發表於 18-12-3 00:19
請問最後入左邊間小學?

kiu_kiu 發表於 18-12-3 12:24
其實在幼稚園又有咩成績好可言?  高幼每月評估大把人滿分, 但優異獎每班得四位, 都唔夠分, 除了成績, 仲要 ...

無既,當你係局內人咪明白。
簡單講,只要多報面試班就得。
唔好同我講成績。

icebbs 發表於 18-12-3 00:03

其實校長一直都講高幼升高小係只睇面試,冇講過會參考校內成 ...

你仲有細佬跟尾?

whydothis 發表於 18-12-3 12:30
你仲有細佬跟尾?

係呀,其實我到目前為止都滿意學校,我囡囡唔係最受寵個批小朋友,但佢每日都好開心翻學,當然每間學校都有不足之處,但高幼都係唔錯既選擇。

icebbs 發表於 18-12-3 13:48
係呀,其實我到目前為止都滿意學校,我囡囡唔係最受寵個批小朋友,但佢每日都好開心翻學,當然每間學校都 ...

讀得開心最緊要
‹ 上一主題|下一主題