用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智/ 瑪利諾(MC)
樓主: chaiyiu
go

上智/ 瑪利諾(MC)   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-11-28 08:58

「影響不大」

參考上年MCS自行入,強如仁紀或仁立級十內,培僑級一、其他地區級一入,大多數是級一、二、三,我亦不相信常識取B⋯70-85分可以去到級1、2、3,認清自己成績,無謂白白浪費一個自行位。

sukitelfold 發表於 18-11-28 09:08
參考上年MCS自行入,強如仁紀或仁立級一、二、培僑級一、其他地區級一入,大多數是級一、二、三,我亦不相 ...
樓主呢個情況 MCS 係chance 細..

sukitelfold 發表於 18-11-28 08:58

「影響不大」

我只係講全港排位, 中英數比重, 常識所佔比重, 樓主女常識由A跌B, 但中英數仍然保持A, 所以相對黎講常識由A跌B係影響不大。教育局亦好清楚寫明分數分配方法, 你若有興趣可以上教育局網頁了解清楚中學學位分配辦法, 其中有個 powerpoint 第16頁講得好清楚。

我只係從樓主女成績同一般情況去討論。 實際成績情況, 只有校方才清楚, 如果要無限假設, 真的有可能樓主女全級同學都有人人皆A的可能性, 如果真係要咁假設, 樓主女就全級第尾了。

ksli312 發表於 18-11-28 09:39
我只係講全港排位, 中英數比重, 常識所佔比重, 樓主女常識由A跌B, 但中英數仍然保持A, 所以相對黎講常識由 ...

我也清楚玩法,不是「影響不大」,就算音樂一科閒科,可以令你跌十名八名!

同時也提出其他VA、音樂成績如何?中英數A頭A尾?有限資料只評估常識正常85分以下,極難保到前十名,除非常識今次是死亡之卷,得1、2個取到A。

也想對題,樓主問自行入MCS、HTC的機會。

chaiyiu 發表於 18-11-27 21:56
請問各位,阿女呈1(4A),呈二(3A中英數1B常),自行上智同瑪利諾修院,有冇機入到?
...
上智

babycute2009 發表於 18-11-28 08:50
請教小學幾年級開始要上英文討論班,面試班?

我女因小學開始恆常有外藉上門私補oral,所以升6個暑假先開始上出面針對面試既英討班。

sukitelfold 發表於 18-11-28 09:47
我也清楚玩法,不是「影響不大」,就算音樂一科閒科,可以令你跌十名八名!

同時也提出其他VA、音樂成績 ...

咁,我估應該MCS有考慮體育生~~~

sukitelfold 發表於 18-11-28 09:47

同時也提出其他VA、音樂成績 ...

呈分音樂視藝1分都不能少!

Wenedd 發表於 18-11-28 09:02
新手及借位一問,仲有一間係邊間?thanks!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3693978

chaiyiu 發表於 18-11-28 09:05
明白,已開始上英語面試班至二月尾,學校都有面試訓練
其實樓主可參考一下上智過往收取你女小學的人數去估計, 再問老師大約名次, 已經可以作參考。單從成績而言, 樓主女係地區一線小學的話, 應該自行機會大的, 還要睇樓主女面試發揮。
MCS 相對競爭太大, 機會稍次, 小女當年放 MCS 自行一, 上智自行二, 可參考。

ksli312 發表於 18-11-28 10:01
其實樓主可參考一下上智過往收取你女小學的人數去估計, 再問老師大約名次, 已經可以作參考。單從成績而言,  ...

請問大家MCS每年係米得大約25個自行位比街外生?自行係米all in? 麻煩曬! (emoji)

BBCoffee 發表於 18-11-28 10:07
請問大家MCS每年係米得大約25個自行位比街外生?自行係米all in? 麻煩曬! (emoji)
...

mcl203 發表於 18-11-28 09:50
咁,我估應該MCS有考慮體育生~~~

純粹體藝生又未聽過,成績體藝兼優生也不少。

我女升中果年,小學老師有分享過這樣的例子:小學師姐中有試過自1 HTC, 2 Maryknoll,最後入咗Maryknoll. 也有試過自1 Maryknoll,2 HTC,最後入咗HTC.老師想表達的是學校過去試過Marykoll不收,HTC收。也試過HTC不收但Maryknoll收。沒有絕對,因為還要看面試的緣分。

S1Parents2017 發表於 18-11-30 13:47
我女升中果年,小學老師有分享過這樣的例子:小學師姐中有試過自1 HTC, 自2 Maryknoll,最後入咗Maryknoll.  ...

同意面試講緣份。
識人今年上智冇2nd in, 但叩門入左MCS.
成績比她後的同學,反而有2nd in入左上智。

sukitelfold 發表於 18-11-28 09:08
參考上年MCS自行入,強如仁紀或仁立級一、二、培僑級一、其他地區級一入,大多數是級一、二、三,我亦不相 ...

如果仁立仁紀級一二三入MCS, 咁入st Paul coed, 女拔果幾個咪四五六?資料在哪裡得返來,可信性極低。
其實面試好緊要,MCS鐘意收英文叻的人,如果樓主女兒英文叻,常識失手也有機會。如果英文程度一般,又不是級頭,就留返個自行位去考有把握的學校。

cuccw 發表於 18-11-30 22:29
如果仁立仁紀級一二三入MCS, 咁入st Paul coed, 女拔果幾個咪四五六?資料在哪裡得返來,可信性極低。
其 ...

你啱已更正

剛確實仁立入3個,估計也前,仁紀今年冇。
另外荔天級二有一個。

kirstyau 發表於 18-11-27 22:45
咁更加要試直資攞經驗,如果心儀上智,但本身又驚,仲一黎最心儀,你都估計到阿女會有幾震啦。

我女講野 ...
kirstyau,
please check PM, thank you.

簽名被屏蔽

kirstyau 發表於 18-11-28 09:51
呈分音樂視藝1分都不能少!
音樂、視藝好似係5分一跳喎。

Yanamami    發表於 18-12-12 16:43
‹ 上一主題|下一主題