用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問k3學數學,mathsconcept or eye level邊間好 ...
go

[數學] 請問k3學數學,mathsconcept or eye level邊間好 [複製鏈接]

請問k3學數學,mathsconcept or eye level邊間好,謝
   5    0    0    0

回覆樓主

eye level,有critical,小朋友覺得有趣,對培養數感有幫助

2間的課程內容很相似。
剛在math concept上了差不多三個月,會停,不會再續上。一本練習18頁,課堂做一半,回家做餘下一半(共9頁),只在試堂當日﹑第1堂﹑以及第11堂跟我說幾句話 (因下堂要繳費吧),平常根本不會理會家長,當我們透明,自己回家做那9頁練習,並看堂上做的9頁,有什麼地方擦過的,自行評定學習狀況,那倒不如買本補充練習回家做吧!

年初為了參加邏輯思維大賽而去eyelevel上課(無記錯是8堂),老師提供了很多練習。當時已上了一年公文式數學。

eyelevel和公文式,每堂下課也有良好的溝通。eyelevel 每堂都會主動解釋該堂學了什麼,有什麼要注意,弱項在那裡。公文式更會教家長,老師是用什麼方法教數學的。

結論是,eyelevel 比較有交帶﹑有溝通﹑亦提供適量的家課,最重要是有運氣地遇到好老師。

ywwmama 發表於 18-12-17 02:41
2間的課程內容很相似。
剛在math concept上了差不多三個月,會停,不會再續上。一本練習18頁,課堂做一半, ...
請問你小朋友係邊間學?通常上課時間幾耐呢?謝謝

回覆 寶貝豬媽媽 的帖子

math concept在大埔廣場,每星期一堂,每堂1小時,當時是首次報名的話,報2個月送1個月,1次性。已經停左無上。

ywwmama 發表於 18-12-24 00:10
回覆 寶貝豬媽媽 的帖子

math concept在大埔廣場,每星期一堂,每堂1小時,當時是首次報名的話,報2個月送 ...
謝謝ywwmama

ywwmama 發表於 18-12-17 02:41
2間的課程內容很相似。
剛在math concept上了差不多三個月,會停,不會再續上。一本練習18頁,課堂做一半, ...

請問你覺得eye level 好d定公文式好d呢?

回覆 Soniafong 的帖子

我覺得 eyelevel 好d,不得不承認公x式的確係操練,計到一睇題目就寫答案,無運算過程,但老師會教家長,回家點配合去train小朋友。每日工作紙都不少,尾段做半份,10頁,每頁10至12題。建議旅行都要帶去做。
eyelevel & math concept 可以用英文上(無問過公文可不可以),有點似我們以前讀書時用英文教數學,例如4 + 4 = 8,係講 four plus four equals to eight 這種港式英語。

回覆 Soniafong 的帖子

eyelevel & math concept 都有邏輯數學,唔係齋計數﹑無咁悶,而且升到小學會用到。

我之前小朋友都去過M.con. ,我覺得唔係幾好。因為我問老師點解咁計,老師都答唔到,佢話呢種題目就用呢個formula去計, 完全冇解釋。最後上咗幾個月就停咗。

之前喺另一個討論區見到有人話Math concept 係學店, 老師經常轉人, 老師要追數, 老師做到咁上下可升做partner一齊賺錢

ivysugar 發表於 18-11-27 18:21
請問k3學數學,mathsconcept or eye level邊間好,謝

其實唔明點解要參加,我見都是坐晒係度做練習,自己買本練習都有排做。

作為參考

https://lihkg.com/thread/1163167/page/1

回覆 picamama 的帖子

請問知唔知邊度有類似Eye level既Critical thinking練習可以買?

請問eye level幾錢一堂

MathConcept 咸濕仔嘅天堂

https://www.facebook.com/weilamanner/videos/395544071060369/

回覆樓主

我地都試過math concepts
都係覺得浪費時間

-我女話你唔主動問老師的話,佢係完全唔會主動來睇你做成點。
-有時老師仲會自己行開左去買早餐(小朋友在星期六早上上課),仲會即時開餐
-測考前兩星期已印定範圍比老師,方便佢安排操下某幾部分,但兩次測考佢都冇左回事。

上咗半個學期走人。
‹ 上一主題|下一主題