用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔男仔band 1自行
樓主: bbccbbcc
go

灣仔男仔band 1自行  

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:40
灣仔表面好似好好,但係其實選擇唔多,就係得呢幾間。

好多不願過海
所以通常qc 搭jo or jo搭kc or qc搭kc

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:24
如果係高小級10內,QC自行唔中既機會都大(始終有得面試既人都多),但係又未必需要係自行階段揀返自己中學 ...

當時自一QC, 自二高記,據說朋友希望仔可更上一層樓,但是仔非常希望同同學仔升上高中。

Felix223 發表於 18-11-27 17:42
當時自一QC, 自二高記,據說朋友希望仔可更上一層樓,但是仔非常希望同同學仔升上高中。
...

那她仔仔一定很開心了
有個jo 搭kc不入, 派位立刻哭了出來...

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:17
老實講,首先你覺得 QC 適唔適合你小朋友?如果 QC 適合, 咁張祝珊唔適合既機會都好大。 ...

小兒不屬於太活躍,又不是太靜,是守規聽話型,運動天份不高。咁係咪KC冇咁啱?我自己覺得QC和張祝珊都應該適合他。

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:44

那她仔仔一定很開心了
佢個仔好開心, 始終同學的6年情好深厚.

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:28
中學部今年有冇話自行唔選佢連門都無得叩?

不過令郎呢個排名, 基本上如果甘心的話, 乙1就必入直中

SJC...我擔心仔英文可能唔夠標青,面試突圍而出的機會不大。

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:45
小兒不屬於太活躍,又不是太靜,是守規聽話型,運動天份不高。咁係咪KC冇咁啱?我自己覺得QC和張祝珊都應 ...

kc是收academic型的
不用擔心
有級1x only study 入到

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:46
SJC...我擔心仔英文可能唔夠標青,面試突圍而出的機會不大。

jo 要academic加一些專長較大勝算

小兒不屬於太活躍,又不是太靜,是守規聽話型,運動天份不高。咁係咪KC冇咁啱?我自己覺得QC和張祝珊都應 ...
QC同張祝珊係好唔同既學校,適合唔同既小朋友,KC比較接近QC。

for級十
如果要最大機會, kc搭張記
如果文静型不想試jo一定要試qc, qc搭張or kc
以上只是個人想法

老實講,傳統男校面試,中文緊要過英文。

試吓無壞, 等小朋友知道"名校"英文要既要求, 激發佢上進心

坦白講, 就算QC面試英文要求無咁高, 入到去既英文要求一樣唔會低得過SJC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:51

for級十
如果真係文静既,QC、KC、SJC都唔適合,男校都係比較自由,而且 QC 仔唔係想像中咁薯仔,QC 一定自由過 KC。

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:55
如果真係文静既,QC、KC、SJC都唔適合,男校都係比較自由,而且 QC 仔唔係想像中咁薯仔,QC 一定自由過 KC ...

我不知樓主會否非一試qc不可
qc吸引力強勁到很多人也不會考慮適不適合了

IYY    發表於 18-11-28 00:19

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:51

for級十

打算睇埋佢呈二成績先決定試唔試QC
以你地睇,KC 張記係咪都比高記好?我呢排努力硏究緊,始終仔對學校有情意結,我要有理據去說服佢

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:58
以你地睇,KC 張記係咪都比高記好?我呢排努力硏究緊,始終仔對學校有 ...

是否較好我唔敢答了 學校可以用多方面去衡量好不好...

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:57
我不知樓主會否非一試qc不可
qc吸引力強勁到很多人也不會考慮適不適合了
...
吸引力勁到唔適合都要試。

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:58
以你地睇,KC 張記係咪都比高記好?我呢排努力硏究緊,始終仔對學校有 ...
KC、QC,自由度高,好靠小朋友自動自覺,比高記好定差因人而異。

回覆樓主

QC要睇前幾個同學是否都放QC第一自行;第二就睇奧數同羽毛球;KC都大機會,面試聽返黎都唔太難,可以一試;張祝珊不太清楚

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:44

那她仔仔一定很開心了

是級十以內嗎?KC其實唔難,可能面試唔夠標青