用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔男仔band 1自行
go

灣仔男仔band 1自行  

有直屬中學,打算只會在自行選他校,呈一考級10內,操行佳,如果keep到呢個成績,QC有機會in嗎?另一自行位KC or 張祝珊較好?謝指教!

bbccbbcc 發表於 18-11-27 15:33
有直屬中學,打算只會在自行選他校,呈一考級10內,操行佳,如果keep到呢個成績,QC有機會in嗎?另一自行位 ...
華仁小學、高主教小學、聖若瑟小學既情況好唔同。

我估(純粹估)如果係後者,級十既話 QC 有得面試既機會一定比前面兩間大;中間嗰間應該有得面試既機會比無既高。

王家爸爸 發表於 18-11-27 16:48
我估(純粹估)如果係後者,級十既話 QC 有得面試既機會一定比前面兩間大;中間嗰間應該有得面試既機會比無 ...
係, 我有朋友早兩年高小, 之前一直級3, 最後一年級10內, 據說QC自行唔中, 直上返自己中學部.

我估(純粹估)如果係後者,級十既話 QC 有得面試既機會一定比前面兩間大;中間嗰間應該有得面試既機會比無 ...

Thanks, 如果自一搏QC, 咁自二你覺得KC or 張祝珊比較好?張好似選人黎in, 怕最後自行兩間都冇得in

Felix223 發表於 18-11-27 17:07
係, 我有朋友早兩年高小, 之前一直級3, 最後一年級10內, 據說QC自行唔中, 直上返自己中學部.
...

Thx for info., 直上我都ok, 只係有機會就想搏下

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:10
Thanks, 如果自一搏QC, 咁自二你覺得KC or 張祝珊比較好?張好似選人黎in, 怕最後自行兩間都冇得in:hehehe ...
老實講,首先你覺得 QC 適唔適合你小朋友?如果 QC 適合, 咁張祝珊唔適合既機會都好大。

Felix223 發表於 18-11-27 17:07
...
如果係高小級10內,QC自行唔中既機會都大(始終有得面試既人都多),但係又未必需要係自行階段揀返自己中學。

bbccbbcc 發表於 18-11-27 15:33
有直屬中學,打算只會在自行選他校,呈一考級10內,操行佳,如果keep到呢個成績,QC有機會in嗎?另一自行位 ...
中學部今年有冇話自行唔選佢連門都無得叩?

不過令郎呢個排名, 基本上如果甘心的話, 乙1就必入直中

自行要搏盡, 就選QC同SJC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中間那間級1x也有得in qc

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:29
終乎見到你出手

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbccbbcc 發表於 18-11-27 17:12
Thx for info., 直上我都ok, 只係有機會就想搏下

last yr
if u meant 中間那間
級廿內有得in qc
但最後自行只收了2個, 一個級十內但不是頭三, 另一個級1x
級三那個自行一qc入不到, 自行二張記ok

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:32
終乎見到你出手

唔敢講太多了

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:29
所有話有得面試既機會大,但係入到既機會細。問題係唔搏白唔搏,所以我都贊成自己階段搏QC+SJC。

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:33
所有話有得面試既機會大,但係入到既機會細。問題係唔搏白唔搏,所以我都贊成自己階段搏QC+SJC。 ...

呢個啱 中間那間
有級五內自一qc自二st jo
最後st jo

王家爸爸 發表於 18-11-27 17:33
所有話有得面試既機會大,但係入到既機會細。問題係唔搏白唔搏,所以我都贊成自己階段搏QC+SJC。 ...
其實唔介意過海, 可以:

LSC/QC/SJC 三選二

當然, 可以考慮埋考SPC同港同

王家爸爸    發表於 18-11-27 17:38

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:35

我都覺級十內呢個選法好
另加dbs and spcc

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:35

灣仔表面好似好好,但係其實選擇唔多,就係得呢幾間。

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:33
last yr
if u meant 中間那間
級廿內有得in qc

Thanks! 好有用的資訊!