用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長有沒有權利去查呈分試卷?
樓主: Cliokohonda
go

家長有沒有權利去查呈分試卷?  

little_yolky 發表於 18-12-6 14:26
拿, 影人個樣, 乜都影唔到, 然後上網公審人哋, 又係對男士好唔公平的。仲可能俾人告返誹謗。 ...
未必,影个样,起码mark低左边个,关乎当时的情况,“乜都影唔到“,当然情有可原,但所谓之后出声,也应该是下车后立刻报警。

ar_mak 發表於 18-12-6 14:42
完全唔關事啦. 用手機影相拍片,冇記錯係2007年後先開始普及,咁之前d風化案點審??? ...
07年前/后都好,就好似我讲,如果是弱势告强势,记忆细节清晰,没有矛盾,有得告的。

ar_mak 發表於 18-12-6 14:51
你咁講又真係攪笑,因為係唔能夠由強弱去做判斷,即係我玩健身係大隻佬,就唔能夠比一個咸濕阿伯非禮?大隻就係 ...

唔係唔可以告,係勝算。
男男比較平等level, 有得告。
男老師告女學生性侵,似乎比較難。

ar_mak 發表於 18-12-6 15:02
男老師告女學生性侵......我真係唔清楚,印象中男可以告女性騷擾,但男告女強姦就好似直頭係冇. 無論如何,我 ...

因为讲得”侵侵“,都是强”侵“弱的啦,哪有”弱“侵”强的?当然,“弱”可能可以用办法搞掂“强”的,就即是在当时当刻,强弱位置交换了。但一般来说,都是比较难。
至于“女”怎样可以强奸“男”,可能是威逼,落药,也就是“强弱交换”了。有proof,就可以告。
(纯是个人意见,并非有法律依据)

ar_mak 發表於 18-12-6 15:17
其實我都想同你講落去,但我真係忍唔住笑. 即係一個女人,現實上係如何可以一個男人令佢就範呢?  拿,呢個係唔 ...
细节不需讲啦,加多d想象力啦

ar_mak 發表於 18-12-6 15:17
其實我都想同你講落去,但我真係忍唔住笑. 即係一個女人,現實上係如何可以一個男人令佢就範呢?  拿,呢個係唔 ...
係外國女強姦男事件唔少, 正如香港唔少家暴係女打男,只不過唔敢出聲

猴子爸 發表於 18-12-6 15:07
因为讲得”侵侵“,都是强”侵“弱的啦,哪有”弱“侵”强的?当然,“弱”可能可以用办法搞掂“强”的, ...
好遺憾, 香港法律強姦罪只係由男對女, 唔可以反過嚟, 女對男只能告非禮。不過, 我記得外國唔知邊個國家可以告。

ar_mak 發表於 18-12-6 14:40
三單野.

第一單,地鐵單野,我係曾經同人討論過,而大家都係根據新聞資訊去理解,所以我唔敢講所有野是100%(我 ...
好心你叫教練換你出場抖抖啦, 唔係次次都有波友識AED架。

mch411 發表於 18-12-6 15:28
係外國女強姦男事件唔少, 正如香港唔少家暴係女打男,只不過唔敢出聲
俾老婆打,講出來,叫佢情何以堪呢。

asweetmom 發表於 18-11-27 18:21
如果覺得合理,那麼引申開來,一個人穿金带銀被人搶是合理,銀行有銀被打劫也是合理。
...

又是wow

ar_mak 發表於 18-12-6 17:55
所以我話你係唔識波.

一場波只能夠換3次人,唔係個個舉手話換就有得換. 當年阿球王施單,踢到莫哂氣猛叫領隊 ...
吓? 乜原來唔係可以無限次換人咩?