用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長有沒有權利去查呈分試卷?
樓主: Cliokohonda
go

家長有沒有權利去查呈分試卷?   [複製鏈接]

daisy17772 發表於 18-12-5 02:09
原來都唔少學校講明查卷的程序。請問大家的學校是津校,直資,還是官校?

我仔小6,是津校,咁多年來校方 ...

我地都無查卷既安排喎,係津校。只係好似鄰班老師改卷,堂上派俾小朋友對卷,有問題同本班老師講~~~

Cliokohonda 發表於 18-11-27 16:24
題一: 我仔答不正確,原因是沒有向可信任的人求救等等。
老師答案是正確,原因是有高聲呼叫等。
題二,我 ...

去申請CHECK 睇清楚題目點問, 點錯 !!!!
要跟題目去答, 有時D題睇少d 都好容易答錯

被人非禮了, 即時用東西庶蓋又係當場, 即時反映 !

另外係,

題二,我仔答勿穿暴露衣飾及減小夜出等。

~~~~我著少D衫, 不是可以咁,就可以被人當作非禮的借口 !

今早先有一單NEWS, 講

社會實驗】少女稱遭人強姦求助 黎巴嫩途人反應居然係咁!

https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20181205/58989624

里D題目, 對於男仔來講, 又係會容易失分 !

我估女同學一定高分D !

subb 發表於 18-12-5 10:30

~~~~我著少D衫, 不是可以咁,就可以被人當作非禮的借口 !

今早先有一單NEWS, 講

社會實驗】少女稱遭人強姦求助 黎巴嫩途人反應居然係咁!

https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20181205/58989624

近來觸動我是呢單新聞:

老師警告逃學記大過
中四生墮斃前遺言
「求求你放過我」

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181204/20560962

訓導:副校建議勿去醫院
至卓銘證實死亡後,醫院急症室護士以張的手提電話致電布求助,指張嚎哭得無法提供任何資料,要求布協助。布直認「我冇(去醫院)」,「我都唔知點處理」,並打算向校方高層請示後才行動,若高層要他去,他便去。他輾轉聯絡到其中一名副校長,該副校長認為他「去到又唔識輔導人」,建議他「都係唔好去」。他並沒在庭上披露副校是誰。

點解學校同老師會咁樣架?!

PS:原來十一中已升格為「名校」。。。真係失覺哂!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

gracelam 發表於 18-12-5 09:14
津校, 不嬲家長可以查卷(考試卷), 測驗卷可派回家keep

我哋 都不嬲係test papers可以攞返屋企, 但係考試卷從來冇講過可以check . 不過我估如果真係想有需要check, 要自己主動問學校冇安排掛。

mcl203 發表於 18-12-5 09:44
我地都無查卷既安排喎,係津校。只係好似鄰班老師改卷,堂上派俾小朋友對卷,有問題同本班老師講~~~
...

你哋喺學校講明冇定係點呀? 我地學校有冇提過, 我估有需要主動搵學校, 睇下有冇安排囉。

subb 發表於 18-12-5 10:35
里D題目, 對於男仔來講, 又係會容易失分 !

我估女同學一定高分D !
因為樓主係爸爸, 佢小朋友係仔仔, 所以覺得答案無問題, 其實唔係答題技巧有問題, 係價值觀有問題。因為同好多JM所講, 唔可以blame the victims, 呢個係文物社會應有既共識。正如問題一, 仔仔覺得受害人要同信任既人講, 但並唔代表高聲呼叫係唔正確, 但佢答「不正確」, 就係小朋友觀念唔正確了。呢類題目, 只要宏觀概念正確, 就唔會扣晒分, 所以, 樓主小朋友要再教育了, P5就快青春期, 要搞清楚男女兩性角色。

ar_mak 發表於 18-12-6 10:57
我自己覺得係好難去答岩呢d題目,我答係死梗,因為我注重想法多過係最後個答案. 以呢題為例,係咪要即場大叫呢 ...
問題係, 你既方法啱, 唔代表圖入面個女仔高聲呼叫係錯, 係咪? 方法可以有好多, 但如果話佢係「錯」, 咁就有問題了。

睇嚟, 你都係爸爸嚟。

我地派分當日早上可查卷,
我唔查因為學校唔提供答案你查,
我怕口同鼻拗, 所以一向都唔查

ar_mak 發表於 18-12-6 12:04
而家你係咪一定要將條問題得出"岩"同"錯"先會滿意?睇黎你都應該係一位媽媽,而且仲係一位太太.

如果我將岩 ...
將岩同錯既決定權交番比當事人去處理 - 即是答“N/A,留待图中的女生自行处理”

ar_mak 發表於 18-12-6 13:36
咁我都分開左同埋喇,手下留情啦.

小小題外話,其實凡係類似既情況,我研究過多數係逃走係最好既解決方法,因 ...
三十六计,走为上着,这是永恒的。但我会加上一个:许可的话,影相后逃走。有图有真相。

ar_mak 發表於 18-12-6 13:36
咁我都分開左同埋喇,手下留情啦.

小小題外話,其實凡係類似既情況,我研究過多數係逃走係最好既解決方法,因 ...
地鐵單嘢係個女仔都好近個痴線佬呀, 點可以話佢唔逃走, 走唔到呀大人。唔通你以為個儍佬會俾一分鐘大家準備? 話點火就點火喇。易燃液體, 燒得好快架。

而講返條題目, 我哋只可以依圖答問題, 我斷估張圖入面, 個色狼係無刀既。所以女事主可以選擇呼叫, 同逃走, 兩個行為都係啱, 只係因為樓主仔仔話係錯, 所以就唔可以俾分佢。

至於足球, 我唔識呀麥哥, 回傳、向前傳同解圍有咩分別呀? 唔係總之唔好俾對方入波就得咩? 我唔識呀。仲有, 你N年前解圍時, 係咪好多人mark實你呀? 咁你將個波踢去對方度彈出界, 咁咪唔駛輸界外球囉, 我睇世界杯, 好多球員都係咁做喎。

猴子爸 發表於 18-12-6 13:44
三十六计,走为上着,这是永恒的。但我会加上一个:许可的话,影相后逃走。有图有真相。
...
但係, 你點樣影到對方隻手放响你pat pat度呢又請問。

little_yolky 發表於 18-12-6 14:00
但係, 你點樣影到對方隻手放响你pat pat度呢又請問。

只要影到相,影个样都好,大众会信个女,多过信个男的。学生告老师
艺人告影业老板
女生告男生
都是弱势的控告强势的,只要回忆细节合理,都比较易被信服。

猴子爸 發表於 18-12-6 14:14
只要影到相,影个样都好,大众会信个女,多过信个男的。
拿, 影人個樣, 乜都影唔到, 然後上網公審人哋, 又係對男士好唔公平的。仲可能俾人告返誹謗。
‹ 上一主題|下一主題