用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長有沒有權利去查呈分試卷?
樓主: Cliokohonda
go

家長有沒有權利去查呈分試卷?   [複製鏈接]

noming 發表於 18-11-27 17:20
我覺得第2條問題唔成立, 最多話同陌生人保持距離提高警覺性.勿穿暴露衣飾算唔算blame the victim?
...

第二條就算Carrie Lam答到都會被挑戰。

noming 發表於 18-11-27 17:20
我覺得第2條問題唔成立, 最多話同陌生人保持距離提高警覺性.勿穿暴露衣飾算唔算blame the victim?
...
其實留意下啲公益廣告係點講,應該有啲幫助。

bobbob 發表於 18-11-27 17:07
我覺得第1條老師啱,但第2條我又覺得你仔無錯喎,呢類open question答得合理就應該俾分 ...
該名少女做法是否正確? 如果係公共場所,高聲呼叫求助係正確答案。原因係世界好多地方都有因為事主無高聲呼叫求助而告唔入既個案。
有什麼建議去預防性侵?呢條其實係開放式題目,答案合理就得。但係需要留意,遮蓋私人部位,係中港台都係咁教,所以我估如果答用書、書包、或者任何物件遮蓋私人部位老師都唔可以話你錯。

Cliokohonda 發表於 18-11-27 16:24
題一: 我仔答不正確,原因是沒有向可信任的人求救等等。
老師答案是正確,原因是有高聲呼叫等。
題二,我 ...

題2答案一般人會覺得合理,但現今世界,尤其歐美或者維權人士唔接受這個說法,因為有Blame the victim和歧視意味。

Arabellahk    發表於 18-12-6 14:50
王家爸爸    發表於 18-11-27 18:29

Cliokohonda 發表於 18-11-27 14:49
除了呈分試外,其它考試也會派回給家長過目。昨天,小兒的小五常識科試卷令我有點失控,如是呈分試就災難, ...

不如你直接把題目貼上來,轉述容易誤導別人。

asweetmom 發表於 18-11-27 18:08
不如你直接把題目貼上來,轉述容易誤導別人。

簽回了,只不過諗起怪怪地,因為阿仔常識好小失手。

雲牛 發表於 18-11-27 17:09
回覆 Cliokohonda 的帖子

咁答咪即係指責被性侵的受害人因為佢自己衣著暴露 ...

這個答案明顯有中國文化,因為中國人甚麼事都先三省吾身。

Cliokohonda 發表於 18-11-27 18:11
簽回了,只不過諗起怪怪地,因為阿仔常識好小失手。

你不平是因為全失15分,一時間不能接受。你覺得老師答案不合理也沒有用,還是趕快了解一下校方在意識形態方面是哪個態度吧,開放式問題並不開放答案。

akys 發表於 18-11-27 18:01
題2答案一般人會覺得合理,但現今世界,尤其歐美或者維權人士唔接受這個說法,因為有Blame the victim和歧 ...

如果覺得合理,那麼引申開來,一個人穿金带銀被人搶是合理,銀行有銀被打劫也是合理。

Cliokohonda 發表於 18-11-27 16:24
題一: 我仔答不正確,原因是沒有向可信任的人求救等等。
老師答案是正確,原因是有高聲呼叫等。
題二,我 ...

唔好意思。

你仔仔在第二題的答法,應該好難攞到分。。。
好似講到個受害人因為衣著而被侵犯。
又或者受害人係輪班工作,咪要預咗。

我女學校有講係用類似個 model answer.

回覆樓主:

呢類題目看似開放式,其實要答中課文曾經敘述過既。我用咗好多時間要個仔跟足课內,為求分數不要自己老作,即使明知會越讀越蠢。

Arabellahk    發表於 18-12-6 14:52
HaYi    發表於 18-11-27 20:58

asweetmom 發表於 18-11-27 18:21
如果覺得合理,那麼引申開來,一個人穿金带銀被人搶是合理,銀行有銀被打劫也是合理。
...
前面有人講過這是中國文化,例如“財不可以露白”或者“女子最緊要嫁得好”, 從多年在這裏浦都見過唔少支持者。對這些題目,我一般答得好小心,用一般人/某些人等等。因為一定鬧交收場。
我想講這是意識問題,幾十年前冇人會質疑佢嘅答法,但隨時間走,要用現時主流答法,否則唔會有分。

akys 發表於 18-11-27 19:47
前面有人講過這是中國文化,例如“財不可以露白”或者“女子最緊要嫁得好”, 從多年在這裏浦都見過唔少支 ...

有無奈感,不能暢所欲言。
規則是這樣,為求分數會調整技巧,
但不認同此種題形去分高下。

tutik 發表於 18-11-27 19:23
呢類題目看似開放式,其實要答中課文曾經敘述過既。我用咗好多時間要個仔跟足课內,為求分數不要自己老作, ...
很對呵, 前面幾位都提過如果以為"不穿性感衣物會少左性侵受害機會" 是同現今的主流意識不符,  (變相是指穿著性感的人受性侵是咎由自取)   難怪取不到分,  但老實說用東西隔住私人部位都是同一原理.     我只是覺得要小學生答題時考慮此意識流行來作答實有點過態.  不知答設立單性專用車箱去減低可能性又能否取分?  

我仔學校會有6個時間比家長去CHECK PAPER, 如果想睇就寫手冊通知班主任邊個時間去, 但得45分睇12份PAPER, 呈一時我仔返黎話有一題佢明明答對但老師話錯, 我去CHECK PAPER時, 果然我仔係答對, 家長有問題係有表格比家長寫低, 第2日老師會答返你, 老師搵返我話我仔係答對, 全級改分數, 我仔多返2分.......

回覆樓主

Upup

回覆樓主:

我覺得第二題答得無咁中。

理應用番第一題嘅情境去答(即係地鐵裏面),因第2題同第1題係有關聯嘅題目,亦用相同嘅插圖。老師嘅答案亦解釋咗用手或書保護自己之類,同夜歸真係無關係。

回覆樓主:

原來都唔少學校講明查卷的程序。請問大家的學校是津校,直資,還是官校?

我仔小6,是津校,咁多年來校方重來都無公開說明有查卷安排。但我個人認為,尤其呈分,有關安排有實際需要。

daisy17772 發表於 18-12-5 02:09
原來都唔少學校講明查卷的程序。請問大家的學校是津校,直資,還是官校?

我仔小6,是津校,咁多年來校方 ...

津校, 不嬲家長可以查卷(考試卷), 測驗卷可派回家keep
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我間津校, 不是呈分的考試測驗會派番家簽名, 呈分試的話, 就不會比你帶番屋企, 不過會係堂上對卷, 另呈分d卷要全級教同一科的老師對過曬先, 如果小朋友最後d成積比之前的差好多, 可以要求羅最多一科的卷番屋企對
‹ 上一主題|下一主題