用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del

回覆樓主:

del

kitty21 發表於 18-11-27 13:38
因為仔仔幫老師手追同學功課,個同學話做左,仔仔吾信,因為個同學之前成日吾做功課,個同學行開左,仔仔就 ...
六年級?
其實如你所說, 出手打人當然不對, 但你小朋友走去摷人個書包...又是不對. 明知呢個小朋友有前科, 仲走去觸動佢神經線.

學校老師通知你發生呢件事? 有無講點處理?

不過你都要提下阿仔唔好去挑釁呢個同學仔, 反正只是最後一年.

Felix223 發表於 18-11-27 13:54
六年級?
其實如你所說, 出手打人當然不對, 但你小朋友走去摷人個書包...又是不對. 明知呢個小朋友有前科,  ...

kitty21 發表於 18-11-27 14:08

我知仔仔摷人野係吾啱,但係佢本住幫老師嘅心去做,因為係 ...

成件事,出手打人一定非常唔啱,老師有沒有正式通知你點處理?有沒有作一個交待?
個同學唔交出D功課,咪直接告知老師,唔係去開人書包摷,咁個同學有冇叫你仔開佢書包攞?你明唔明我意思先?

Felix223 發表於 18-11-27 14:21
成件事,出手打人一定非常唔啱,老師有沒有正式通知你點處理?有沒有作一個交待?
個同學唔交出D功課,咪 ...

(emoji)

文字沒有語氣, 我不是去話你個小朋友, 唔發生都發生了. 我仔一上小學, 我已經同佢說千萬不要擅自去開人書包拎野, 萬一同學唔見錢/ 銀包/ 貴重東西便會入你數.
打人的同學, 真的抵罰, 罰得少 ! 咁個因係點解 (因), 咪自己個書包比人摷.
做父母自己仔女比人打, 邊個唔心痛?? 大個仔啦, 我地做父母要教佢下次點樣正確處理件事. 小學只是社會一個小縮影, 將心比己, 自己D野無端端比個同事去摷晒手袋D 野出來, 唔知自己會有咩反應??

Felix223 發表於 18-11-27 14:42
文字沒有語氣, 我不是去話你個小朋友, 唔發生都發生了. 我仔一上小學, 我已經同佢說千萬不要擅自去開人書包 ...

☁️

IloveJJ 發表於 18-11-27 14:50
你仔摷人書包已好無禮貌,當時態度都唔慌好,加上你「嗰條友」咁叫人,我估你哋大家都差不多。
...

kitty21 發表於 18-11-27 14:52
但我覺得你根本話緊我小朋友囉!我已經話知摷人野吾岩!!!
係你自己覺得, 你有無事後解釋比個仔知?? 唔開心都無法, 我地唔通去打人一身?? 要比自己小朋友從錯誤中學習, 唔好再犯同一樣錯去令自己受傷害.

不過我相信都比較難, 不是你小朋友的錯, 係你無好好教好你小朋友, 明唔明呀??

明知個同學仔有問題就唔好惹佢啦,不交功課應該通知老師已經完成任務,現在郁完手覺得有問題,就通知老師或者社工去處理囉。

Felix223 發表於 18-11-27 15:06
係你自己覺得, 你有無事後解釋比個仔知?? 唔開心都無法, 我地唔通去打人一身?? 要比自己小朋友從錯誤中學習 ...

kitty21 發表於 18-11-27 13:38
因為仔仔幫老師手追同學功課,個同學話做左,仔仔吾信,因為個同學之前成日吾做功課,個同學行開左,仔仔就 ...

老師叫你仔去追那位同學的功課,唔係叫你仔去摷「果條友」書包。
上到中學,環境更加複雜。你仔再亂來,我怕到時唔單止摑兩巴掌咁簡單。
天助自助者,  別再怨天尤人

kitty21 發表於 18-11-27 15:17

樓主剛說:「但願你的兒子也是這樣!」,只是5分鐘後佢delete 咗!
呢位家長說話何必心腸如此狠毒!

Felix223 發表於 18-11-27 15:22

樓主剛說:「但願你的兒子也是這樣!」,只是5分鐘後佢de ...

開口埋口「果條友」。見字如見人,「呢條友」都唔弱。
天助自助者,  別再怨天尤人

kitty21 發表於 18-11-27 14:08

我知仔仔摷人野係吾啱,但係佢本住幫老師嘅心去做,因為係 ...

打人點都好,一定係唔岩,冇任何excuse,交俾學校處理啦。

摷人野都係,都一定唔岩,出發點乜都好
講好聽啲,盡心,但其實有d.... 蠢啦!都自以為是左,以為自己咁大權....
老師叫追,冇叫去摷,一樣冇excuse

如果有同事摷我個袋話搵公司野
我唔會打佢
直接報警添

就當learn a lesson
希望自己小朋友冇事
打人小朋友會改過

IloveJJ 發表於 18-11-27 15:01
唔駛在場都知啦!你都咁無禮貌,你仔難道會好?摷人書包已係錯,人哋叫你仔停,你又話佢聽唔到。你有道理, ...

同意
呢位樓主態度差,理解和分析能力低
有點覺得,呢位家長,小朋友,和同學....不難理解在同一學校

回覆樓主:

越來越多公審帖