用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ITT和寶山
go

ITT和寶山

想請問下如果讀ITT playgroup, 除左報寶山外, 對報其他PN有無幫助?
同埋請問讀ITT大約有幾多成可以入到寶山? 他們是否傾向收名門/專業人士父母?

想請問下如果讀ITT playgroup, 除左報寶山外, 對報其他PN有無幫助?> 識好幾個朋友, 上完ITT, 入唔到寶山, 全部入晒victoria PN. 有無幫助唔知, 但呢個係觀察所得.

同埋請問讀ITT大約有幾多成可以入到寶山?

> 你預一班10個約2-3個, 呢2-3個係包括埋相關人仕既小朋友.

他們是否傾向收名門/專業人士父母?
> ITT學費係一般Playgroup既3-4倍. 捨得俾呢個價錢當然係有番D家底, 變相多數係名門/專業人士. 都係雞先定雞蛋先既問題.

PS: 有親戚讀梗

回覆 SaladHe 的帖子

親戚有connections?

SaladHe 發表於 18-11-27 16:44
想請問下如果讀ITT playgroup, 除左報寶山外, 對報其他PN有無幫助?> 識好幾個朋友, 上完ITT, 入唔到寶山,  ...

何必一定要讀寶山幼稚園?我有朋友的女兒在那裏讀,他爸爸向我投訴學校什麼活動也沒有,唯一的優點只是可能有較多小朋友可升讀到某間名校小學。。。

回覆樓主

身邊識大概 10 個小朋友讀寶山,佢地既父母或祖父母都係富二代或社會上有名氣有地位的人。 寶山學費貴但其實好多人都afford 得到 (基本上專業人士已經afford 得到), 但就唔係人人都有呢個"社會地位" 去得到offer.

yffimyma 發表於 19-3-19 16:44
何必一定要讀寶山幼稚園?我有朋友的女兒在那裏讀,他爸爸向我投訴學校什麼活動也沒有,唯一的優點只是可 ...

而小孩得到名校offer又可能因為父母背景(如舊生)關係、學校都鍾意有名人後代讀啦。所以win在起跑線係殘酷的現實

Nbs 發表於 19-3-23 22:06
身邊識大概 10 個小朋友讀寶山,佢地既父母或祖父母都係富二代或社會上有名氣有地位的人。 寶山學費貴但其 ...

真實情況。

寶山收生睇父母背景,不一定要富二代,但多數要求父母本身都係名小畢業或有Connection,仔女計分都入到名小嗰種。所以寶山畢業生幾乎100%入名小。

識人無讀ITT,但有connection,最後入左寶山,父母都是本港名校校友。又識人有讀ITT,又有connection,但學校reject,父母都不是讀本港名校。

回覆樓主:

ITT係一個唔錯既playgroup, 師資同課程都好, 有家長唔打算讀寶山而上playgroup的。

普通人一定要讀ITT才有機會讀寶山,而且機會好微。基本上ITT時老師已被通知要留意下邊D有關係人士, 其他的其實係透明人. 如果冇關係人士又想入寶山就要說服到學校自己會點鋪排小朋友入名校。係咪舊生?有冇識咩勁人幫到手, 有冇捐錢。咩都冇就唔好浪費時間。恕我直言, 如果要係ek問點入寶山其實根本唔係o個個圈子既人, 即係唔係寶山要搵既家長。

而且入到寶山小朋友都係要不斷狂補, 甚至俾其他幼稚園小朋友補得更兇恨。我小朋友上某些興趣班都有好多寶山小朋友上, 大部分一日至少都會上兩個興趣班。佢地仲要由K1開始係放兩點幾, 即係一放學就即刻去上堂, 所以寶山小朋友升小成績好到底係幾多係學校功勞真係好難講。

莫失莫忘 發表於 19-9-21 14:50
ITT係一個唔錯既playgroup, 師資同課程都好, 有家長唔打算讀寶山而上playgroup的。

普通人一定要讀ITT才有 ...

同意要喺EK問點入寶山嘅確實唔係嗰個圈子嘅人。大部分寶山學生都真係補得幾兇狠,甚至可以用瘋狂去形容。但亦有少部分人係可以放學去公園玩,只學三、幾樣嘢嘅。而且老師們都唔鼓勵小朋友學咁多嘢,只係呢度d家長都係有無限資源俾小朋友,而且個個眼中只有coed, dgdb,再加上羊群心態,所以大部分人放學嘅節目都係學嘢。

通常收父母讀開名校的子女!吾一定要有錢!只是專業人士便可!當然絕大部份都有關系!
Itt課程係幾好!維記都係主力收專業人仕!同itt無關!