用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教 2歲9個月女仔 算唔算遲緩
go

[聽/語障] 請教 2歲9個月女仔 算唔算遲緩 [複製鏈接]

想請教 我個女2歲9個月 見幼稚園嘅時候 校長話佢講嘢比同齡小朋友差 叫我留意下
認知方面 識分顏色紅黃藍綠, 蘋果香蕉橙, 貓狗老鼠長頸鹿
聽指令ok 拎起蘋果放入籃, 將垃圾放去垃圾桶, 食完嘢 放個碗入廚房
社交 會同小朋友玩 見到陌生大人 或者係太熱情嘅 就會怕醜
說話 媽咪開 媽咪坐 媽咪玩 媽咪出去 一齊 唔要 唔食 食mum mum 飲水 但係就未講到一句句嘅句子

請問呢個情況 使唔使搵私人評估
我排咗樂牽 要等兩個月

0    0    0    0

你可以參考返政府:
https://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/ ... eDelay_Chi_text.pdf

2歲半至3歲應該要講到3-4詞句子,理解到問句(WHO/WHERE/WHAT)同2元素指令

要唔要評估,睇下你評估目的係想做咩....

http://st.cbs.polyu.edu.hk/doc/20172018/201810_11.pdf

唔知呢個full 左未...

Winwinbabe 發表於 18-11-27 10:04
想請教 我個女2歲9個月 見幼稚園嘅時候 校長話佢講嘢比同齡小朋友差 叫我留意下
認知方面 識分顏色紅黃藍綠 ...

我小朋友2歲9個月時都係未識講句子,當時剛排到做評估,結果係自閉加發展遲緩,你女言語一定係遲左,可先找言語治療師評估及上堂,然後繼續排評估

12月8號同15號係觀塘既路德會陳蒙恩幼稚園有個關於"認識與教導整體發展遲緩幼童"的課程啊, 費用全免架, 詳情可以去www.mightycharity.org睇下, 希望可以幫到認識多D關於發展遲緩的特徵同治療方法啊

Winwinbabe 發表於 18-11-27 10:04
認知方面 識分顏色紅黃藍綠 ...

唔好遲呀,快D做評估,我囡都剛睇完心理學家做評估,都係話越早發現和訓練就越好。

‹ 上一主題|下一主題