用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2019/20 SJC聖若望K1
樓主: empressbo
go

2019/20 SJC聖若望K1

empressbo 發表於 18-11-30 10:24
咁誇張!我仔係細b,你咁講有點擔心

我覺得你唔使太擔心呢,既然學校有眼光就算細B都收,即是你仔有潛質!
到時爸媽在家幫下應該搞得掂

loobeebee 發表於 18-11-30 09:05
我同你一樣呀,我比較傾向sjc, 因為英文強D
Btw, Sjc 小學6300/month, 唔係仲平過K2 K3 全日班嗎?定係佢 ...

等我試吓打去小學問吓,再響度分享

Lamyuenc 發表於 18-11-30 08:30
回覆 empressbo 的帖子

我有朋友兒子舊年考入喇沙,但當然佢有外補好好栽培呀我覺得任何幼稚園都有機會入 ...

我就係鍾意SJC教得深 諗住唔使點外補, 原來仲要花錢、花時間 外補.... oh my god

loobeebee 發表於 18-11-30 09:05
我同你一樣呀,我比較傾向sjc, 因為英文強D
Btw, Sjc 小學6300/month, 唔係仲平過K2 K3 全日班嗎?定係佢 ...

問左: 小學$6300×10個月, 雜費$3800一年,
另外自己買書、校服 等。。

小學確實仲平過幼稚園全日嘅。。全日$6900x12個月 i.e.一年$82,800 另加雜費$900/月及校車估$1300,盛惠10萬8一年,尋日嚇死我老公

empressbo 發表於 18-11-30 06:22
我都喺其他post問過,都有不少考到名小學/直資,我又咁諗,到時英文好,應該都多學校鐘意
...

好吸引。。。

CandyCheung123 發表於 18-11-30 14:50
好吸引。。。

不過老實講,我覺得佢校舍相對比較舊一點,而且冇約克咁樣幫啲小朋友考證書同埋冇咁出名,不過唔知點解去完面試之後我對間學校幾有好感,雖然媽媽冇分入去見

我係讀緊K1 全日的家長.
普遍入到黎都好鐘意個語境.
學校唔會好似YORK咁要家長比錢JOIN個COURSE 然後拉隊叫同學仔出去考試
家長係自己幫小朋友報街外考試同比賽的.
英文唔使再比錢外補架啦, 因為學校有教, 又定期有幫小朋友默書..
都已經夠考CAMBRIDGE

CandyCheung123 發表於 18-11-30 14:49
問左: 小學$6300×10個月, 雜費$3800一年,
另外自己買書、校服 等。。

雜費要收$900一個月???!!! 包咩呀?
Btw, 校車$1300唔知得唔得呢
我女而家德萃pn,校車大角嘴來回太子(應該好近)都要$1700

kk1979 發表於 18-11-30 17:05

謝謝!我始終吾想咁細開始外補,請問係未中英數都喺學校學就夠?我是雙職家庭,有影響嗎?另外cambridge係自己報定一班學生一齊報?

謝謝!

loobeebee 發表於 18-11-30 18:48
我女而家德萃pn,校車大角嘴來回太子(應 ...

雜費$5300 x 2個學期=$10,600 所以除開12個月大約$900/月,今日問學校話嘅

無問雜費包啲咩啊,有冇用家知道?

校車我段估架咋, 我囡讀緊九龍塘方方N $12xx/ mth ,所以估$1300,
聽你咁講 可能聖若望校車再貴啲

kk1979 發表於 18-11-30 17:05

請教下,咁中文 數學 普通話 要唔要補習?

CandyCheung123 發表於 18-11-30 23:41
請教下,咁中文 數學 普通話 要唔要補習?

數學無補,因為學校教既都夠用。
學校都有教普通話,我用學校教的普通話兒歌去報朗誦,都有好成績。
黎緊會去考GAPSK,有報出面雞精班,跟著雞精試題自己同佢操黎應考。

empressbo 發表於 18-11-30 20:18
謝謝!我始終吾想咁細開始外補,請問係未中英數都喺學校學就夠?我是雙職家庭,有影響嗎?另外cambridge係 ...

我都是雙職家長。返全日唔使點跟功課。
劍橋夠年齡可以自己去英國文化協會度報。

kk1979 發表於 18-12-1 12:11
我都是雙職家長。返全日唔使點跟功課。
劍橋夠年齡可以自己去英國文化協會度報。
...

謝謝!不過我仔番半日

empressbo 發表於 18-12-1 12:57
謝謝!不過我仔番半日

半日班唔係net teacher做班主任喎
同埋返半日要家長跟功課。

loobeebee 發表於 18-11-30 18:48
我女而家德萃pn,校車大角嘴來回太子(應 ...

點解唔揀德萃直升嘅?德萃都有自己小學喔

kk1979 發表於 18-12-1 12:58

半日班唔係net teacher做班主任喎

半日班主任係香港人嗎?係未好大分別?想問你小朋友英文口音好聽嗎?

yaucheung 發表於 18-12-1 14:09
點解唔揀德萃直升嘅?德萃都有自己小學喔

SH, 我女唔係番咗幾日就已經病,可能校園細同空氣唔太流通,之前無諗過原來 outdoor playgroud 都幾好,只係諗 academic , 所以有機會都想轉下。
另外,佢D雜費有D犀利 ,讀之前睇bk話德萃無雜費,但而家要比$2k 一學期,但都唔係重點,最令我感覺唔良好係 Xmas party, 喺九展舉行,lunch buffet, 大人收$580,都算啦, 但小朋友都收$460 (定$480,唔記得)我就覺得有點兒那個囉,2歳咋喎,仲要小朋友一定有大人陪先可以去 。
當然,唔係mandatory既, 你覺得貴可以唔去,但上堂人人都排練表演時,你小朋友點呢, 所以都係死死地氣報咗名
可能有人話讀得私校預咗,只係純分享 fact 同個人感受,不喜物插

empressbo 發表於 18-12-1 15:44
下半日班主任係香港人嗎?係未好大分別?想問你小朋友英文口音好聽嗎?
...

好大分別,
半日班,班主任香港人,叫小朋友用中文名,班同學互叫大家中文名,主要老師同小朋友家長都是用廣東話溝通,但都有net老師教phonics,英文,有普通話老師教普通話。

全日班,班主任是net ,全英! 小朋友英文口音好好聽。小朋友互叫大家的英文名字。有d名好深都識讀!小朋友同老師溝通都習慣英文。
一樣都會有net老師專教phonics,和普通話老師教普通話。 做功課是班主任教。 老師同家長都是英文溝通

kk1979 發表於 18-12-1 16:17

好大分別,

咁可以轉全日班嗎?