用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ESF Kennedy vs St Stephen Girl
go

ESF Kennedy vs St Stephen Girl

但已經入左ESF Kennedy Y1,囡囡讀得好開心,而且我地家庭又感覺好配合。今天自行中左頭奬, St Stephen girl 又係一間好學校,質數有保證,聽說都係happy 輕鬆的,而且真的好難抽入。大家會點揀(emoji)(emoji)

joeycwm 發表於 18-11-26 23:27
但已經入左ESF Kennedy Y1,囡囡讀得好開心,而且我地家庭又感覺好配合。今天自行中左頭奬, St Stephen gi ...

如果係想小朋友冇太大壓力學習,一定係去IS, 尤其而家返得開心!傳統學校就係不停默書、小測、大測、考試,越高年班workload越重, 到時想轉返IS都唔係咁易!如果純粹因為幸運自行入咗而唔想嘥個機會,咁你可能會後悔!

我識有St Stephen’s Girls’ old girl (小學讀到中學)都因為自己當年辛苦過,所以自行都費事,立定主意讀ESF!

但已經入左ESF Kennedy Y1,囡囡讀得好開心,而且我地家庭又感覺好配合。今天自行中左頭奬, St Stephen gi ...

如果放位好多人開心啊,學英文易,除時中學出國讀,學中文先難,I vote st. Stephen's girls

回覆樓主

仲有,如果打算入讀傳統,現在就要補返好啲中文,因為ESF year 1 既中文水平仍未及local school K3!即使local school K3 升小一,都未必個個可以咁快掌握到,讀開IS 就更吃力!

申利:非今年考小一家長

回覆樓主

咁都問。放ESF 吧,好多人都會多謝你的。

一般人要咁考慮:
1. 經濟能力
2. 中文
3. 讀書壓力

但係今時今日做家長要睇得國際化少少:
1. LS仲係咁抄寫背書,有乜用?
2. 將來係乜世界? AI,全球化就競爭。
3. 因為全球化,英文要好。中文要識。你點樣介定中文好? 四書五經?詩詞歌賦?

4. 將來未必要讀大學,但要有好高自學能力,要主動積極學野。
5. 香港教育制度已經落後人地幾十年。 (高官全部投IS 一票!)

Osiana 發表於 18-11-27 01:44
一般人要咁考慮:
1. 經濟能力
2. 中文

回覆樓主

感謝大家分析意見

雖然話SSGPS較其他本地學校輕鬆,但仍然係一間傳統學校:兩測兩考,數學仲係一學期兩測一考、默書頻密、日日有功課。話輕鬆,係相對其他傳統學校如聖心、聖嘉勒等,但係相對IS,輕鬆還有一段距離。要從ESF轉SSG,家長同小朋友都要有心理準,成個學習模式要反轉。除非樓主想女兒中文好D或較喜歡傳統學校既跌序,而且有決心跟傳統教學模式,唔係會係錯配。

可以係自行階段入到St Stephen Girl, 唔係聖公會會友就係媽媽係St Stephen Girl舊生, 理應對學校瞭解會多D.

St Stephen Girl係行傳統學制, happy極都一定無可能好似國際學校咁, 小三前都係文盲都生存到.

諗清楚自己想個女行咩路.

傳統學制: 較死板同悶, 英語水平(溝通方面)相對會差很多

國際學校: 自由度高, 但discipline主要靠屋企, 而且中文暫時仲係死穴

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Bsc_arch 發表於 18-11-27 08:18
雖然話SSGPS較其他本地學校輕鬆,但仍然係一間傳統學校:兩測兩考,數學仲係一學期兩測一考、默書頻密、日 ...

分析得很好,好實用

點解讀緊IS仲要自行呢? 唔係一早諗好行邊條路咩?

小朋友好似舊海綿,適應能力強,如果之前係讀本地幼稚園,Year 1有外補中文,我相信好快就可以適應,加上Year 1係全日制,上課時間唔會有太大分別,也建立了自理能力

Local, IS各有好處,因IS要早一年轉,有好多家長都走咗先,然後再報一兩間Local, 但多數係happy school (直資/私小), 玩吓抽獎...大多數都唔捨得ESF... 我小朋友都係Year 1, 我冇報自行,因為 IS跟官津教育理念太大分別,不如你睇吓嗰女嘅性格,加上係咪鍾意女校再決定? 可以留位先, Year 1完前再分析... ESF的好你一定感受到,離開了,可能中學才有位走返,但要keep住英文好好才有機會(St Stephen’s英文都很好,但始終唔會係first language, 通常local English school writing & comprehension 好好但 spoken Eng同IS會有一定距離, 除非家長係native English speaker... 就好似IS學生中文變了second language)

我媽媽係St Stephen’s畢業,亦係母校做過老師,不過幾廿年前,佢話D女仔好乖,好有禮貎嘅... 有時間再compare中學成積,課外活動,etc... IS會多元化,加上IB著重創意,好奇心, STEM, St Stephen’s 傳統名女校, 基督徒學校, DSE, 女仔定D, 功課測考應該冇難度... 兩間都好, 你最清楚嗰女適合邊種教育, 想佢返學學D乜,放學後,假期做D乜... 將來點發展, 如諗住遲點出國, IS會好, local school 最遲初中要走, 除非冇諗住出國

orangezebra 發表於 18-11-28 10:23
小朋友好似舊海綿,適應能力強,如果之前係讀本地幼稚園,Year 1有外補中文,我相信好快就可以適應,加上Year 1 ...

是的, 我們的個案跟你描述的一模一樣,現在都是從這幾方面諗

唔介意讀女校就放棄ESF啦

Osiana 發表於 18-11-27 01:44
一般人要咁考慮:
1. 經濟能力
2. 中文

中哂

想問下你係幾多分自行入St Stephen Girls’?

我所知
讀完本地K2駁IS Y1.

IS Y1 不等同本地一年班

唔知樓主最後揀左未呢?

建議樓主放esf, 原因其實你根本唔係真心想行IS路,一路讀落去你只會更加冇安全感,要加操小朋友,咁又必揀IS呢?

回覆樓主

已經揀左好耐,忘記post添,最後留係ESF,收集多方意見,最終有左定案,謝謝大家