用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del...
樓主: Fivedragon
go

Del... [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-11-27 16:13
其实到目前为止,我都不明白”杨康“在这个post是代表什么?杨康 - 功夫底子差?嫌弃穷父?心狠手辣?卖国 ...
我也不知道,為什麼用楊康⋯,他說大陸金庸作品的楊康,我只看過N 年前苗橋偉做過的楊康。
然而此楊康是否與彼楊康有別乎? I done know ar~~

我最鍾意韋小寶.轉數快.

ilyrd 發表於 18-11-27 15:49
老實講,楊康性格固必然是差,但郭靖性格也不合時.
郭靖最成功係食左黃蓉

最可惜係張無忌,從小便悲痛人生.痛苦磨鍊,我最喜歡睇倚天,因為夠"痛".懷念金庸先生.

ilyrd 發表於 18-11-27 16:34
我估就係講功夫底子差掛.

我估係走精面,狡詐,不學無術。
咁到底想講咩呢?⋯

jli008 發表於 18-11-27 10:45
簡單點說就是97開始後,香港的幼稚園教育開始訓練多多的楊康,連帶影響到小學中學.  版主說升中係大學入學前 ...
訓練到似"楊康"

到底點似楊康法呢? 好有興趣想知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mch411 發表於 18-11-27 16:46
郭靖最成功係食左黃蓉
冇黄蓉幫佢?亞郭生人生要改寫.所以你講得非常正確.

ilyrd 發表於 18-11-27 17:07
冇黄蓉幫佢?亞郭生人生要改寫.所以你講得非常正確.

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]性子直,不懂變通,他所學的武功是簡明樸實的「降龍十八掌」,而不是精妙多變的「打狗棒法」,完全合乎他的個性;加上他不會讀書,不易明白抽象的道理,對於武功要訣往往是先反覆死背、死練!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]這就是郭靖

artroboy 發表於 18-11-27 17:08
性子直,不懂變通,他所學的武功是簡明樸實的「降龍十八掌」,而不是精妙多變的「打狗棒法」,完全合乎他 ...
所以我一直認為射鵰嘅主人翁係黄蓉.

ilyrd 發表於 18-11-27 17:11
認同

jli008 發表於 18-11-27 15:23
回覆 Soundervolt 的帖子

記得不是電台人說,是電台節目請的某些官員說.

好明顯閣下並唔了解商業市場,所以請不要段估,我從基層做到高層管理再去建立自己嘅生意,所以我好清楚香港商業嘅變遷。我亦曾經受惠於外勞嘅知識及經驗,依家亦係雇主聘請expat,若果外勞並非厲害,商業社會十分現實,好快就會消失,就算揸住乜嘢證書,什麼博士都冇用。

香港政府投放於教育資源比較其他地區已經唔算差,有時小朋友讀書吃力辛苦係來自父母嘅期望,現在家庭普遍資源充足,而父母亦喺職場感受至壓力,容易做成望子成龍嘅心態希望自己子女比別人强,做成超前教育,大家喺起跑缐已大鬥一番,所以小朋友喺學業上辛苦並非單單係教育資源或學校嘅問題。

我喺填鴨式教育年代成長,所讀學校只著重操練、多功課、多測考、既定答案,不求甚解。但慶幸父母對我冇乜要求,所以我初小已經開始經常發白日夢,做就咗我喺創意仕途上嘅發展。真係要多謝我嘅父母俾到我自由嘅空間!

ilyrd 發表於 18-11-27 17:11

射鵰不重在講黃蓉有多聰明,而是郭靖的忠考俠義

mch411 發表於 18-11-27 16:46
郭靖最成功係食左黃蓉
簡而精。

artroboy 發表於 18-11-27 17:17
簡而精。
其實重點係: 點解郭靖咁好彩?

自小流落異鄉, 但又俾成吉思汗睇中, 做咗咗蒙古金刀駙馬; 骨格精奇又係練武材料, 又受到多位高人賞識 (洪七公, 老頑童......), 連聰明絕既俏黃蓉都睇中佢

artroboy    發表於 18-11-27 19:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-11-27 02:21

閣下有冇確實數據顯示有幾多專才因為教育問題唔肯嚟香 ...
我啲舊同事都係唔捨得返老家,佢哋話香港既教育制度好。

Soundervolt 發表於 18-11-27 15:31

「時間性」對每一個行業都十分重要,若果俾其他地方佔 ...
講得啱,時間性好重要,原因係世界已經從大魚食細魚,變咗快魚食慢魚。

hkpapa852 發表於 18-11-27 08:10
香港無自家專才原因好簡單:
1. 社會太功利,政府同大企業都不會花時間去培育專才,只求即食。
香港社會從開始已經係好功利,政府從開始已經美其名為不干預政策,為唔做野解釋;香港既大小企業從來都唔會花時間去培育專才,一直都係只求即食,需要專才就去同行挖角。我反而覺得係社會變咗,以前知道自己唔努力,無人會幫你,現在唔係咁。

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:47
其實重點係: 點解郭靖咁好彩?

自小流落異鄉, 但又俾成吉思汗睇中, 做咗咗蒙古金刀駙馬; 骨格精奇又係練武 ...
聰明女仔知道唔可以揾太精叻既男仔做老公。

hkpapa852 發表於 18-11-27 08:10
香港無自家專才原因好簡單:
1. 社會太功利,政府同大企業都不會花時間去培育專才,只求即食。
我創業時,都係專心研究/開展產品,早期(九十年代)亦都試過受盡白鴿眼,亦都試過頂唔住生活壓力,重新去打工。其實呢樣喺香港一直都無變。

‹ 上一主題|下一主題