用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哥哥唔想細佬揀佢間中學, 你地點睇?
樓主: bongbongmum
go

哥哥唔想細佬揀佢間中學, 你地點睇? [複製鏈接]

bongbongmum 發表於 18-11-27 13:04
哥哥上左中一後,我其實都無咩野跟, 應該係佢唔駛/唔比我跟了. 有咩野都係佢主動同我講我先要理, 問得太多 ...
去到中學你想跟都未必跟倒。我兩個仔中學都唔同學校,最紧要啱佢地讀得開心,大個仔自己的事自己負責,佢哋測驗/默書默啲乜我都唔太请楚lu  

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

要呀,成日好多嘢放學同我商量, 唔識做嘅功課都會問我。 唔知係咪因為剛剛中一未適應呢?

josewing 發表於 18-11-28 10:07

要呀,成日好多嘢放學同我商量, 唔識做嘅功課都會問我。 唔知係咪因為剛剛中一未 ...

或者你小朋友初升中要適應。
通常佢哋會同學間互問,同學間多數會有gp. 我仔可能成绩好所以都有同學功课唔識會問佢。佢地大大下就會有自己嘅圈子,唔會每事再同家長講架啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-27 19:52
去到中學你想跟都未必跟倒。我兩個仔中學都唔同學校,最紧要啱佢地讀得開心,大個仔自己的事自己負責,佢哋 ...
我反而希望佢哋不同學校。因為不同學校都有自己擅長的科目,可以互相借鑑一下,取長補短。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-28 19:51

小學就話方便接送姐,中學除左可以執二手校服同書之外,我諗唔到有乜好處,唔通第時兩兄弟揀埋同一間公司做咩!

王家爸爸    發表於 18-11-28 15:41

醒目開學勳章

b3410 發表於 18-11-28 12:56
我反而希望佢哋不同學校。因為不同學校都有自己擅長的科目,可以互相借鑑一下,取長補短。 ...

我俩個係孖仔,升中时佢哋兩個都表明唔想同一間中學,最後佢哋都係一人一間,平時佢嘅感情好好,而家日日都會講學校啲嘢。

我都期待著他獨立自主的一天, 我都見佢有班群組group, 都係同學吹水多, 學術交流就真係唔覺有。

bongbongmum 發表於 18-11-27 12:17
你誤會了,我係傾向為細佬揀另一間更加合適學校,只係佢地爸爸覺得兩兄弟理所當然要繼續讀同一間學校,其他人 ...
慣常做法係按各人程度揀選合適既學校。

但我知有D家長, 為咗方便夾旅行時間, 而選擇兩個同一學校的。
‹ 上一主題|下一主題