用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 女仔入軒小機會率同升中前景如何?
go

女仔入軒小機會率同升中前景如何? [複製鏈接]

有舊生20分,但軒小女仔升中入得好唔好呢?
見到有庇理羅士(7)、都有小數入到瑪利曼(1)、英華(1)。是否靠自己考入?

入到何東(6)亦有,何東banding 係普通?

1    0    0    0

louise10 發表於 18-11-26 18:11
有舊生20分,但軒小女仔升中入得好唔好呢?
見到有庇理羅士(7)、都有小數入到瑪利曼(1)、英華(1)。是否 ...

庇理羅氏是軒尼詩的聯繫中學。 至於容不容易, 要睇下嗰年Band one生,男生和女生的比例。 如果多男仔在Band one那女生排Band1 及被收的機率就提高。   聖公會鄧肇堅亦都很喜歡收軒小的學生。  英華同瑪利諾那兩位女生相信都係自行收的。

有人說何東是Band one尾Band two頭.  可能你問下群組裏的高人更好

GIPW 發表於 18-11-27 15:36
庇理羅氏是軒尼詩的聯繫中學。 至於容不容易, 要睇下嗰年Band one生,男生和女生的比例。 如果多男仔在Ba ...

多謝解答!囡囡係時候要做足準備!出年就輪到我地了!

回覆樓主

兩間軒小都係男仔比重大啲,其實女仔人數大概有多少?曾經爬過文好似一級約125人,佔約30多係女生,唔知正唔正確?請高人解答吓!(emoji)(emoji)(emoji)

louise10 發表於 18-11-28 00:30
兩間軒小都係男仔比重大啲,其實女仔人數大概有多少?曾經爬過文好似一級約125人,佔約30多係女生,唔知正 ...

之前的經驗精英班 - 男生多, 女生少 .   但最近女生比例最多番.   

回覆樓主

想問男女比例係?

momocccmomo 發表於 18-12-1 14:05
想問男女比例係?
很難去comment男女比例. 以往因為男仔有差不多20%都可以派去皇仁所以比例上多男仔申請。但是現在三、四年班多了女仔入讀因為跟了哥哥,所以第一輪己收了。  不過可能都係只有三份一是女生。
過往在精英班女生比例只是五份一或六份一,所以差不多全部精英班的女生都去了比理羅氏。但如果多了女生在Band one、那聯糸中學位的競爭就會加劇。

GIPW 發表於 18-12-1 23:22
很難去comment男女比例. 以往因為男仔有差不多20%都可以派去皇仁所以比例上多男仔申請。但是現在三、四年班 ...

Thank you

GIPW 發表於 18-12-1 23:22
很難去comment男女比例. 以往因為男仔有差不多20%都可以派去皇仁所以比例上多男仔申請。但是現在三、四年班 ...

咁好似女仔㨂兩間軒小較著數

回覆 momocccmomo 的帖子

今年小五女生48,估吾到咁多......

chrischeung 發表於 18-12-5 12:41

Nearly 40%

chrischeung 發表於 18-12-5 12:41

48 位是全校 ? 因為己畢了業所以己不太清楚。

chrischeung    發表於 18-12-11 22:09

GIPW 發表於 18-11-27 15:36
庇理羅氏是軒尼詩的聯繫中學。 至於容不容易, 要睇下嗰年Band one生,男生和女生的比例。 如果多男仔在Ba ...

除了有聯繫中學,因為灣仔Band one女生位有淨餘學額,有很多Band2女生可派往band1女校

我二仔今次撰軒小,但第二志願,都係貪佢排位好。之前大仔在南區讀,成績一般,派位時都幾煩。

CK@507 發表於 19-4-11 10:02
我二仔今次撰軒小,但第二志願,都係貪佢排位好。之前大仔在南區讀,成績一般,派位時都幾煩。
...
男仔喺軒小係可以盡可攻, 退可守排位一般都唔差.  一般同學仔的派位結果都十分滿意

想當年阿仔選學校, 不論自行或派位,目標10分正明確清晰, 不需要太多煩惱.  

回覆樓主:

全級頭50band one. 加上自行和band 2 女仔可派band 1
每年都有60幾人入band one.

“男仔喺軒小係可以盡可攻, 退可守排位一般都唔差.一般同學仔的派位結果都十分滿意”

GIPW 發表於 19-4-12 08:24
想當年阿仔選學校, 不論自行或派位,目標10分正明確清晰, 不需要太多煩惱.   ...

因為全部男生放QC第一,不作他選?
見今年班小六生大都係咁,連直資都小人去考。但我擔心入唔到QC會去波仔

mymelody0701 發表於 19-6-18 13:30
因為全部男生放QC第一,不作他選?
見今年班小六生大都係咁,連直資都小人去考。但我擔心入唔到QC會去波仔 ...
通常老師會建議你應該什麼學校放第一志願, 什麼學校放第二志願.  一般QC第一志願第二志願都係鄧肇堅. 所以不要太擔心. 我哋去年的同學入唔到QC第一志願, 都去咗英皇第二志願.  舊年自行生都有很好的成績。 各位師弟妹努力  

CK@507 發表於 19-4-11 10:02
...

之前讀南區邊間?
‹ 上一主題|下一主題