用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔12網定14女網?
go

男仔12網定14女網?

家住40想搬, 諗搬12定14好?
12驚抽寶校,14相對間間平均D,邊到好?

亞花 發表於 18-11-26 15:53

如果睇埋中學 14區較優勝

亞花 發表於 18-11-26 15:53

12不用太驚,乙一選心儀學校,乙二可放李賜豪,乙三可放北官雲景道cut loss

dreamdream081 發表於 18-11-26 17:05
12不用太驚,乙一選心儀學校,乙二可放李賜豪,乙三可放北官雲景道cut loss

...
但如果對李賜豪冇興趣呢?................

醒目開學勳章 王國長老

boojiji 發表於 18-11-27 15:37

正常情況下(個別年份爆冷唔計)
12網大熱(乙二基本無機會)學校已佔7成,只能擺乙一
得返嘅有雲官,寶血,李賜豪,張凝文,寶覺,黃焯菴,大坑李陞,嘉道理
其中寶血同李賜豪,有位漏落乙二,但唔會漏落乙三
其他嘅乙三四五六基本上點擺都中

咁你睇睇邊間較有興趣了

boojiji 發表於 18-11-27 15:37
就算您選14網,乙二能中到的,您都不有興趣

回覆 Charlotte_mom 的帖子

佔七成係咩意思? 係所有學位既七成?

回覆 dreamdream081 的帖子

但12 咁多人爭, 111 叩門係咪會比14 難?男仔, 乙一係咁都係果三間? 個個中晒去中既機會咪好難?

醒目開學勳章 王國長老

亞花 發表於 18-11-27 15:58
回覆 Charlotte_mom 的帖子

佔七成係咩意思? 係所有學位既七成?

咁多間學校中嘅7成

醒目開學勳章 王國長老

亞花 發表於 18-11-27 16:01
回覆 dreamdream081 的帖子

但12 咁多人爭, 111 叩門係咪會比14 難?男仔, 乙一係咁都係果三間? 個個中晒去 ...

12網所謂名校多,叩門對手黎自全港(唔止自己果區),叩門難度分係高
你唸唸人地「借地址/搬屋」都想入嘅有咩學校,應心中有數

回覆樓主:

14網平均啲,乙二和乙一中的級數差距無咁大。嘉勒撒搭康山 vs St Jo 搭寶覺。你接受康山定寶覺。最主要14網好的又無12網咁出名

醒目開學勳章 王國長老

bj1315 發表於 18-11-27 16:23
14網平均啲,乙二和乙一中的級數差距無咁大。嘉勒撒搭康山 vs St Jo 搭寶覺。你接受康山定寶覺。最主要14網 ...

100個都無一個咁另類,乙二擺寶覺wor.....(行走bk多年暫時未聽過)
你個例子,佛康vs雲官就差唔多(都係乙二穩入之選)

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 16:35
100個都無一個咁另類,乙二擺寶覺wor.....(行走bk多年暫時未聽過)
你個例子,佛康vs雲官就差唔多(都係 ...

只是想佛教學校對佛教學校啫,雲官 vs 北官 當然北官⋯⋯不過北官乙二中率應該同寶血不相白仲

醒目開學勳章 王國長老

bj1315 發表於 18-11-27 16:36

只是想佛教學校對佛教學校啫,雲官 vs 北官 當然北官⋯⋯不 ...

雲官乙二正常入硬
寶血就唔得,應該唔中多過中

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 15:46
正常情況下(個別年份爆冷唔計)
12網大熱(乙二基本無機會)學校已佔7成,只能擺乙一
得返嘅有雲官,寶血 ...

本身也是12網,男仔,有細妹跟尾.
福附中了,仍心大心細唔知應否take offer放棄大抽獎 希望有高人指點一下

cwnang 發表於 18-11-27 18:29
本身也是12網,男仔,有細妹跟尾.
福附中了,仍心大心細唔知應否take offer放棄大抽獎 希望有 ...

你好似仲有九龍灣st joe? 我會放福小抽間12網男女校,兩軒競爭大,聖雅各唔錯,你覺得尼類學校同福小會唔會爭好遠?

taiyeung 發表於 18-11-27 19:46
你好似仲有九龍灣st joe? 我會放福小抽間12網男女校,兩軒競爭大,聖雅各唔錯,你覺得尼類學校同福小會唔 ...

唔知抽12網兩軒係咪中纖率好低...
聽聞兩軒可000叩門?

cwnang 發表於 18-11-28 11:11
聽聞兩軒可000叩門?

都係前輩果句:你諗下有幾多人借地址 / 搬屋去抽邊幾間...... 尼兩間係有異性siblings既首選

醒目開學勳章 王國長老

cwnang 發表於 18-11-28 11:11
聽聞兩軒可000叩門?

無記錯要揀過123

Charlotte_mom 發表於 18-11-28 12:59
無記錯要揀過123

咁即係如果我take左福附offer放棄大抽獎就冇機會叩二軒?