用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伯裘書院vs 耀道中學
go

伯裘書院vs 耀道中學

Band 3 生,兩者選那間較好?謝謝各位意見!

回覆 arsocooking 的帖子

耀道S1的數學及IS已轉用英文教學, 在自行收生階段只會盡收Band 2生, 如Band 3生只能等待統一派位, 好彩才入到, 而伯裘是交少少學費的Band 3直資, 成績操行也不及耀道。反正也是搏, 我會選耀道 。如不介意天水圍區, Band 3生可考慮培聖, 它近兩年的評價不錯呢!

HeiB0724 發表於 18-11-27 08:36

耀道S1的數學及IS已轉用英文教學, 在自行收生階段只會盡收Band 2生, 如Band 3生 ...

謝謝你的寶貴意見!

大家交流一下!

arsocooking 發表於 18-11-26 09:17

耀道嘅comment一般都係話校風較好同老師關愛。伯裘我就見佢投放好多資源搞ICT課程,似乎適合讀書唔太叻但電腦叻嘅小朋友,可以發展ICT方面嘅能力。呢啲係睇完網上資料嘅感覺,唔知岩唔岩。

arsocooking 發表於 18-11-26 09:17

岩岩睇你其他post知道你個你女,如果女仔我覺得耀道好啲,啲同學純品啲。

另外如果band 3派位直資,天水圍香島好似好過伯裘。

Missingyou0623 發表於 18-11-27 16:14

岩岩睇你其他post知道你個你女,如果女仔我覺得耀 ...

謝謝你的意見,另想請問香島校風好唔好?以你所知,請問有沒有較多香島既資訊參考下呢?因網上沒太多討論天水圍香島中學。感激

arsocooking 發表於 18-12-11 19:01
謝謝你的意見,另想請問香島校風好唔好?以你所知,請問有沒有較多香島既資訊參考下呢?因網上沒太多討論 ...

我都無太多資料,只係睇啲升學天書,同聽其他同學家長講,天水圍香島屬於band 3A,而且直資多資源,應該band 3入面算係比較好吧。

Missingyou0623 發表於 18-12-12 05:19
我都無太多資料,只係睇啲升學天書,同聽其他同學家長講,天水圍香島屬於band 3A,而且直資多資源,應該ba ...

謝謝你呀 !我再留意下先