用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區校風好的band 3中學
樓主: caroltsui
go

沙田區校風好的band 3中學

Band3學校想提升學生成績…..難過登天……
一來Band3學生真係好多連26個英文字母/英文星期一至星期日/十二個月/一年四季/1-20/自己屋企英文地址都唔掂。學習動機又低………
即使老師有心,放學遲收工幫學生補課,但學生早已放棄自己。
咁學校唔靠運動攞獎….間學校點喺外面推銷自己?
加上操行問題…..學校唔每年清掉些學生,點生存?
好多老師仲要供樓啊

馬鞍山有間中學就係咁,大大條橫額寫老師獲乜教學獎....每個學生平均攞1.幾個獎..連耕田獎都貼上橫額..讀書呢..
但佢斜對面間band2學校寫晒DSE成績,其他唔駛講已經秒殺你。

呢個問題喺band2學校一樣,學校在pre-S1 test和小六成績表篩出成績和操行都好嘅學生組精英班。其他就組精靈班。

回覆樓主:

今日睇過楊葛同青年會,感覺都唔錯,楊葛設施比較舊,而青年會比較新,但兩間都好似係band2,但小兒係band 3,唔知自行有冇機會?想二選一放第一位,第二放黃允畋

caroltsui 發表於 18-12-8 21:36
今日睇過楊葛同青年會,感覺都唔錯,楊葛設施比較舊,而青年會比較新,但兩間都好似係band2,但小兒係band 3 ...

楊  

今日睇過楊葛同青年會,感覺都唔錯,楊葛設施比較舊,而青年會比較新,但兩間都好似係band2,但小兒係band 3 ...

青年會上年開始已經不收 band 3 生了

醒目開學勳章

lovecupid 發表於 18-12-4 16:03
Band3學校想提升學生成績…..難過登天……
一來Band3學生真係好多連26個英文字母/英文星期一至星期日/十二 ...

可以PM我係邊間學校咁差嗎?唔該曬

馬鞍山有間中學就係咁,大大條橫額寫老師獲乜教學獎....每個學生平均攞1.幾個獎..連耕田獎都貼上橫額..讀書呢..

回覆樓主

有沒有考慮馬鞍山黃鳳翎
我見d 學生不太差

回覆樓主:

樂道又如何?

小朋友B3B , 我仲猶豫緊交表梁文燕定青年會【第1選】; 青年會寫明是中英數合格但小女數學不合格, 操行全部a, 運動很多獲獎,我女很喜歡青年會, 唔知交唔交得;  
【第2選 諗緊交陳階先定楊葛小琳】
想請教各位, 如果我先選青年會,後選陳階; 大抽獎是否都要填這兩間? 定係是要全部選band3的學校?    請指教!  

我女是數學拿D,中,英拿B 79~89分其他科全A, 操行A , 但老師說他是
B3B , 咁點樣選比較好?

Finana 發表於 19-1-3 00:24
小朋友B3B , 我仲猶豫緊交表梁文燕定青年會【第1選】; 青年會寫明是中英數合格但小女數學不合格, 操行全 ...
陳楷/劉百樂 有機會

Finana 發表於 19-1-3 00:24
小朋友B3B , 我仲猶豫緊交表梁文燕定青年會【第1選】; 青年會寫明是中英數合格但小女數學不合格, 操行全 ...

老師有時保守些,希望保住學校頭三志願率。你應按女兒喜好去選校。

青年會基本上陪跑,B3無谓浪費機會。可選楊葛/陳階,其次黄允畋都好。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-3 08:05
青年會基本上陪跑,B3無谓浪費機會。可選楊葛/陳階,其次黄允畋都好。

尋日經過考慮, 想請問 如果揀東華三院馮黃鳳亭 家陳百樂【住市中心近屋企d】, 諗過附近多啲 B1冇咁雜, 請問這兩間 如何?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-3 08:05

楊葛同陳楷都好似係2B,但我小朋友係3B,會唔太博?而覺光係2C,呢間會否機會太d?黃允畋我就打算放第二位,而家諗緊第一揀邊間好

Finana 發表於 19-1-3 10:56
尋日經過考慮, 想請問 如果揀東華三院馮黃鳳亭 家陳百樂【住市中心近屋企d】, 諗過附近多啲 B1冇咁雜,  ...

你指馮黄鳳亭同劉百樂嗎?恕直言若B3b揀馮黄似乎窄窄地,劉百樂以往感覺校風麻麻,但勝在位置優亦比部份B3校好。

caroltsui 發表於 19-1-3 12:33
楊葛同陳楷都好似係2B,但我小朋友係3B,會唔太博?而覺光係2C,呢間會否機會太d?黃允畋我就打算放第二位, ...

你其中一間已選黄允畋,另一間揀2尾3頭都唔算太搏。楊 & 陳 约 2尾,陳有人评3頭。

caroltsui 發表於 19-1-3 12:33
楊葛同陳楷都好似係2B,但我小朋友係3B,會唔太博?而覺光係2C,呢間會否機會太d?黃允畋我就打算放第二位, ...

同你情況差不多, 覺光我都想揀, 唯一現在是近返學, 上網睇評語不錯老師有推薦,

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-3 12:44
你指馮黄鳳亭同劉百樂嗎?恕直言若B3b揀馮黄似乎窄窄地,劉百樂以往感覺校風麻麻,但勝在位置優亦比部份B3 ...

!想問馮黃鳳亭學校如何?是否要收成績很好的 ,不是2C嗎? 我想請教一下, 現在我小朋友已經是3B學生, 小女操行A, 五個優點;【 只是數學不合格D】, 中英文都是b, 其他科全部A, 是籃球校隊 懂劍擊, 懂游泳四式...
方案1:我可否【覺光】+ 【馮黃鳳亭 】因為近屋企, 環境沒有那麼雜;都是博一博, 到四月大抽獎時再填返陳階 , 這樣可以嗎?方案2:本身諗住揀陳階但係都有點遠; , 定係其中一間一定要揀 【博愛 陳階 】+ 【覺光】 , 選擇困難症,幫幫忙比意見! 我著重多活動+校風,謝謝

lovecupid 發表於 18-11-26 10:04
其實依家已經沒有甚麼校風差的學校了。
社會環境唔同,大多家長都開始緊張自己小朋友,而且現在家校合作比 ...

馮黃鳳亭Vs 佛教覺光 Vs 楊郭小琳 Vs博愛陳楷 Vs梁文燕, 有冇人可提供校風 如何?學校如何? 多活動嗎? 超級謝謝各位

B3可以選台山商會。
超多課外活動

Finana 發表於 19-1-4 01:05

!想問馮黃鳳亭學校如何?是否要收成績很好的 ,不是2C嗎? 我想 ...
Pm you .