用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小成績,高小成績分別會有好大分別? ...
樓主: 719117
go

初小成績,高小成績分別會有好大分別?  

nillnill 發表於 18-11-27 13:03
分別可以好大,未必是小朋友落後,而是後面追上來利害。
小兒讀緊間地區二線小學,什麼都無做,小一至小三 ...

後來追上的學生,他們是否大部分外出進補?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-11-27 13:40

有D真係叫開竅,大D才知返學要讀書,理解又好D。其實好多小朋友平日日常對答無問題,但好多字理解唔好,到大D,理解好D,答問題也好D。

nillnill 發表於 18-11-27 13:03
分別可以好大,未必是小朋友落後,而是後面追上來利害。
小兒讀緊間地區二線小學,什麼都無做,小一至小三 ...

我仔類似 小二級8,小三已經去到級17,18。我覺得仔進步左,但都退10名,都有band 1 不保的危機。不過我覺得唔緊要啦,努力左又進步左已經好好,唔會再谷佢。

Mrs.Luckycat 發表於 18-11-27 13:40

我聽嘅case 都係生性左,著緊左。仲要自己溫習,因為到小五太深阿媽幫唔到了。

Olympian 發表於 18-11-27 16:49
我聽嘅case 都係生性左,著緊左。仲要自己溫習,因為到小五太深阿媽幫唔到了。
...

哎,我仔宜家K3,做功課非常散漫。我都仲諗緊P1要唔要辭職督促功課,希望可以打好D嗰底。

Olympian 發表於 18-11-27 16:43
我仔類似  小二級8,小三已經去到級17,18。我覺得仔進步左,但都退10名,都有band 1 不保的危機 ...

覆樓上,其他小朋友確實有些有補習。小兒無補習,好明顯其他小朋友開竅就真。老師比家長更著緊就真,一來要交出美麗成績,二來在老師眼中,考過幾次第一,點解會墜後?
作為家長,保得著Band1已經很好了

ar_mak 發表於 18-11-26 10:21
試試先從改善自理方面入手,成績唔好,連帶埋就係手冊抄唔齊,功課唔見書又唔見,唔記得帶呢樣唔記得帶果樣(除 ...

講得好!

Olympian 發表於 18-11-27 16:43
我仔類似  小二級8,小三已經去到級17,18。我覺得仔進步左,但都退10名,都有band 1 不保的危機 ...

要什麼成績或名次才有可能是Band 1?

Elmo518 發表於 18-11-28 13:55
要什麼成績或名次才有可能是Band 1?

我間約頭30名。

回覆 nillnill 的帖子

同我女一樣,所以我才擔心高小後退步厲害,保持不到初小水平

719117 發表於 18-11-25 20:46
有冇小一成績不太理想,中下游,但一路上高年級,越來越進步,成中上游。收到女兒成績表,個心頓時一沉。 : ...

路過,個人覺得初小成绩問題不算太大,最重要培養倒良好的學習態度,要令小朋友明白讀書求知識是為了自己而非應酬父母,當然成績亦不能太差,否則容易失自信,保持中游或中上,打好底子。只要態度好有目標,高小後肯發力就能追上。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-29 12:46
路過,個人覺得初小成绩問題不算太大,最重要培養倒良好的學習態度,要令小朋友明白讀書求知識是為了自己 ...

今日見家長,全班名次中下。我陪佢努力過,但都拿唔到好成績,好失望呀,心情又唔好。

云云 發表於 18-12-1 21:59
今日見家長,全班名次中下。我陪佢努力過,但都拿唔到好成績,好失望呀,心情又唔好。
...

小朋友是否小一生?若是小朋友只是测考過一兩次,可能未習慣考試模式又或者太緊張啫,唔好比太大壓力佢、别怪責佢,如果家長對佢都表現失望小朋友就更難會有自信,要知道家長取態可以好影響小朋友。

你陪佢努力過成绩仍然未如理想,或許就是未揾倒佢嘅問題。平日功课佢自己識唔識做?默書認字可以嗎?有没有閱讀習慣?了解學校测/考範圍、出題方式嗎?派回家的功作纸、测/考试卷同佢重温下幫佢找出問題所在,针對弱項逐樣問題去拆解,多鼓勵但切记别責駡,家長都要放鬆啲别增加孩子負面情緒才能幫倒佢。

每個小朋友都想自己成绩好,渴望得到父母認同,多鼓勵多讚賞,就算呢一刻小朋友成绩未如理想,只要佢肯付出有盡力,家長都應該讚賞佢嘅付出同努力,對小朋友嘅努力加以肯定,孩子能得到父母認同和支持,才會有動力做得更好。加油!

Lingfung813    發表於 18-12-27 01:22

719117 發表於 18-11-25 20:46
有冇小一成績不太理想,中下游,但一路上高年級,越來越進步,成中上游。收到女兒成績表,個心頓時一沉。 : ...

小朋友看到的! 遇到困難點處理!

0030 發表於 18-11-26 11:47
我反而擔心初小成績好,不知道高小能不能保持~不喜歡溫書~擔心中,初小功課淺,不溫書應該都搞得定,但不 ...

好有同感
我個位成績不差,就是不喜歡溫習。

正宗烏龍茶 發表於 18-12-2 16:29
其實一年級小朋友去考試變數太大,除左媽媽陪小朋友溫足書之外
考試當日既狀況、情緒,太多因素會令小朋友 ...

好認同。我仔小一,測驗派返來發現一個部分有七八題,會漏左中間一題,有兩份卷都係咁,應該當時做做下元神出竅

有選擇題係題題都得一個答案,點知有一題係四個答案入面有兩個正確,佢冇答,我問佢點解佢話兩個都係啱唔知點算   

有選答ABC的題目佢只係圈左答案,但其實要寫落下面橫線,佢冇寫,成part冇分。雖然話呢d同佢冇乜做卷經驗有關,但老師出題既方法層出不窮,佢個人唔夠眉精眼企我係幫唔到佢。

仲有測驗卷近尾果d部分顯然差些,可能已經太攰冇咁集中到精神

回覆樓主

ch-cheung 發表於 18-12-4 08:00
絕對係,所以補習姐姐一早講左小一至三已經要打定底為高小作準備,唔可以學校教咩就温咩
...

如何為高小打底作凖備?