用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小成績,高小成績分別會有好大分別? ...
樓主: 719117
go

初小成績,高小成績分別會有好大分別?  

719117 發表於 18-11-26 16:40
勁!小朋友真是估佢吾到
依家回頭望,好多痛苦掙扎已經忘記。不過,最瞭解小朋友的是父母,仔細觀察,搵到最適合自己孩子的方法,保持謙卑和信心,小朋友的變化可以好大。

Duffy727 發表於 18-12-2 23:05
好有同感
我個位成績不差,就是不喜歡溫習。

我個一樣, 食老本, 功課hea做, 聽日考試今日睇圖書, 唔會溫習. 我相信自少有planing,養好習慣到大左會行得容易D。
但現在考得ok,又點會突然改變.

wymyvonne 發表於 18-11-27 09:03
回覆 719117 的帖子

冇補習,自己來,花咗好多心機,最緊要係了解自己小朋友的弱點係邊度,慢慢幫佢。

我女超細B讀小一,剛考試前學校俾past paper佢地做,發現佢又係掀唔切卷,好彩之前發現,我就攞咗一壘紙釘埋,要佢順住頁寫下頁數。

719117 發表於 18-11-25 20:46
有冇小一成績不太理想,中下游,但一路上高年級,越來越進步,成中上游。收到女兒成績表,個心頓時一沉。 : ...

我仔仔呀,小ㄧ中中,小二中上,依家小三入到級10ㄧ20名。當然我好努力幫助和督促佢功課,仔仔是12月份細仔。

nillnill 發表於 18-11-27 17:29
覆樓上,其他小朋友確實有些有補習。小兒無補習,好明顯其他小朋友開竅就真。老師比家長更著緊就真,一來 ...

考過第一,好多時是心理壓力影響!

b3410 發表於 18-11-26 16:39
有,大女初小中等,高小後發力,追到級頭。細佬更誇張,幼稚園唔止一位Net teacher 擔心佢development dela ...

請問你小朋友小學是中小定英小?係咪初頭中文難追呀?

wymyvonne 發表於 18-11-26 23:01
有呀,12月細仔,小一中下,今年小三追到中上。

當中花咗好多時間和心機,找出他的弱項,自己慢慢教,陪佢 ...

寫作差一分滿分好勁啦,我見寫作通常八十幾,好難取滿分

kwokbobo 發表於 18-12-28 14:16
請問你小朋友小學是中小定英小?係咪初頭中文難追呀?
中小。初初英文難D,不過過咗初小,英文適應之後,中文感覺越來越難。

數學最易。也全靠數學,重拾信心。

而且發現幼稚園階段學多學少,其實升小學之後冇咩分別。小朋友學習能力隨著年齡增長,會越來越強。反而對學習的態度/興趣/自覺性更加重要。

b3410 發表於 18-12-28 15:12
中小。初初英文難D,不過過咗初小,英文適應之後,中文感覺越來越難。

數學最易。也全靠數學,重拾信心。

同意

IloveJJ 發表於 18-12-28 17:39
我又覺得幼稚園學多學少好有影響喎!
我覺得幼稚園時期要有足夠中英文閱讀能力,學定phonics,咁就足夠應付 ...
幼稚園時期的能力,可以幫到考直私,叩門,不過升到小學後,很短時間已經可以掌握幼稚園階段幾年學到的。如果小朋友自己喜歡閱讀,咁係好,幼稚園階段自由發揮。如果小朋友對文字不敏感,花很多時間來谷,豈不是很不划算?

IloveJJ 發表於 18-12-28 22:44
我覺得幼稚園不培養閱讀,到小學好難培養,因為小學太忙了!你兩個係小學先開始閱讀?
...
幼稚園只識睇圖大女小一才開始學認字,兩個細,幼稚園識多幾個字,不過都無法自己獨立閱讀。
會聽很多audio book
小學跟學校進度,識的字多咗,小二左右開始可以自己讀。開始咗,就越來越快。
所以唔使急,遲開始一樣可以培養到。

capricornbb    發表於 18-12-30 00:58

IloveJJ 發表於 18-12-29 00:32
咁得意。
不過我無急,我大仔K2已識自己閱讀,我只係K1時教咗佢一本《漢字500》。細仔都係K1時咗佢一套《 ...
你的就是我所講的小朋友識字早,幼稚園可以自由發揮

719117 發表於 18-11-25 20:46
有冇小一成績不太理想,中下游,但一路上高年級,越來越進步,成中上游。收到女兒成績表,個心頓時一沉。 : ...

咁戲劇性,應該無可能。

即係話,你現在的努力,成果就咁係。
你付出多一倍,成績都未必有一倍,因為愈來愈深!

現實係殘酷

bananaGi 發表於 19-1-7 12:41
咁戲劇性,應該無可能。

即係話,你現在的努力,成果就咁係。

咁又唔一定 不過可能要長啲時間。小女小一上學期考第尾,而家中三,喺直資女校就讀,除英國文學,視藝音樂體育普通話,其他科全部中上,數學,科學同人文都屬優秀。
但孩子要好有決心,付出好多先至得。

YolandaTam 發表於 19-1-8 16:03
咁又唔一定  不過可能要長啲時間。小女小一上學期考第尾,而家中三,喺直資女校就讀,除英國文學, ...

小一.... 你宜家中三喎! 有長時間追上又不同

bananaGi 發表於 19-1-8 16:04
小一.... 你宜家中三喎! 有長時間追上又不同

咁又係,但其實小六已中游,96人考40-45