用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小成績,高小成績分別會有好大分別? ...
樓主: 719117
go

初小成績,高小成績分別會有好大分別?  

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:18
如果唔溫書都可以考試100分,的確可以唔溫的。

系,好彩阿仔四年級忽然開竅,話原來四年級要溫習先可以滿分的

有,大女初小中等,高小後發力,追到級頭。細佬更誇張,幼稚園唔止一位Net teacher 擔心佢development delay 小學初初都係麻麻。依家高小也追到班級頭。

b3410 發表於 18-11-26 16:39
有,大女初小中等,高小後發力,追到級頭。細佬更誇張,幼稚園唔止一位Net teacher 擔心佢development dela ...

勁!小朋友真是估佢吾到

tiffybb 發表於 18-11-26 13:31
我女...小一時,我曾經以為佢智商有問題,樣樣教極都唔識。而家高小成績好好, 我先知原來有d小朋友真係會叮 ...

你小朋友係咪細B呀?

回覆 IloveJJ 的帖子

我要求不高,唔使100分,中上就ok了

醒目開學勳章

紫蘿蘭 發表於 18-11-26 16:43
你小朋友係咪細B呀?

7月

有呀,12月細仔,小一中下,今年小三追到中上。

當中花咗好多時間和心機,找出他的弱項,自己慢慢教,陪佢溫習。

中文初初尤其弱,街賣的補充對佢都太深,但又要俾佢熟習考試的模式,唯有參考學校的課本和補充,但自己出些淺D,適合佢程度的練習俾佢做。同時,每閱keep住伴讀,不斷鼓勵佢。

今天剛派了中文閱讀和寫作評估,閱讀滿分,寫作差1分滿分,真好感動!

PS: 小一閱讀通常C,寫作0分都試過

所以,樓主唔好灰心,加油!最重要唔好令小朋友失去信心,多D鼓勵佢地。

wymyvonne 發表於 18-11-26 23:01

當中花咗好多時間和心機,找出他的弱項,自己慢慢教,陪佢 ...

你好叻,我小朋友10月出世,今年小二仲係唔多肯自己溫書同做功課,就來考試我嘔晒血

當中花咗好多時間和心機,找出他的弱項,自己慢慢教,陪佢 ...

小孩有冇補習?

媽媽你好勁呀

回覆 719117 的帖子

冇補習,自己來,花咗好多心機,最緊要係了解自己小朋友的弱點係邊度,慢慢幫佢。

我好記得仔P.1第一次英文考試,份卷有16頁,雙面印,考1個鐘。有讀卷,考得唔好,老師話其中一個原因係仔掀份卷都掀唔掂,跟唔到老師,所以做唔切。

下學期考試,我早有準備,在家預期定一份16頁的試卷,其實題目唔多,但就一定要有咁多頁,等佢練習考試時點怎掀卷,尤其是一頁係reading,另一頁先係題目,結果成功咗,考得唔錯

總之,我的經驗是要先了解小朋友,再想辮法幫。

回覆 wymyvonne 的帖子

小女是閱讀理解差, 作文都嘛嘛地, 不肯看中文書, 唯有每晚一起讀讀閱讀理解,幫他一起分析題目, 希望有幫助.作文每天詞語作兩句, 不敢比多因他比較抗拒作文

分別可以好大,未必是小朋友落後,而是後面追上來利害。
小兒讀緊間地區二線小學,什麼都無做,小一至小三都考到全班第一,全級一定頭七之內。但上到小四,其他小朋友都已經追上去,全級名次即後至十五或十六。
今年小五都擔心,三A一B,但數學都驚驚地。老師揚言留精英班一定不容許見到有有C。下學期要呈分,如果繼續任由後面追上,甚至落後,而且二線小學,BAND1C恐怕都保不了。

nillnill 發表於 18-11-27 13:03
分別可以好大,未必是小朋友落後,而是後面追上來利害。
小兒讀緊間地區二線小學,什麼都無做,小一至小三 ...

咁都好大壓力!其他同學仔開始發力!

你呢個case,路來的都感受到你的心血。