用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三生唔肯溫習,一到默書測驗就傷感情,可以點? ...
go

小三生唔肯溫習,一到默書測驗就傷感情,可以點?

小三生,唔肯溫習默書測驗,每日叫佢溫少少,都要閙好耐先肯做,氹又氹過,獎勵方法又試過,始終一埋位溫習就扭計,一閙就喊,一喊就個幾鐘。

5tgb    發表於 19-3-9 06:42

回覆 168168BB 的帖子

成績怎樣?小朋友怕老師嗎?

回覆樓主:

咁做功課呢, 佢肯唔肯做? 佢唔肯温習的理由係乜嘢呢?

可否轉國際學校或happy school?    小三已經這様, 真的很難走下去....

小一時都是這樣嗎?

回覆樓主

同我細女一樣,我女都不肯溫書,從小一開始就係甘,但第一次考試我當然進展,念住點都要溫下書吧,平時已經無溫書了,但哭哭鬧鬧,同你一樣,軟硬兼施,但都不成效,我放棄左,比目標她,如果考試達到多少名次以內,我以後都不理你溫書考試,但如果達不到,以後就要按我的方式溫下書,最後她意外的超額達到目標,我真的由得她自己發展~放手比她~

試下外判又或者找學校社工問下比的意見。

回覆樓主:

如果成績達標唔一定要用父母定下嘅方法溫書,我信有d小朋友只要留心上堂+用心完成功課,已經可以應付測考,我覺得做好以上2樣比溫書更重要。

每曰温?从來都無。永遠係考試前两星期先开工……

168168BB 發表於 18-11-25 18:42
小三生,唔肯溫習默書測驗,每日叫佢溫少少,都要閙好耐先肯做,氹又氹過,獎勵方法又試過,始終一埋位溫習 ...

一鬧就喊?仲要仲要喊個幾鐘?
其實由小到大你會點處理?是否平時小朋友會用呢種爛喊的方式去對抗?

168168BB 發表於 18-11-25 18:42
小三生,唔肯溫習默書測驗,每日叫佢溫少少,都要閙好耐先肯做,氹又氹過,獎勵方法又試過,始終一埋位溫習 ...

小三以前是怎樣的?一直都是如此不肯溫習?

天助自助者,  別再怨天尤人