用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 學校無「體育」報讀,可自行報考體育科嗎? ...
go

學校無「體育」報讀,可自行報考體育科嗎?

學校無「體育」報讀。自己可額外報考體育科嗎?學生有沒有可能靠自修考此科?

醒目開學勳章 王國長老

我諗你睇左課程指引先

我囡修讀 PE, 學既野好多, 亦都有專項既考試, 到考 DSE 體育時, 要選擇兩項運動, 兩項都係要考.

好彩我囡 S.1-S.3 時都有讀 PE Theory, 變左佢暫時都唔覺難讀.

體育學習領域 體育 課程及評估指引 (中四至中六 )

https://sites.google.com/a/tic.edu.hk/pe-department/curriculum/senior-level

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

我聽人講, DSE的PE科其實是否好難拿到星呢?大部份考生都是4或5的.

醒目開學勳章 王國長老

隨樂 發表於 18-12-6 15:02

我聽人講, DSE的PE科其實是否好難拿到星呢?大部份考生都是4或5的.
呢樣唔清楚, 只係知道考 PE 專項都幾多野
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小王子popo 發表於 18-11-25 12:52
學校無「體育」報讀。自己可額外報考體育科嗎?學生有沒有可能靠自修考此科? ...
好似學生只可以用一個身份報考DSE.

小王子popo 發表於 18-11-25 12:52
學校無「體育」報讀。自己可額外報考體育科嗎?學生有沒有可能靠自修考此科? ...
今年我去升中簡介會時,我問過一個讀長天既男仔,佢有自修PE,但我去SFXC問有無得自修PE時,校方答無,因自修PE,校方同佢做唔到SBA,所以我估計唔係咁容易可自修PE,要校方配合才可。

醒目開學勳章 王國長老

隨樂 發表於 18-12-6 15:02

唔駛聽講啊,考評局有stat
全港黎講,體育5以上係1.8%