用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇名次....
樓主: kkkkkkk2
go

冇名次....   [複製鏈接]

回覆 mrs.so 的帖子

教育局書面答了我朋友, 學校可以自行決定公佈與否

chesswin 發表於 18-11-27 12:22

學校可自行決定公佈甚麼?

chesswin 發表於 18-11-27 12:22

學校根本無法得知當屆學生既真實Banding,叫人點公佈呀?

將自己估計既料公佈完錯咗,係咪EDB負責呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我意思係學校可以自行決定公不公佈呈分排名, 或成績,

hkpapa852 發表於 18-11-27 13:20
學校根本無法得知當屆學生既真實Banding,叫人點公佈呀?
咁班學生點樣選校?? 咪好大件事??

chesswin 發表於 18-11-27 14:24

原來唔係教育局規定佢地唔比公佈呀﹗
咁姐係學校為左保障自己而不公佈,得學生及家長信曬佢地,任佢地安排

Felix223 發表於 18-11-27 14:27
咁班學生點樣選校?? 咪好大件事??

........根據經驗去估......according to my friend (前教師)
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-11-27 14:46
........根據經驗去估......according to my friend (前教師)

咁呈分時咪估估下

hkpapa852 發表於 18-11-27 09:36
用分數劃界? 間學校似乎唔知Banding係點計

咁樣分Banding實有班學生出事 (估錯Banding)
分數不是每年固定的,而是每次呈分試後,學校係用教育局呈分比例計算完,排好名次。如上屆有30個B1位,就以第三十個學生得分(如87分了)做Bl界線
Banding當然不是完全準確,例如85~89就好易估錯;
攞到90以上,就比較隱陣B1。見家長時,老師也會講明是B1頭/中/尾
我覺得這樣對家長選校已有很大幫助。

Felix223 發表於 18-11-27 15:18
咁呈分時咪估估下

係㗎!所以,遇到「有良心」嘅老師好重要!
天助自助者,  別再怨天尤人

咁呢樣係真.

EDB只規定, 學校不能公佈上屆EDB提無俾學校既各組別人數資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

la5711 發表於 18-11-27 15:18
分數不是每年固定的,而是每次呈分試後,學校係用教育局呈分比例計算完,排好名次。如上屆有30個B1位,就以 ...
其實只係簡單複雜化

學校自己有晒所有學生呈分成績, 自己整個Excel template就可以計晒全部學生按呈分成績調整後既呈分排名.

之後直接俾個排名學生知仲實際

哪個學校敢公佈,不怕有學生不堪打擊做空中飛人嗎,還要在EK被聲討。

kin818kin 發表於 18-11-27 14:38
原來唔係教育局規定佢地唔比公佈呀﹗
咁姐係學校為左保障自己而不公佈,得學生及家長信曬佢地 ...
正正就係呢D學校, 只為保障自己學校秘密而損害學生利益!!!
以我所知大部份學校都會向家長透露呈分排名!!

hkpapa852 發表於 18-11-27 15:22
咁呢樣係真.

EDB只規定, 學校不能公佈上屆EDB提無俾學校既各組別人數資料
有校長大大聲話EDB唔卑公佈!!
於是有人去親身去問EDB, 結果那位校長即刻............................

chesswin 發表於 18-11-27 15:45
正正就係呢D學校, 只為保障自己學校秘密而損害學生利益!!!
以我所知大部份學校都會向家長透露呈分排名!!

都話學校是不會知呈分排名,若是知道,便簡單得多了.

A 同學 第一次呈分 排40 , 第二次呈分排43.
B 同學 第一次呈分 排41 , 第二次呈分排42.

究竟是A 同學呈分排名高,定是 B ?
學校是不會知的,只有教育局才會知。

chesswin 發表於 18-11-27 15:47
有校長大大聲話EDB唔卑公佈!!
於是有人去親身去問EDB, 結果那位校長即刻............................

有些學校學生成績非常飄忽,時高時低,是不能準確估計Banding, 所以提供為妙

kls12 發表於 18-11-27 16:02
都話學校是不會知呈分排名,若是知道,便簡單得多了.

A 同學 第一次呈分 排40 , 第二次呈分排43.
呈分系統會有個累計模擬呈分名次, 不過未必準, 田為無咗Pre-S1配對分呢個環節

hkpapa852 發表於 18-11-27 15:24
其實只係簡單複雜化

學校自己有晒所有學生呈分成績, 自己整個Excel template就可以計晒全部學生按呈分成績 ...

hkpapa852 發表於 18-11-27 16:10
呈分系統會有個累計模擬呈分名次, 不過未必準, 田為無咗Pre-S1配對分呢個環節

...

話明係模型擬,即是不是真的
‹ 上一主題|下一主題