用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇名次....
樓主: kkkkkkk2
go

冇名次....  

如果學校不提供名次,到選校時,學校見學生所選的中學唔配合學生的成績時,學校會提議再選。

回覆樓主

yanau 發表於 18-11-24 22:29
吓~咁排位
好似完全錯哂喎
伍=b2
咁排, 學校應該當係band 3 學生

回覆樓主:

我仔小學會按教局指引都唔會講名次,班主任明白家長心情,所以一定會講Banding,如果你們要向學校反映要公佈名次,千萬不要在EK講,好多家長可能會向教局投訴,就如有小學小一至小六不再派卷回家。。。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

搵家教會同學校反映,呈分試唔講名次,家長好難選校,而且家長同學生都有知情權。

mrs.so 發表於 18-11-25 16:36
我仔小學會按教局指引都唔會講名次,班主任明白家長心情,所以一定會講Banding,如果你們要向學校反映要公 ...
其實, 公布banding重要過公布名次, 我哋公布名次, 但無banding, 除排考前列啫, 唔係揸住個名次都真係呆咗。

由P1-P6都無名次, 不過三次呈分都知banding

回覆樓主:

升中係用Banding 為依歸選校,名次對我無特別大用途,如果講名次唔講Banding 更加幫唔到我選校,確實要banding 不要執著名次,名次純粹安慰家長心情。

mrs.so 發表於 18-11-26 12:58
升中係用Banding 為依歸選校,名次對我無特別大用途,如果講名次唔講Banding 更加幫唔到我選校,確實要band ...

學校再叻,其實最多也只能準確估計到8x%學生既banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-26 13:12
學校再叻,其實最多也只能準確估計到8x%學生既banding
我覺得學校少咗自保,通常估低半個 banding

artroboy 發表於 18-11-26 14:04
我覺得學校少咗自保,通常估低半個 banding
B1/B2邊緣人估低一D (~5%), B2/B3邊緣人又估低D (~5%)

加埋都至少10%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-26 13:12

所以banding 識睇識計就會參照以往派位人數forces

比個名次但一點都唔清楚banding 家長又點算校

kkkkkkk2 發表於 18-11-24 19:39
昨天見完老師,老師說不會說全級名次我們家長知道.....那我們如何知道Banding.如何選校.老師說到時會 ...

哈哈﹗我地學校就係咁

kkkkkkk2 發表於 18-11-24 21:19
回覆 kkkkkkk2 的帖子

這令我都不知如何入手選校....我朋友之前又是這樣.....結果教她選  葵涌區的 1: ...

我唔熟這兩間學校,想問問佢地的banding 差好遠嗎?

sumchanma 發表於 18-11-24 22:06
我仔學校都唔講名次

kkkkkkk2 發表於 18-11-24 22:40
對......我知道後...咀都O了..........

學校咁做就保住左佢地學校3甲的百分比了

後來你朋友點?叩到門嗎?

sinsinlo    發表於 18-11-28 09:55

little_yolky 發表於 18-11-26 11:52
其實, 公布banding重要過公布名次, 我哋公布名次, 但無banding, 除排考前列啫, 唔係揸住個名次都真係呆咗。 ...

其實兩樣都重要,少左一樣都好易古錯banding。

kin818kin 發表於 18-11-26 15:00
其實兩樣都重要,少左一樣都好易古錯banding。
我哋要考完呈三之後至有家長日, 到時至會講banding呀。

回覆樓主:

總之要做好兩手準備
即使要輸都要甘心

little_yolky 發表於 18-11-26 15:51
我哋要考完呈三之後至有家長日, 到時至會講banding呀。
唔係瓜

咁點辦

好彩你女叻姐,唔係比學校玩死