用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇名次....
樓主: kkkkkkk2
go

冇名次....   [複製鏈接]

醒目開學勳章

pypy405 發表於 18-11-27 19:27
咁我又想問喇 如果a 學校出卷出得淺 咁個個同學實考得高分,而b學校出得深 個個同學米低分 ,咁樣出黎教局 ...
教育局會用pre-s1嚟計每間學校有幾多band 1/2/3生,再用呈分試排名再決定學生banding

chesswin 發表於 18-11-27 17:18
冇人估到最終排名呢個大家都明, 但連該次考試呈分排名都有學校唔肯公佈,
呢個先令人氣結! 重要呃家長話EDB ...

其實學校也有難處,尤其Pre-S1成績係計最近兩次的雙數年。好似明年升中係計2016及2018的Pre-S1成績,由於2018年剛剛7月才考完,小學都唔知會對明年升中有乜野影響。如果舊年D師兄師姐考得差都對明年升中banding有極差的影響。

王家爸爸    發表於 18-11-28 09:50

chesswin 發表於 18-11-27 18:17
我都唔想同其他家長/老師爭拗了, 升中可以好黑暗好複雜。

我明學校有它的難處, 但做人最緊要對得住良心。 ...
              對..我就是這樣想.超認同

pccw2017 發表於 18-11-27 23:22
其實學校也有難處,尤其Pre-S1成績係計最近兩次的雙數年。好似明年升中係計2016及2018的Pre-S1成績,由於2 ...

實在吾明呢個玩法

chesswin 發表於 18-11-27 17:36
唔好意思, 我諗起阿女升中時, 怒火上升。
我都唔多想講落去, 總之學校PK的話千其唔好同老師校長客氣, 用EDB ...

米勞氣﹗傷身呀﹗

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:52
學校為無首三志願, 無所不用其極

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔都係聖x會,成績表,見家長都唔講名次
但攞推薦信時,如果間中學份表上有要求,學校係會填上去
~ 神的恩典夠我用~

kkkkkkk2 發表於 18-11-24 19:39
昨天見完老師,老師說不會說全級名次我們家長知道.....那我們如何知道Banding.如何選校.老師說到時會 ...
v純分享, 如果佢唔出名次, 又話會協助家長選校, 有機會係佢俾一堆同BAND的中學你去選, 填頭三志願, 咁你入到頭三志願機率會高d, 學校可以用呢個做學校賣點
‹ 上一主題|下一主題