用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇名次....
樓主: kkkkkkk2
go

冇名次....  

hkpapa852 發表於 18-11-27 15:24
其實只係簡單複雜化

學校自己有晒所有學生呈分成績, 自己整個Excel template就可以計晒全部學生按呈分成績 ...

伱這樣計出來,是真正的呈分排名?

kkkkkkk2 發表於 18-11-24 20:25
是...但這次呈分都不出有點過份

其實由你day 1 入去時已經係咁嘅安排,只係你無留意無理由。津小大部分都係咁嫁啦

kls12 發表於 18-11-27 16:13
伱這樣計出來,是真正的呈分排名?
其實同呈分系統個模擬名次一樣

都係缺少咗Pre-S1配對分既結果

但已經係學校可以做到最有用既嘢

鬼叫EDB唔會將Pre-S1配對分話俾學校知?

不過就算知道Pre-S1配對分, 都無人有辦法知道邊緣學生既位置, 因為只要知道晒同區所有學生既Pre-S1配對分後既排名先會知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:00
其實同呈分系統個模擬名次一樣

都係缺少咗Pre-S1配對分既結果

是的,只有教育局才知,但在他們角度來看,是公平的。在這遊戲規則下,可能只搏頭兩個,第三個要選下一組別了。有實力的,去叩門吧!

kls12 發表於 18-11-27 17:10
是的,只有教育局才知,但在他們角度來看,是公平的。在這遊戲規則下,可能只搏頭兩個,第三個要選下一組 ...
如要無估錯banding, 一定係盡填自己派位組別相配既學校, 之後先填次一組別

瞭解吓遊戲規則就知, 越早填次組別學校等於提早投降

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:12
如要無估錯banding, 一定係盡填自己派位組別相配既學校, 之後先填次一組別

瞭解吓遊戲規則就知, 越早填次 ...

問題是有幾肯定沒有錯Banding?

醒目開學勳章

Mrs.Luckycat 發表於 18-11-27 14:46
........根據經驗去估......according to my friend (前教師)
間間學校都係咁,但有經驗嘅學校會估得中啲,同埋會保守啲

kls12 發表於 18-11-27 17:14
問題是有幾肯定沒有錯Banding?
正常嚟講, 學校應可準確估計到至少50%學生既Banding, 較理想的, 應有70%-80%

kls12 發表於 18-11-27 16:02
都話學校是不會知呈分排名,若是知道,便簡單得多了.

A 同學 第一次呈分 排40 , 第二次呈分排43.

冇人估到最終排名呢個大家都明, 但連該次考試呈分排名都有學校唔肯公佈,
呢個先令人氣結! 重要呃家長話EDB唔卑, 呢下先令人爆火!

學校玩左呢個GAME咁多年, 個真實排名, 冇10成都有9成把握啦,

chesswin 發表於 18-11-27 17:18
冇人估到最終排名呢個大家都明, 但連該次考試呈分排名都有學校唔肯公佈,
呢個先令人氣結! 重要呃家長話EDB ...

chesswin 發表於 18-11-27 15:47
有校長大大聲話EDB唔卑公佈!!
於是有人去親身去問EDB, 結果那位校長即刻............................
即刻點

請你講埋落去

kin818kin 發表於 18-11-27 17:24
即刻點

請你講埋落去
唔好意思, 我諗起阿女升中時, 怒火上升。
我都唔多想講落去, 總之學校PK的話千其唔好同老師校長客氣, 用EDB大返佢

hkpapa852 發表於 18-11-27 15:24
其實只係簡單複雜化

學校自己有晒所有學生呈分成績, 自己整個Excel template就可以計晒全部學生按呈分成績 ...
其實係校管系統,直接下載模擬排名表就得。

chesswin 發表於 18-11-27 17:36
唔好意思, 我諗起阿女升中時, 怒火上升。
我都唔多想講落去, 總之學校PK的話千其唔好同老師校長客氣, 用EDB ...
學校為無首三志願, 無所不用其極

回覆樓主:

如果教局出呢封信寫明可由指出小學公佈,就直接交到指定小學。

當年我都以係隨小學公佈,但事實就如hkpapa所講,小學如何知道準確banding...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

chesswin 發表於 18-11-27 17:18
呢個先令人氣結! 重要呃家長話EDB ...

9成即是一百個學生,有10個估錯了。即是有個可能是要在派位後,花些時間去應對這羣家長。究竟是發放一些不太準確的資訊,定不發放較好?我傾向相信老師或校長的判斷吧!

hkpapa852 發表於 18-11-27 17:52
學校為無首三志願, 無所不用其極

我都唔想同其他家長/老師爭拗了, 升中可以好黑暗好複雜。

我明學校有它的難處, 但做人最緊要對得住良心。
教育係以學生幸褔為依歸定學校的利益為依歸, 各位家長/老師自行深思。

kin818kin    發表於 18-11-28 10:10

chesswin 發表於 18-11-27 18:17
我都唔想同其他家長/老師爭拗了, 升中可以好黑暗好複雜。

我明學校有它的難處, 但做人最緊要對得住良心。 ...
理論層面上你係啱,教育需要以學生既利益為依歸。但係現實係老師首先需要保住飯碗,形勢比人強。加上現在啲家長郁下就投訴,老師都怕佢哋,所以聲大夾惡既家長通常都有著數。現實就係咁,只好接受。

bobbob 發表於 18-11-27 17:16
間間學校都係咁,但有經驗嘅學校會估得中啲,同埋會保守啲

咁我又想問喇 如果a 學校出卷出得淺 咁個個同學實考得高分,而b學校出得深 個個同學米低分 ,咁樣出黎教局個排名米相差好大lor
其實教局會吾會睇卷出深淺既呢