用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 私補英文
樓主: alhy.love
go

私補英文

回覆 alhy.love 的帖子

請問

可否也 PM 這位專教英文的私補老師聯絡資料給我,謝謝!

回覆 alhy.love 的帖子

我都想要這2位老師嘅聯絡資料,可以PM我,謝謝

回覆樓主:

算吧!傳統學校英文水平點都唔會好。怪自己冇錢比小朋友讀國際學校。

akevinla 發表於 19-5-22 23:17
算吧!傳統學校英文水平點都唔會好。怪自己冇錢比小朋友讀國際學校。

何為好?如要母語水平國際學校當然最理想。dse同以前会考和A level英文都是2nd language, 舊時無咁多資源,無免費上網睇報紙,YouTube, 父母又唔識字,绝大部分人只有官津校,一樣照學到,至少夠应付工作

poonseelai 發表於 19-5-23 08:46
何為好?如要母語水平國際學校當然最理想。dse同以前会考和A level英文都是2nd language, 舊時無咁多資源 ...

我好認同你,夠工作上溝通到就夠。但只限在local公司,還要全部係港人,不是外國大公司和你既supervisor係英文人。
所以點解港人英文水平咁差,就係咁囉!自己覺得夠就算,連大人都係咁,小朋友點會學到緊好吖! 其實係到講夠唔夠其實冇用既!放個英文人係自己面前和去到英文國家,d英文就表露無為。

akevinla 發表於 19-5-23 09:12
我好認同你,夠工作上溝通到就夠。但只限在local公司,還要全部係港人,不是外國大公司和你既supervisor係 ...

點解睇小自己?英文係2nd language 唔代表差,一樣可以寫出工整清晰文章,工作上我自己每日寫英文,客户亦多外國人,溝通绝無問題。我同意97前香港英語環境強好多,97後政府也踒化英文,司長D  official blog 有D Chinese only, 真係豈有此理。坐係到話唔得,自己做好自己好過啦,而家免費資源多的是

alhy.love 發表於 19-4-3 10:14
我揀咗英文5級的師兄,主要佢地比較啱key

我都想試下