用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 私補英文
go

私補英文

現中三,英文僅合格,目前有二個私補選擇,一位是學校畢業師兄現讀大學英文DSE 5級,另一位是大學畢業專補英文DSE 5星,你地認為邊位呢?

alhy.love 發表於 18-11-24 18:54
現中三,英文僅合格,目前有二個私補選擇,一位是學校畢業師兄現讀大學英文DSE 5級,另一位是大學畢業專補 ...

目標係考DSE. 當然揀個教專科英文,高中前必須打好個底子先。

alhy.love 發表於 18-11-24 18:54
現中三,英文僅合格,目前有二個私補選擇,一位是學校畢業師兄現讀大學英文DSE 5級,另一位是大學畢業專補 ...

選 5* 專補英文補習老師。

何來選擇呢?找另一個與後者再比較,如没有,便找後者.

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-26 13:51
目標係考DSE. 當然揀個教專科英文,高中前必須打好個底子先。

請問應該點樣打好個底,操 grammar? writing,oral?好似好難揾到,尤其私補,怎樣幫忙speaking呢 不過,我始終覺得從少英文個底打好D,背西史,地理會快手!

JJDBB 發表於 18-12-3 18:47
請問應該點樣打好個底,操 grammar? writing,oral?好似好難揾到,尤其私補,怎樣幫忙speaking呢 :questi ...

其實你揾專科老師,基本上佢哋會知道孩子弱項再去加强,亦可要求老師以全英語對答,增加聽說能力。
想打好底子必須多操 grammar & reading comprehension,睇多啲書能增加小朋友嘅词彙,
睇外语片(eg. you tube )則可以增強聽说能力。

*  以上呢幾樣我仔全部都有做,佢高小時英語能力只屬中上,但升中後英文進步神速,加上佢係外藉老師教,在校英文成绩屬级頭果批學生,連帶其他用英語教嘅科目都冇太大難度。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-3 22:19
其實你揾專科老師,基本上佢哋會知道孩子弱項再去加强,亦可要求老師以全英語對答,增加聽說能力。
想打好 ...

坊間有那些練習可以操grammars and reading comprehension? (emoji)

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-3 22:19
想打好 ...

請教點操,即是高小或初小時一日或一個星期做幾多個exercise呢?

POWAHBB 發表於 19-1-3 09:08
坊間有那些練習可以操grammars and reading comprehension? (emoji)

Sorry. 我很少買補充練習,通常補習老師會同我仔準備,另外佢多數做學校練習。
我兒學校用 Developing Skills Grammar & Usage .
我覺得呢本都幾好。

思澄爸爸 發表於 19-1-3 16:44
請教點操,即是高小或初小時一日或一個星期做幾多個exercise呢?

我自己好少買練習迫小朋友做,因為平日已經要做功课,做補充會好沉悶,唔希望再加練習令小朋友產生抗拒,所以只會在週末由補習老師安排做少许練習。

自己做法,小二起已經找英文專科老師,一星期一堂主要操 grammar 打好底,平日鼓勵佢多睇書,假期間中會揾外藉老師教嘅班比佢上.(eg. 外藉老師教玩科學玩意),最重要等佢唔抗拒,由興趣開始增加趣味,令佢知道英文好有用,小四起慢慢把家中圖書由中變英,上網/玩game . 專科只保持一星期一堂。慢慢小兒睇嘅英文書開始越來越深,聽/说/讀/寫能力亦逐漸提高。

學好英文須要時間慢慢浸,週末可做適量練習,但增加多啲语境往往比只操練習,相信效果會來得更好。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-3 21:14
我自己好少買練習迫小朋友做,因為平日已經要做功课,做補充會好沉悶,唔希望再加練習令小朋友產生抗拒, ...

請問邊到可以揾到外藉老師教嘅班?
因為小女現中一,英文一般,想學好聽說,又想引起小女興趣。不知從何入手。

bb妹 發表於 19-1-24 08:48
因為小女現中一,英文一般,想學好聽說,又想引起小女興趣。不知從何入 ...

引小朋友必須從興趣入手,年纪越细越容易,上到中學孩子會有自己嘅習慣及模式,未必容易改變。
语文须要時間慢慢去浸,睇多啲書才能增加詞彙,唔睇書作文就冇乜字可以寫,想增强聽說能力,增加语境係其中一個有用方法,上you tube /睇外语片/睇英文台都有用,專科補習最好找英語教學嘅老師。

回覆樓主

bb妹 發表於 19-1-24 08:48
因為小女現中一,英文一般,想學好聽說,又想引起小女興趣。不知從何入 ...

学听就易,上youtube睇佢有兴趣既片,免費。佢钟意乜?化妝、旅行、fashion、整野食、宠物……?我女小学时睇NOW, 連減肥、生仔、整容……乜都睇-餐。

請教如

現代, 英皇, 遵理 ...補初中主科有冇用呢?   

搵個幾勁都好,都只是應付者考試而已。先要給學生鼓勵和興趣,過份操練只會弄考反絀。
god bless you

回覆 alhy.love 的帖子

可否給予這位私補英文科老師聯絡資料(後者,大學專教英文嗰位),謝謝

之之媽 發表於 19-3-31 19:18
回覆 alhy.love 的帖子

可否給予這位私補英文科老師聯絡資料(後者,大學專教英文嗰位),謝謝 ...

Pls check pm

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-4-2 21:17
2個都試下,睇下邊個夾自己

我揀咗英文5級的師兄,主要佢地比較啱key