用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校
樓主: alhy.love
go

自行選校  

little_yolky 發表於 18-11-26 12:09
其實如果唔係名小學, 我覺得揀高一線根本係得個桔, 唉, 我都好煩。
其實我覺得 揀兩間同band 都係一半半機會

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:09
唔會有咁多唔小心既,係睇你女怕唔怕入去要墊底啫?你有無同佢講過有咁既可能呢?
...
緊係有講啦, 佢一話想揀本區果間1A, 就即刻同佢講了, 佢當時答我:咁咪努力D囉。

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:11
我記得你話阿女而家要同爸爸瞓,其實我仔大之後,我就唔俾了。
佢依家係測考之前至可以同爸爸瞓, 因為會瞓得定好多, 唔會中途醒。乜你阿仔之前都係同你瞓呀?

老周 發表於 18-11-26 16:15
其實我覺得 揀兩間同band 都係一半半機會
咪係囉, 下下幾百人得果幾十個位。

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:36
咁就得啦!佢自己唔介意,你怕咩呢?
讀讀下跳咗落街點算!

little_yolky 發表於 18-11-26 16:35
佢依家係測考之前至可以同爸爸瞓, 因為會瞓得定好多, 唔會中途醒。乜你阿仔之前都係同你瞓呀? ...
你女瞓得唔好?好易醒?係米佢比自己壓力太大

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:46
唔會架,佢話唔介意,就代表佢有鬥心啦!點會呢?
唔好理咁多, 考埋下個禮拜呈二先再諗。

little_yolky 發表於 18-11-26 16:34
緊係有講啦, 佢一話想揀本區果間1A, 就即刻同佢講了, 佢當時答我:咁咪努力D囉。 ...

佢肯努力你就唔好太搶心啦﹗

kin818kin 發表於 18-11-26 16:47
你女瞓得唔好?好易醒?係米佢比自己壓力太大
係呀, 佢俾好大壓力自己呀。

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:46
唔會架,佢話唔介意,就代表佢有鬥心啦!點會呢?
同意﹗

我都想我女咁有鬥心

IloveJJ 發表於 18-11-26 16:38
唔係,係有時突然夜晚發惡夢,先會走過嚟。或者佢發燒,我方便夜晚睇住就會。但自從大個,就算呢啲情形我 ...

同意﹗

little_yolky 發表於 18-11-26 16:49
係呀, 佢俾好大壓力自己呀。

咁我明點解你咁擔心。你女太認真,比太大壓力自己,所以你怕佢去到咁 TOP 既學校太辛苦。咁到時你就做娛樂組組長,多帶佢出去RELAX 下。始終讀既人係佢,都係適當地比佢選比較好。

不過,你要再問佢,假如爸爸又轉工,你到時無得同爸爸一齊上學,你會唔會唔想返學又或者想轉校架?因為大人工作變動係好正常架喎﹗你要考慮清楚。

比阿女自己想想。

kin818kin 發表於 18-11-26 16:55
咁我明點解你咁擔心。你女太認真,比太大壓力自己,所以你怕佢去到咁 TOP 既學校太辛苦。咁到時你就做娛 ...
咁你又放心, 唔會再有第二間公司請C6了佢當日接到offer電話時仲話要諗下, 我同佢講, 呢間已經係呢個世界上最後一間會請你既公司, 你遲咗覆人, 人哋就請過另一個了。佢俾我嚇到即刻打電話去接受個offer。

另一個考慮, 係如果去咁好既學校, 日日只有追成績, 仲邊有時繼續學唱戲? 佢真係唱得好好架, 唔繼續學就嘥咗了。

kin818kin 發表於 18-11-26 16:55
咁我明點解你咁擔心。你女太認真,比太大壓力自己,所以你怕佢去到咁 TOP 既學校太辛苦。咁到時你就做娛 ...
BTW, 你放過我啦, 我唔鐘意出街架, 我係會放兩個禮拜大假留响屋企冥想既人嚟, 叫我出去relax, 我自己都做唔到, 點同佢relax呀。所以我唔明白點解IloveJJ年年都話去旅行, 我好唔鐘意去旅行的。

little_yolky 發表於 18-11-26 17:07
咁你又放心, 唔會再有第二間公司請C6了佢當日接到offer電話時仲話要諗下, 我同佢講, 呢間已經係呢個 ...
你又講得好誇張,唔會再有第二間公司請佢

咁既然有潛質米繼續學囉﹗學唱歌要用好多時間咩?一星期2小時應該都夠瓜你都要時間佢 relax 下先得平衡架﹗