用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校
樓主: alhy.love
go

自行選校  

little_yolky 發表於 18-11-26 11:44
吓? 咁既理由? 你問阿女, 第日同阿哥嘈交咁點算? 阿哥畢咗業點算?

都唔明白D細路諗乜的, 我阿女又係 ...

始終爸爸在家陪伴了那麼久,不捨得也是人之常情。

asweetmom 發表於 18-11-26 12:02
始終爸爸在家陪伴了那麼久,不捨得也是人之常情。
但唔好攞自己前途較飛丫嘛。佢只係B1B成績, 已經俾佢揀咗一間, 佢揀B1A, 勁難考。原本我揀間B1B-C, 應該好穩陣, 依家佢用個咁既理由, 又要揀多間B1A, 仲要勁過原區果間, 咁佢想點啫, 咁搏做乜呢, 今年學童咁多。

老周 發表於 18-11-25 22:15
你講得啱 我見今年好多同學 揀高一線 都唔得 同band嘅又未必一定入到 變咗要抽獎 ...
其實如果唔係名小學, 我覺得揀高一線根本係得個桔, 唉, 我都好煩。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:08
但唔好攞自己前途較飛丫嘛。佢只係B1B成績, 已經俾佢揀咗一間, 佢揀B1A, 勁難考。原本我揀間B1B-C, 應該好 ...

你是怕她拼失敗去了更差的學校,還是怕她拼成功而讀不好呢?

asweetmom 發表於 18-11-26 12:10
你是怕她拼失敗去了更差的學校,還是怕她拼成功而讀不好呢?
怕佢讀唔好。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:13
怕佢讀唔好。

那個,我小女兒又補習了,有補習統測成績明顯比之前的小測好。我現在不執著補習問題了,有用就補吧,競爭那麼大。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:09
其實如果唔係名小學, 我覺得揀高一線根本係得個桔, 唉, 我都好煩。
咁真係好煩,人多,個個都想自行就搏到。但又唔會提早知。

little_yolky 發表於 18-11-26 11:44
吓? 咁既理由? 你問阿女, 第日同阿哥嘈交咁點算? 阿哥畢咗業點算?

都唔明白D細路諗乜的, 我阿女又係 ...
你女咁痴你老公,好sweet

咁近你老公那間學校點,好唔好?

little_yolky 發表於 18-11-26 12:08
但唔好攞自己前途較飛丫嘛。佢只係B1B成績, 已經俾佢揀咗一間, 佢揀B1A, 勁難考。原本我揀間B1B-C, 應該好 ...

難得你咁開通

可能佢對自己有信心呢?或者又比佢試到都唔出奇架

nillnill 發表於 18-11-26 14:08
咁真係好煩,人多,個個都想自行就搏到。但又唔會提早知。

無錯﹗大家都好煩

IloveJJ 發表於 18-11-26 14:03
咁又唔驚喎,你唔係話自行唔會死錯人咩?學校收你,就代表你讀到啦!
我反而覺得係,如果兩間自行都B1A,  ...
我哋區位夠, 如果阿大無驚無險, 最多入間B1C啫, 無問題既。最差既情況都係入返聯中, 又唔係咁差啫, 自己出去學下英文囉。

雖然話自行學校揀過, 但老師唔小心收錯咁點算。佢一個唔小心, 阿女要捱足六年喎。

kin818kin 發表於 18-11-26 14:26
你女咁痴你老公,好sweet

咁近你老公那間學校點,好唔好?
見到佢兩個就眼怨呀。C6返咗工, 仲痴得犀利咗呀。

間學校好好呀, 係果區最好果間, 睇嚟仲適合過本區果間添, 不過呢間學校英文勁好, 我哋學校D英文比較淺, 驚呀。你知啦, 自行位得兩個, 原先諗住民主D, 我揀一個佢揀一個, 點知佢反口呀。 唔知邊個咁得閑教佢, 無端端有一日, 佢問我:媽咪你揀果間大抽奬機會大唔大呀? 我當然不虞有詐, 以為佢壓力大丫嘛, 咪安慰佢:唔駛擔心, 我哋區夠位, 大抽奬揀乙二都有機的。咁佢就同我講:如果咁, 佢(我揀果間)自行收咗我, 我咪無得大抽奬揀多次A校(佢揀果間)囉?

依家D細路真係無以前咁好呃, 同佢哋講嘢真係要小心D。

kin818kin 發表於 18-11-26 14:28
難得你咁開通

可能佢對自己有信心呢?或者又比佢試到都唔出奇架
其實我揀果間, 都係好嘢嚟架。

little_yolky 發表於 18-11-26 15:49
見到佢兩個就眼怨呀。C6返咗工, 仲痴得犀利咗呀。

間學校好好呀, 係果區最好果間, 睇嚟仲適合過本 ...

咁佢想自行只選一間?

little_yolky 發表於 18-11-26 15:50
其實我揀果間, 都係好嘢嚟架。

但你女選那間多左感情分麻

女仔想法果然成熟d

kin818kin 發表於 18-11-26 15:51
咁佢想自行只選一間?
佢想揀兩間1A, 一間本區, 一間近C6返工。我覺得太搏了。其實佢揀本區果間唔係真係咁適合佢, 入面D小朋友好smart, 而且係擅長理科, 阿女係文科人。不過, 間學校係好好既, 交通又便利我哋, 你知啦, 我哋跨區, 交通都要考慮。

little_yolky 發表於 18-11-26 15:55
佢想揀兩間1A, 一間本區, 一間近C6返工。我覺得太搏了。其實佢揀本區果間唔係真係咁適合佢, 入面D小朋友好s ...

無錯﹗盡可以都唔想誇區﹗不過如果阿女真係中意,到時就算點辛苦佢都會崖落去,反之,怕怨言會多。

你明現在d 小朋友架啦

kin818kin 發表於 18-11-26 16:02
無錯﹗盡可以都唔想誇區﹗不過如果阿女真係中意,到時就算點辛苦佢都會崖落去,反之,怕怨言會多。:think ...
我本區都係跨區, 我係新界人, 所以要揀間交通單程一個鐘既, 唔係咁多有得揀, 如果唔係, 其實我哋校網好多好學校

little_yolky 發表於 18-11-26 16:05
我本區都係跨區, 我係新界人, 所以要揀間交通單程一個鐘既, 唔係咁多有得揀, 如果唔係, 其實我哋校網好多好 ...

我記得你原底係大埔人,好彩你女唔係係大埔區,如果唔係係仲頭痕

little_yolky    發表於 18-11-26 16:31