用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deldeldeldeldel
樓主: bee0705
go

deldeldeldeldel

回覆樓主:

我都有 in 呢間.老實講,佢見家長都啱,佢哋啲問題都係想係家長口中了解小朋友平時情況.如果叫個小朋友自己講自己平時做啲乜,一定無可能.
排隊我又唔覺亂.其實好多九龍塘學校都係排隊入.仲有,佢咁排法我都接受,可能我以前都係呢啲宗教背景學校長大,日日排慣隊,都係耐性訓練一種.
如果覺學校有乜唔啱,其實真係要諗清楚呢間學校係咪適合自己小朋友,呢間學校出左名係嚴,遲到就係遲到,無情講.小小野排隊都叫亂,日後其他方面,會覺學校專制,似軍校,無溝通,讀落去都唔會開心,仲辛苦.
我個人就超鐘意呢間學校,希望佢會收我個囝囝入讀   

星期六我In下晝,又唔覺得亂喎,佢將面試嘅人分流唧,我覺得又一村仲亂

回覆 kocmama 的帖子

其實要等,要排隊是正常的, 因為st rose是熱門學校,人一定多。 坦白, 我見間間都要等一段時間,因為我報間間都有點名氣。 無人報的學校,不用等的,有offer你都要問吓自己應否安排子女去讀

回覆 sheepyland 的帖子

係~我都係果日IN~都覺得可接受

回覆 大戶 的帖子

非常認同。我當日都係in9點,學校已經盡量做,一間好學校多人in,要排隊等一d都唔出奇。而且有安排chairs俾各位家長小朋友坐,而唔係要大家企係度等。

奇就奇在點解有家長會認為排隊等interview係學校的問題?

SRL出左名係嚴得黎有愛心的一間學校,小朋友讀得開心。
報名時,冇留意srl係一間怎樣的學校嗎? 只係因為出名而報?

真心希望鬧緊SRL的人,認真想清楚SRL是否適合你! 否則開左學,你遲左1秒學校唔俾你小朋友入門口又會話學校毫無人情味

回覆樓主

我係星期六4:30,4:25到,in完出來已經5:45,實際面試時間7分鐘到。就算面試人多,等1個幾鐘,我覺得應該係學校預算冇做好。

bebichhichi0128 發表於 18-11-27 15:15
回覆 大戶 的帖子

非常認同。我當日都係in9點,學校已經盡量做,一間好學校多人in,要排隊等一d都唔出奇。 ...
YES! AGREE! 奉勸各位如果少少野就投訴既家長千其唔好揀呢間, 因為入到去會仲多問題, 如: 校車問題; 上下午班問題; 課外活動問題; K3全日班沒有午飯供應問題....等等..
因為學校係唔會理你既投訴, 你鍾意就讀, 唔鍾意就揀第2間學校, 呢間係唔岩投訴型家長的子女入讀的.

d人真奇怪,又要嘈,又要del post