用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園2in
樓主: wingyee2628
go

學之園2in   [複製鏈接]

回覆樓主

以紅磡分校

上年我眼見係同時三組進行面試
所以睇彩數係見校長、副校或主任
校長講廣東話,副校是外藉人士
主任可能講國語或英文或廣東話

除非抽中副校一定要以英文對答
其實幾個國語主任都識聽廣東話的,可以用廣東話回答

我自己覺得,國語主任們都比較nice, 反而廣東話那個主任好嚴

上年in 時個坐位特意set 到家長背住小朋友,其實我自己一邊同老師對答,係完全睇唔到小朋友同其他老師玩D乜,不過會聽到我女大聲話red, green, car 等等,所以我估老師會從遊戲中考下小智識,其中一位老師講國語另一位講英文的

JN1999 發表於 18-11-27 03:26
冇規定
但傳聞D人話兩位家長去以表誠意,在場眼見都大多數係,不過我就自己一個去second in, 因為老公出了 ...

請問你最後有offer嗎?因為爸爸不能請假,擔心會扣分(emoji)

JN1999 發表於 18-11-27 03:49
以紅磡分校

上年我眼見係同時三組進行面試

家長係group in / individual in ar?
如果2位家長去,2位一齊見?小朋友點都係自己一個人去玩?

請問有無人可以分享吓2nd interview糸咪都是分三個languages by random 咁睇吓邊個語言?

yoonnelam 發表於 18-11-26 19:18
但最後都收左?

係,收左,LH現讀生。
但我建議真心想入的2位家長一齊去,因為校長可能會問原因。

LittleSesame715 發表於 18-11-27 07:49
家長係group in / individual in ar?
...

TKO係校長+主任平排坐,家長同校長傾偈,小朋友同主任玩。小朋友玩咩唔太清楚,因為掛住同校長傾,最後同校長傾完時,主任係同小朋友玩緊切水果,校長叫小朋友請媽媽食,食完放番入籃,最後泊櫈講再見,完成。

wg_ann 發表於 18-11-27 08:51
TKO係校長+主任平排坐,家長同校長傾偈,小朋友同主任玩。小朋友玩咩唔太清楚,因為掛住同校長傾,最後同 ...

Thanks thanks a lot
我見LP
同其他家長 Group in / 獨立家庭 individual in ar?

LittleSesame715 發表於 18-11-27 08:52
Thanks thanks a lot
我見LP
同其他家長 Group in / 獨立家庭 individual in ar?

獨立in

1093 發表於 18-11-27 09:10
獨立in

Thanks

WINNIETHEMEOW 發表於 18-11-27 08:08
請問有無人可以分享吓青衣2nd interview糸咪都是分三個languages by random 咁睇吓邊個語言?  ...
唔係by random , 主要中,英,但有國語老師游走同你傾下計

wg_ann 發表於 18-11-27 08:33
係,收左,LH現讀生。
但我建議真心想入的2位家長一齊去,因為校長可能會問原因。
...

如果坐緊月 得我老公一個去 會唔會唔夠誠意呢

cola623 發表於 18-11-27 06:49
請問你最後有offer嗎?因為爸爸不能請假,擔心會扣分(emoji)

現校生

其實主要睇小朋友表現
我當時自己一個去in 都冇問題

wg_ann 發表於 18-11-27 08:51
TKO係校長+主任平排坐,家長同校長傾偈,小朋友同主任玩。小朋友玩咩唔太清楚,因為掛住同校長傾,最後同 ...

我都將會in LP 想問當日問左你咩問題?傾左幾耐?等我準備下thanks

WINNIETHEMEOW 發表於 18-11-27 08:08
請問有無人可以分享吓青衣2nd interview糸咪都是分三個languages by random 咁睇吓邊個語言?  ...

唔係呀,校長係用中文既,咁當然,我相信你要用英文佢都冇問題

我女IN 大角咀LH K1。。。12月細B。。第一ROUND 老師問野, 完全唔答野, 第2ROUND 做到。 第3 ROUND 唔係好肯坐定。。不停問我要PEN。。。我最後忍不住問老師借支PEN。 吾知係咪因為甘即暗暗OUT 了我。。。

因為之後我交問題給校長。。佢無同我講任何野,我見之前個個家長佢有傾下甘。。。送埋GIFT 就走。。。 感覺有點大細超。。。

當然也都沒有secondin chance….我D 同事話佢講到明收大B。。。 但我唔見學校有咁講。。 

LittleSesame715 發表於 18-11-27 07:49
...

獨立見
會有老師同小朋友玩

Evevelyn 發表於 18-11-27 13:45
如果坐緊月 得我老公一個去 會唔會唔夠誠意呢

校長有機會問點解另一個家長唔出席(尤其係好多都係2位家長一同出席),但我覺得如有特別原因(如坐月等),即使校長問起都解釋到,唔係大問題。

baby122411 發表於 18-11-27 14:01
我都將會in LP 想問當日問左你咩問題?傾左幾耐?等我準備下thanks

2nd時同校長傾左20至30分鐘,校長問基本野邊個照顧,父母做咩,小朋友平日每天點過,雖然好基本,但睇得出校長係想睇下家長關唔關心小朋友同埋願唔願意付出時間喺小朋友身上,其他問題有點睇追求學術同愉快學習,想升咩小學咁。

回覆 wg_ann 的帖子

嘩...傾咁耐...仲問埋升小...幼稚園都未定就已經問小學...唉!

babymamaloveyou 發表於 18-11-27 22:36
回覆 wg_ann 的帖子

嘩...傾咁耐...仲問埋升小...幼稚園都未定就已經問小學...唉! ...

我地當年in PN都問差不多既問題,亦有問升小,依家已經係K2了
‹ 上一主題|下一主題