用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟簡介會
樓主: IloveJJ
go

聖若瑟簡介會

b3410 發表於 18-11-26 07:35
其實我當時想問,U offer 是一個人一個,還是一個人多個offer 都計埋一起 ?不過當時影相影的唔清楚,唔知 ...

据知每年情況差唔多,都係約七~八成有大學offer,入三大佔五成!

b3410    發表於 18-11-26 08:38

回覆 b3410 的帖子

Should be one offer per student as the admission is via JUPAS.
However, some student got the JUPAS offer may eventually choose to study overseas. Hence the actual admission rate will be lower than the offer rate.

KikiDaddy 發表於 18-11-26 07:59

Should be one offer per student as the admission is via JUPAS.

Thanks!

請問中學功課多唔多?平均每日需要多少時間用於功課?(溫書/補習都唔計)

One to two hours depends on the amount of homework.

b3410    發表於 18-11-26 13:09

IloveJJ 發表於 18-11-25 15:01
我係怪人,我啲理論好怪架喎!

我覺得自行係揀自己真想讀既學校,我唔會睇機會率而去選擇。

咁又好似係,等我消化下  

兩間自行,你會至少其中一間選本區學校嗎?因想請教一下,其實這會否是較保險做法(其中一間選本區學校)?還是如果最心儀學校都是跨區,就兩間自行都選跨區?thanks

IloveJJ 發表於 18-11-26 12:44
我唔覺得選自己嗰區,或者選其他區,會影響個安全程度。

要穩陣,就應該一間banding高但心儀,一間適合ba ...

你們間學校都入好多SJC,放心

IloveJJ 發表於 18-11-26 12:44
我唔覺得選自己嗰區,或者選其他區,會影響個安全程度。

要穩陣,就應該一間banding高但心儀,一間適合ba ...

Thans!!我就係想到叩門問題...有學校會特別講明"自行有選佢先可叩門"的?

我只係自己諗叩門時,每間學校都可能會優先收自行時都有選佢的學生

回覆樓主:

請問有沒有人記得中一新生orientation camp將會是在2019年8月幾號至幾號舉行呢?另外,除了o camp, 還會有其他涵接課程?