用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 禮賢
go

音小 vs 禮賢   [複製鏈接]

兩間都有offer, 小朋友係禮幼生,佢好鐘意間學校。但兩測兩考好似有d谷..但音小有中學,成績又冒升緊(有d谷話音中已經係band1c), 但有人講話音小過淺...
選擇困難症,請大家俾d意見
   10    0    0    0

kelkk03 發表於 18-11-23 18:56
兩間都有offer, 小朋友係禮幼生,佢好鐘意間學校。但兩測兩考好似有d谷..但音小有中學,成績又冒升緊(有d谷 ...

音中真係有band 1C?
如果係,又點會過淺?
到底邊個先真?
我也有音小及另一間offer, 所以也煩惱中

回覆樓主:

音小,sorry,  just like a 學店
just my feeling, 無任何惡意

大肉兒 發表於 18-11-23 19:46
贊同樓上

hundred100 發表於 18-11-23 21:39
贊同樓上

居然無比人鬧,仲有勇士agree

為什麼?
我自己好心儀音小,無奈的是rejected
現在努力寫信,之前己寄出一封,現在準備寄出第二封……
剛剛見到其他jm post, 原來音小呢兩日call waiting..., 我心好實……究竟係咪應該繼續寫……

suslau2004 發表於 18-11-23 22:32
為什麼?
我自己好心儀音小,無奈的是rejected
現在努力寫信,之前己寄出一封,現在準備寄出第二封……

你叫小朋友畫圖畫 或自製玩具送比校長 ,再寫信加信封面叫小朋友寫陳永生校長。
掛號寄

點解有咁既feeling?

兩間都有offer, 小朋友係禮幼生,佢好鐘意間學校。但兩測兩考好似有d谷..但音小有中學,成績又冒升緊(有d谷 ...

禮小好似仲係4測2考,長期作戰狀態(即使範圍少),都唔輕鬆的,怕谷可能icqm 適合d (利申:都係禮幼畢業生,冇揀禮小)

C9Ma 發表於 18-11-24 00:51
點解有咁既feeling?

嗱,感覺咋
校長presentation浮誇,校服都兩套style, 返學呀大佬
面試要祈禱決志,too hard sell

大肉兒 發表於 18-11-24 15:44
嗱,感覺咋
校長presentation浮誇,校服都兩套style, 返學呀大佬

但係聽啲用家講都話老師好有愛心小朋友讀得好開心

大肉兒 發表於 18-11-24 15:44
嗱,感覺咋

其實陳校長係有心人,有次聽到佢講自己女兒去傳教,去接觸窮苦既人,佢自己講到眼濕濕,台下既人都眼濕濕。

回覆 fadgare 的帖子

讚同是有愛心的學校

禮賢雖然4測,但第二測唔會測第一測已測過的範圍,第三次唔會測第一、二次範圍,如此類推,其實會比2測更輕鬆,試想每次測驗範圍多了,孩子温習時間更長,家長認為自己孩子有足夠耐力嗎?反之每次範圍少,快温完,家長和孩子更輕鬆。
當個好爸爸

回覆 大肉兒 的帖子

不可用浮誇形容吧!自己是用家嗎?為何有這個感受呢?不同的學校都有不同的人心儀的,音小都有好多人心儀,不過心儀最多的應該是基督徒,及認同該教育理念的家長。不認同或反對的聲音,本身應該因爲信仰吧,那麼就不要去音小面試吧!

我投音小一票, 因為我地想小朋友喺有愛心既環境成長學習, 想佢進度適中, 咁洗太快...
學校老師話音小其實內容唔係淺, 只係適中, 唔似其他私小/直資咁快, 但係小朋友都好乖好開心。

利申: 我仔仔有崇小, 音小, 培道Offer, 最後只選音小

Bearay 發表於 18-11-27 00:38
回覆 大肉兒 的帖子

不可用浮誇形容吧!自己是用家嗎?為何有這個感受呢?不同的學校都有不同的人心儀的, ...

可笑
谷內不可存異音?我從來沒貶低此校學生及家長
必須認同?
這就是你們大愛基督徒的態度?

btw, 我唔去面試過點feel到咁多?

還有,你覺得學校合適就可以,那麼在意別人評論,是自己不夠信心嗎?   

elephant23 發表於 18-11-23 19:23
音中真係有band 1C?
如果係,又點會過淺?
到底邊個先真?
音小唔係過淺,佢只係跟教育局既課程, 唔係出面既學校教快啫, 出面教快都係想入間好既中學. 因為中學更係想收D程度高既學生!但其實好少聽中學會教快, 因為DSE考既課程係咁就咁, 學校教到大學程度都無意思!
所以音小淺唔等於音中就差. 事實DSE真係有B1C學校既成績(如果唔係中文差, 更有B1B既成績), 因為一條龍, 學校可以跟返學生進度編排課程去考DSE, 唔洗一早谷D小學生去考呈分升好中學!

我投音小, Happy School得黎學術又唔差, 仲要係一條龍

回覆 大肉兒 的帖子

我舊年in完就鬧過呢間野,老師非常不專業,唔夠尊重參加面試的學生及家長。講多無謂。
‹ 上一主題|下一主題