用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女要考英文poem, 點教佢寫作?
go

阿女要考英文poem, 點教佢寫作? [複製鏈接]

有咩書籍參考或點教?
   4    0    0    0

學校老師應該有教吧?

思澄爸爸 發表於 18-11-23 17:01
有咩書籍參考或點教?

詩唔係求其寫,叫得佢寫一定有教,睇吓老師有冇派咗咩,或者抄過咩notes 先,如果你教咗佢但又唔跟老師要求,可能會低分,咁慘啦

有咩書籍參考或點教?

上網search大把, 通常英詩尾句都會有rhyme word

我個女S1時參加學校寫英詩比賽, 都係自己上網參考
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

其實詩有好多類型,唔同類型又有唔同要求,除此之外,亦要睇下學校有冇額外要求。
好似阿仔今期教Haiku, 學校除咗教呢類型嘅詩嘅格式,仲會額外要求,如要有metaphor, simile, alliteration, idiom 等等。 所以除咗考觀察、感受, 仲有vocabulary。
可以問下小朋友學校教緊邊類詩,估計學校應該有關格式,基本上只要跟格式+學校要求便可,亦可再上網揾吓啲examples/圖書館借書攞下idea, 至於寫得好唔好,我覺得好睇平時觀察+英文修養。

artroboy    發表於 18-11-29 19:52

有咩書籍參考或點教?

以我女學校會有份校本,內裡有晒關於不同poem 格式(我冇認真睇內容),學生跟住要求做. 我女英文弱各方面都弱,佢都寫到老師要求 交到功課!

所以你要問問女兒 學校有否派notes!

S-Kwok 發表於 18-11-24 08:48
其實詩有好多類型,唔同類型又有唔同要求,除此之外,亦要睇下學校有冇額外要求。
好似阿仔今期教Haiku,  ...

好的,明白!
多謝大家賜教

有咩書籍參考或點教?
去 bookdepository,花廿幾蚊,買本 100 Best-Loved Poems,然後日日依樣畫葫蘆,如果足夠努力,三、四個月就掂。

王家爸爸 發表於 18-11-30 09:02
去 bookdepository,花廿幾蚊,買本 100 Best-Loved Poems,然後日日依樣畫葫蘆,如果足夠努力,三、四個月 ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題