用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚  

EK入面好痺氣而又多料比嘅冇幾多個。啞皇家老豆抖下先。

LingChiBaBa 發表於 18-11-23 20:15
小魚會唔會俾大魚食咗?

唓,海洋公園咁大個池,大大條鯊魚都有,咪一樣有小魚,只係唔少家長報大左體型啫~~~

Felix223 發表於 18-11-23 20:12
喺升中版看咁耐,王家爸爸的留言都頗中肯,可能你敏感了。

咪係,咁大間酒家理論上係有能力炒開隻蜆,我睇機會率乍~~~

mcl203 發表於 18-11-23 20:38
我仍然係堅持,若有機會,咪鬼執書既睇法,未試過唔知唔成功,學校教唔到我考靚仔個DSE,拖低1個%係學校既 ...
唔係執唔執輸既问題,都要顧下小朋友感受,日日番学上堂眼光光唔知嗡乜,放学-堆唔知要点做既功課,第朝乖既去搏命抄,曳既就欠交,逢考試又唔知点答……好負能量。我都係睇隔離帖,確实有呢d学生係度掙扎紧。

mcl203 發表於 18-11-23 20:41
咪係,咁大間酒家理論上係有能力炒開隻蜆,我睇機會率乍~~~

有你喺度幾歡樂!

Yanamami 發表於 18-11-23 20:44
唔係執唔執輸既问題,都要顧下小朋友感受,日日番学上堂眼光光唔知嗡乜,放学-堆唔知要点做既功課,第朝乖 ...

B1生咪一樣有咁既問題存在~~~

如果係咁,我會幫佢轉校。

Felix223 發表於 18-11-23 20:44
有你喺度幾歡樂!

我係認真㗎噃,90%入U,就算排0%,追前11%穩入U,只要態度正確,有機會瓜~~~

mcl203 發表於 18-11-23 20:39

唓,海洋公園咁大個池,大大條鯊魚都有,咪一樣有小魚,只 ...
所以睇你去咗邊個池

mcl203 發表於 18-11-23 20:33
或有可能,唔靚既蜆,大酒家唔會入貨,既然有機會入去被佢炒蒲勁,又唔使太擔心自己係少數唔開個隻~~~: ...
我也希望隻蜆會開之餘,仲被炒得色香味俱存。

mcl203 發表於 18-11-23 20:45
B1生咪一樣有咁既問題存在~~~

無錯,就算B1生入B1學校,都有分強弱,入著一間大部分都係超班馬中學,普通d 嘅B1生都會有好大壓力。

LingChiBaBa 發表於 18-11-23 20:48
所以睇你去咗邊個池

海洋公園仲唔算大池,自以為龍鄧咁大條都係小魚~~~

Yanamami 發表於 18-11-23 20:39
或者唔適合考試……以前中五篩走-大截出黎做野,而家逼住全部考DSE. 或者真係無心讀,早d学门手艺未嘗唔係 ...

以我自己仔女為例,坊間說成B1A , 小學時有9X 分既平均分,但不覺得比8X 分果堆強。 小學時代9x , 8X , 7X 三個band . 50 至零分當然小學已要留班, 789 個range 是否大到可談程度不足以去那間中學?我就有保留。無可否認中小上英中係非常辛苦,呢個先係我認為會令小孩失信心源頭多過因為小學鷄的banding.

Cliokohonda 發表於 18-11-23 20:26
佢有乜野啱?小學 band 123 係好有代表性? 升中制度完全公平?
我認為中小升英中個沖擊比band 2 升band  ...
中小唔代表英文差,只要英文基礎足,升中適應無难度。有个帖家長仲講紧科科-大堆生字点記之时,英文程度好既学生,望多幾次已搞定,从來唔洗死記硬背。香港地英小唔多,中小升上去都係佔大部份,當中以英文程度好既,升中後仍然如鱼得水。所以我反而觉得band1, band2未必可以实牙实齒講上到中学会讀成点,反而係个学生既英文程度影响更大~APS KTS LS同SMCC小学部等都係中小,但通常佢地英文底子亦唔弱。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 20:50
以我自己仔女為例,坊間說成B1A , 小學時有9X 分既平均分,但不覺得比8X 分果堆強。 小學時代9x , 8X , 7X ...
但中小上英中不一定非常辛苦呀。

mcl203 發表於 18-11-23 20:50
海洋公園仲唔算大池,自以為龍(emoji)咁大條都係小魚~~~
你條魚個池點處理D無變大嘅小魚?

Felix223 發表於 18-11-23 20:49

無錯,就算B1生入B1學校,都有分強弱,入著一間大部分都 ...

我小朋友前中學部,出晒名讀得輕鬆,當中咪有強有平平,咪一樣有80%入U率,所以我係支持有機會可以一試,咁輕鬆模式都係少於20%炒極都唔開啫,B2仔唔試係個人選擇,無對錯~~~

LingChiBaBa 發表於 18-11-23 20:55
你條魚個池點處理D無變大嘅小魚?

游得開心咪得囉~~~

LingChiBaBa    發表於 18-11-23 21:14
LingChiBaBa    發表於 18-11-23 21:14
王家爸爸    發表於 18-11-23 21:00

retriever 發表於 18-11-23 18:24
開竅呢個話題,一般係講緊男仔落後女仔,家長又唔駛咁協,仲有直路追。

不過而家好多男仔太早俾呀媽谷壞 ...
佛系其實早喺十幾年前喺日本已經出現,後來傳去台灣,香港近年都多咗。

hinhei 發表於 18-11-23 17:48
呢個係我一直擔心嘅問題!
但反思,係米太過保護,一世做井底嘅第一好?
那怕今日不跌,不知天高地厚,再大 ...
所以其實好睇小朋友,每個人既情況唔同,無得比較。