用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚  

Raleigh 發表於 18-11-23 12:27
各位家長點睇

別人怎麼看都不重要也不影響,每個人最後的決定都是跟隨自己的心。

回覆樓主

咁複雜,既然大家都有既定嘅思想,就唔使問人,子女是自己的自己搞掂,冇話B1一定入到大學亦都冇話B3就一定入唔到大學,只是機會率問題,點都係睇你用幾多心機教佢地。

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:47

Band5 發表於 18-11-23 16:40
大魚,又有頂級營養師幫手睇住,縱橫大海都無憂啦!

應該不會是營養師,可能是蓄牧較適合!浸大可能最勁的神科,有先見之明!

原來不是為祖國服務,為香港教育服務才真
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Aibb@ 發表於 18-11-23 16:55
咁複雜,既然大家都有既定嘅思想,就唔使問人,子女是自己的自己搞掂,冇話B1一定入到大學亦都冇話B3就一定 ...

正確

咁呢個評台係咪可以"摺埋" ???

ANChan59 發表於 18-11-23 16:00
喺咩,我家的中魚在中塘満載而歸!
太謙虚了吧……

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:58
我接受唔到小學成績等如中學及將來讀書能力,呢個阿爸就正正將band 123 掛囗邊去斷定能力及適合與否。band ...

相差少少追到不成问題,基礎唔夠真有d駟馬难追~好多band1边缘“好彩”派到1A校已追得辛苦,更何况band2? 假若个学生之所以係band2, 係因為中或数拖累,仲有d机会追到,只要佢英文底子好。但如果因為英文根底差,上到中学要俾人付出更多更多先追到。唔夠胆欺少年窮,但追唔上洩氣、放棄既例子比成功既实在多。隔離帖講追唔上英文既就已係活生生例子。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3711836&extra=page%3D1

其實可以好似e生解釋風險咁,10-20%會復發,咁一半運氣一半睇自己law.

我身邊就有條中魚,阿媽要佢去大池做大魚,唔知佢將來點,但e加就辛苦law.

我條就肯定係小魚,自信心低,social group 都是中下遊那一班,有次約一個留過班的同學出外玩,同學仔好明顕完全缺乏自信。究竟係咪好事?who knows,我只是凡人一個,點都有d放唔低,亦可以叫堅持

其實每個學生背景不同, 成長路不同, 成熟程度不同, 自己家長理應最清楚, 應該同自己小朋友問下有沒有自己的想法和未來志願, 這帖題幾乎等於問人今晚食咩餸好, 人地都唔知你口味, 叫人點答? 時候不早了, 大家吃過晚餐後早些休息睡覺, 明天又是美好的一天.

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:47

Yanamami 發表於 18-11-23 17:11
相差少少追到不成问題,基礎唔夠真有d駟馬难追~好多band1边缘“好彩”派到1A校已追得辛苦,更何况band2?  ...

完全同意、英文的根基真的好重要。身邊有些朋友的小朋友英文一般 ,入了1A-1B 校,讀得很辛苦,有些追得上,有些十分痛苦。
當年我亦是英文弱,入了1B 中學,上英文堂都是提心吊膽。好彩cert and a level 都勉強過關

ANChan59 發表於 18-11-23 16:00
喺咩,我家的中魚在中塘満載而歸!

我大女也是。我細仔當年考了私校(小學),有人問為什麼不抽LS. 明知他能力有限,何苦難為大家。
從來教育只有最適合沒有最好。band 123中學都有入到大學。讀書亦不是唯一的出路

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:48

王家爸爸 發表於 18-11-23 14:50
簡明啲講:如果條魚係一直都係做小池既大魚既,亦都習慣咗喺小池裡面出盡風頭,又好享受箇中樂趣,你放佢落 ...

呢個係我一直擔心嘅問題!
但反思,係米太過保護,一世做井底嘅第一好?
那怕今日不跌,不知天高地厚,再大才跌會否更傷?
以上可能有點亞q,用嚟安慰一下自己!

Yanamami 發表於 18-11-23 12:34
年復-年……

係,討論過好多好多次,開post只係想比一D現正面對揀中學的家長深思一下,看看自己小朋友的需要。
當然,有些已成過來人會覺得又係這些無聊題目。不看也罷!

王家爸爸 發表於 18-11-23 14:38
問題係自己小朋友中學時開竅,人哋既仔都一樣開竅。大家一齊升高,差距依然一樣。

...

開竅呢個話題,一般係講緊男仔落後女仔,家長又唔駛咁協,仲有直路追。

不過而家好多男仔太早俾呀媽谷壞左,一係打機打散左,到最後無力追,或甚至如巴基之星,高質但罷跑,立地成佛!

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:49

Felix223 發表於 18-11-23 16:12
係咪一定在小學階段就知道會是大魚定細魚?? 因為有D可能上到中學先至再進化??!
...

小池都會自然加大變大池,大池又會老化變細池~~~

IYY    發表於 18-11-27 01:50
Bobo1210    發表於 18-11-24 12:15

Raleigh 發表於 18-11-23 18:06
係,討論過好多好多次,開post只係想比一D現正面對揀中學的家長深思一下,看看自己小朋友的需要。
當然, ...
呢个问題,有心既家長,-係自己已分析好,一係隨手有好幾个討論过十幾廿版既帖可參考。無心既或人云亦云既,呢d帖有各式各样唔同意见,只会睇完仍然唔知想点。

Yanamami 發表於 18-11-23 17:11
相差少少追到不成问題,基礎唔夠真有d駟馬难追~好多band1边缘“好彩”派到1A校已追得辛苦,更何况band2?  ...

1A校唔一定出產1A生,2A/B生亦唔係一定硬要追1A成績,1C都得瓜~~~

簽名被屏蔽

開竅問題。通常未開,當是個期望,假設有日會開。但不是人人都有機會開的。我覺就似買了堆蜆回家,根本不知那隻個殼有機會開。到大部份開了,間中總有幾隻唔會開。wahaha:

ysnmama 發表於 18-11-23 18:41
開竅問題。通常未開,當是個期望,假設有日會開。但不是人人都有機會開的。我覺就似買了堆蜆回家,根本不知 ...

會唔會搵間靚D既酒家,炒出黎D蜆開既機會大D,成碟都唔開既機會細好多~~~