用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

回覆樓主:

王家爸爸只是好中肯加經驗作出分享,識睇就会再三思考。我小朋友中-,深深睇会佢嘅講法。
無話吾睇起边-個 banding,吾好太敏感

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:45
妹妹豬 齊來做個好朋友)

LingChiBaBa 發表於 18-11-23 15:16
衹有大池和小池2種選擇嗎?

選擇又可能難如意!想去spcc,dxs去做小魚嘅多的是,大部份都失望而回!

諗住大池的水質好的,餵養飼料優質的,細魚會大掛,希望大得好的.

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:45

回覆樓主:

我自已覺得好多家長都想子女升讀好嘅學校/名校,真係好多高估自已小學,又或博高-層,心唸冇理由讀吾掂,讀吾掂米補習,又或自已仔女未開竅,總吾会吾掂,但真實做得 band1 中學,吾係浪得虛名,吹谷係非常普遍,吹谷仲分大中小辣,係吾試過你吾会睇会到
小朋友係咩類型,受吾受得壓,好多好多其它因素,放錯位置,辛苦係讀嗰個。
每間學校都有好學生,六年生涯要小心選擇
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 18-11-23 15:25
王家爸爸只是好中肯加經驗作出分享,識睇就会再三思考。我小朋友中-,深深睇会佢嘅講法。
無話吾睇起边- ...

黑天鵝

zitaeric 發表於 18-11-23 15:42
我自已覺得好多家長都想子女升讀好嘅學校/名校,真係好多高估自已小學,又或博高-層,心唸冇理由讀吾掂, ...

我接受唔到小學成績等如中學及將來讀書能力,呢個阿爸就正正將band 123 掛囗邊去斷定能力及適合與否。band 1 小學生跟不上名校,因此band 2 也*一定*跟不上?

Band5 發表於 18-11-23 15:35
選擇又可能難如意!想去spcc,dxs去做小魚嘅多的是,大部份都失望而回!
...

喺咩,我家的中魚在中塘満載而歸!

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:00
你有什麼數據及證據一而再,再而三去認定你既band 2學生就是band 1 學校污染物?什麼差距依然大? 你本人 ...

我一向認為B3學生係社會既生存能力比B1/2既強,而且會因為學習壓力要自殺點既機會應該極低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ilyrd 發表於 18-11-23 15:40
諗住大池的水質好的,餵養飼料優質的,細魚會大掛,希望大得好的.

要認清個池係咪真係大同水質好。

呢個世界,有大而無當,亦有小巧玲瓏。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:00
你有什麼數據及證據一而再,再而三去認定你既band 2學生就是band 1 學校污染物?什麼差距依然大? 你本人 ...

香港社會醫學學會?

hkpapa852 發表於 18-11-23 16:02
要認清個池係咪真係大同水質好。

呢個世界,有大而無當,亦有小巧玲瓏。
係咪一定在小學階段就知道會是大魚定細魚?? 因為有D可能上到中學先至再進化??!

brother4 發表於 18-11-23 16:03

香港社會醫學學會?

我想話比果個阿爸知當年我也是屋邨band 5 小學比阿媽用間尺打入band 1中學。
當年只知唔讀書會比阿媽打,從來冇適唔適合呢個概念,我當年入去如果有果種乜黒天鵝,永遠追吾上,乜差距既貴族家長存在,可能已跳左。

Felix223 發表於 18-11-23 16:12
係咪一定在小學階段就知道會是大魚定細魚?? 因為有D可能上到中學先至再進化??!
...

係家長將人地仔女label 左band 123 仔女, band 1 就話band 23 渣/追唔上/唔適合XX 學校, 現實上佢地憑乜可以斷定?

回覆樓主:

現多講狀元來的自什麽?海,淡水,自養一海如AL,淡水如dse,自養是IB

Cliokohonda 發表於 18-11-23 16:14
我想話比果個阿爸知當年我也是屋邨band 5 小學比阿媽用間尺打入band 1中學。
當年只知唔讀書會比阿媽打, ...

我比你好彩少少,從不打我,父母是文盲,自己又懶,小學開始留班及踢出校,中學-樣,25嵗才會考

ANChan59 發表於 18-11-23 16:00
喺咩,我家的中魚在中塘満載而歸!

大魚,又有頂級營養師幫手睇住,縱橫大海都無憂啦!

若某官校或接受政府資助的學校若未有合理理由拒收大眾有合理期望(legitimate expectation)應該取錄的學生, 在法律上當事人可考慮申請司法覆核校方的拒收決定.

咦,有人叫你啞"長洲覆核王"

小乖豬 發表於 18-11-23 16:46
若某官校或接受政府資助的學校若未有合理理由拒收大眾有合理期望(legitimate expectation)應該取錄的學生,  ...

有成功例子嗎?

ilyrd 發表於 18-11-23 16:50
咦,有人叫你啞"長洲覆核王"

哦!
‹ 上一主題|下一主題