用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2轉校
go

band2轉校 [複製鏈接]

自己個女統一派的不好入左b2,宜家在入便考左全級頭五,想問下可唔可以轉到更好的中學
   0    0    0    0

945657247 發表於 18-11-23 03:33
自己個女統一派的不好入左油麻地信義,宜家在入便考左全級頭五,想問下可唔可以轉到更好的中學 ...

或一試 MCS, BPS, QES, 油真…  

自己個女統一派的不好入左油麻地信義,宜家在入便考左全級頭五,想問下可唔可以轉到更好的中學 ...

我估銘基機會大啲。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 07:59
我估銘基機會大啲。

我覺得係

可以試下循道/銘基/李國寶(直資)/黃棣珊, 大前提係要人地有位, 出年年頭試下打電話去問下有冇人退學, 同埋下學期keep住成績。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有機會啊、可試試德雅、九龍塘真光、聖母玫瑰、聖家

王家爸爸    發表於 19-1-4 00:31

回覆 gracelam 的帖子

那如果轉校的話需要準備什麼嗎

試下循道中學,直接寫信俾校長:
Vacancies may sometimes arise during the school year. Eligible students interested in filling such vacancies may send an application letter with copies of academic and non-academic achievements to
The Principal, Methodist College, 50 Gascoigne Road, Kowloon.

josephbaba 發表於 18-11-23 19:53
有機會啊、可試試德雅、九龍塘真光、聖母玫瑰、聖家
我都覺得呢幾間可能靠普啲,機會大啲。

945657247 發表於 19-1-4 00:13
回覆 gracelam 的帖子

那如果轉校的話需要準備什麼嗎

中一成績表, 包括UT及Exam. 校內及校外參加課外活動證明(如有), 其他校外公開試成績(如有)等等
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 19-1-4 00:24
試下循道中學,直接寫信俾校長:
Vacancies may sometimes arise during the school year. Eligible studen ...

之前見過有中一生下學期插到入去
8-)

anitawong21 發表於 19-1-4 17:33
之前見過有中一生下學期插到入去
循道中學似乎係附近學校裡面對插班比較開放既學校。佢係唯一講明歡迎申請既,亦都寫清楚點申請。

回覆 王家爸爸 的帖子

佢自己可能想去培道多啲
‹ 上一主題|下一主題