用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教
樓主: Dorli
go

高主教   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-27 08:23
舊校長年代,其實無媽媽校長咁注重向小學部宣傳,所以出走率應該高,亦因為咁當年(十年、八年前)高主教小 ...

高小上年派位或者自已出去考都好好表現,大約五個五個-組去佐吾同名校,係歷屆最出色表現,如果大家有去高中睇open day 表演,好大比重起中-同學,真係出色。高中係-路—路進步,而且係開心學校,校舍大又小班教學,班同學同家長好有歸屬感。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

MMVV 發表於 18-11-27 09:01
有錯指教,聽聞St Jo 甲一唔簡SJS, 就等同放棄聯係,所以绝大部份SJP叻仔唔咁博仍以SJS首選。但RC 甲一可 ...

校長話111, 吾揀佢冇得返轉頭,加上升中人數增加,歸屬感…所以吾敢博,亦-心-意上高中

zitaeric 發表於 18-11-26 22:25
RC 以前,應該幾年前,仲係收高小百分比不多,佢地唸住收多些外來生,但後發覺外來生成績不如高小,因此近 ...
高主教以前收番小學部學生唔多, 係因為中學係男校, 女仔無得選, 當時小學部學生又無咁多, 加上男生成績多數較女生差, 結果入得番上中學部既學生, 成績都係遜色D既.

而且, 7-8年前升中人數開始一直減, 街外B2生都有機會抽入RC.

我相信RC成績可以會較現在好, 但未必能有太大進步, 始終係定灣仔區家長對學校既定位問題.

相比之下, 港華如果換咗班做到嘢既管理層, 就更值得觀望 (不過暫時未見到呢個可能性)

王家爸爸    發表於 18-11-27 10:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

高小係私立,學費又吾平,所以家比仔女資源吾少。佢地英文同數學係相對好,英文工作紙真係深過D中-,所以上到其它中學,覺得英文科淺佐。高小尤以數學,音樂最出色。

hkpapa852 發表於 18-11-27 09:29
高主教以前收番小學部學生唔多, 係因為中學係男校, 女仔無得選, 當時小學部學生又無咁多, 加上男生成績多數 ...

再再上-年小六女仔全級得7,8個,上年每班都有1/3女仔
又吾-定女仔叻,-半-半

回覆樓主:

open day 有参觀家長問-個學生,女廁有幾多?
女廁吾少,而且算寛敞

高主教以前收番小學部學生唔多, 係因為中學係男校, 女仔無得選, 當時小學部學生又無咁多, 加上男生成績多數 ...

按年因雙非人數下降,應該各中學學位無現幾年咁緊張。 高記想追落後就要靠呢幾年發功,我都想佢上,中西區實在悶出個鳥來。

artroboy 發表於 18-11-27 09:43
按年因雙非人數下降,應該各中學學位無現幾年咁緊張。 高記想追落後就要靠呢幾年發功,我都想佢上,中西區 ...
可惜, 高記既學生, 主要來自灣仔間私小.

中西區家長都唔係太關注佢, 應該關注令人更失望既SLS多D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-27 09:45

係囉,點解SLS 搞成咁,自己有私小,中西區男孩可選擇又唔多,基本上佢肯保持一定水平已經可以食盡四方。好失望~  幾時換小學部校長

回覆樓主:

我上星期有去open day.  學校室內面積非常寬敞而且有立體感,我想同學仔在內裏上上落落已經非常開心,不過户外操場真的太小了。

呢個係好主要既原因。

hkpapa852 發表於 18-11-27 09:45

升中人數跌,叻學生唔夠,自然有學校被邊緣化。等啲升中人數升返,自然好啲。

artroboy 發表於 18-11-27 09:56
係囉,點解SLS 搞成咁,自己有私小,中西區男孩可選擇又唔多,基本上佢肯保持一定水平已經可以食盡四方。 ...
要SLS有救,只有換咗個辦學團體

hkpapa852 發表於 18-11-27 10:18
要SLS有救,只有換咗個辦學團體
咁又唔得,傳統教會學校買少見買,特別係天主教有教無類既普教政策。否則窮人更難有出頭天,被邊緣化。

MMVV 發表於 18-11-27 09:01
有錯指教,聽聞St Jo 甲一唔簡SJS, 就等同放棄聯係,所以绝大部份SJP叻仔唔咁博仍以SJS首選。但RC 甲一可 ...

今年有三個醫科生同樣也是高小升上,其中一個話佢自行甲一也是高主教,話由頭選也是高記,可能兄弟情老師亦師亦 佢有歸屬感

回覆 RoseRose1980 的帖子

由08年幼稚園復辦開始,我地班小朋友既歸屬感愈黎愈大,因為由幼稚園讀起,一齊上小學部、中學部。我係咁易話「不如試下考插班啦」我個囝係唔理我既呢幾年高記媽除左好多時參與小學活動外,幼稚園部既活動都有見佢出現,每年小學部老師都會落幼稚園部睇小朋友tim,我都希望高記可以爭返口氣

我理解部分高小生係不願直升高中,乙1都搏到盡填他校,似乎,自行可以離到埸既人數唔算太多,女仔好好多~~~

相比如MPS,SPPCS等,佢哋離埸都係自行或直資為大%~~~

PTL_L 發表於 18-11-27 11:32

由08年幼稚園復辦開始,我地班小朋友既歸屬感愈黎愈大,因為由幼稚園讀起,一齊 ...
今年我朋友女兒高小讀書好叻,問佢點解唔選更top女校升番高主教?佢話佢女一定要,佢best friend 又留下,到尾祇有尊重佢,話今年好多讀書叻留下高主教

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-11-27 11:41
我理解高小生係不願直升高中,乙1都搏到盡填他校,似乎,自行可以離到埸既人數唔算太多,女仔好好多~~~ ...
同我認識嘅差不多,唔少有心外闖不過事與願違,唯有入返中學部

說實話,如果唔係親身去過高主教既open day,見到咁多女學生,我成日仲覺得高記係男校
‹ 上一主題|下一主題