用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教
樓主: Dorli
go

高主教  

RoseRose1980 發表於 18-11-26 01:29
佢講佢仔best 5 29 入港大工商管理

好叻仔

artroboy 發表於 18-11-25 23:11
校風好,學校支援足夠,其實中學係主要靠自己自學,間間一樣。超名校生一樣有人敗走DSE,IB, 地區學校一樣有 ...

同意,上到中學靠學生自己多過靠學校(有仔女讀緊中學嘅就一定知實際情況),所以揀間校風好,適合自己仔女嘅已經可以,唔洗成日將d學校成績比來比去

sunnygirl 發表於 18-11-26 08:10
同意,上到中學靠學生自己多過靠學校(有仔女讀緊中學嘅就一定知實際情況),所以揀間校風好,適合自己仔女 ...
隔離養魚用池post ,令我諗起「高記媽媽」用仔做既例子,有時水質啱唔啱條魚,比池更重要。,

王家爸爸 發表於 18-11-25 20:17
安排係唔好,但係不如理性啲諗下,點解突然之間咁多人去聽。

RC成績進步中

MMVV 發表於 18-11-25 20:44
當然,高主教中學只是律校,跟直資港同和中華基金不同,那裏個個同學仔interview 過起碼appearance 不會差 ...

回覆樓主

高記是灣仔區還是中西區?我是灣仔校網band 2,機會大嗎?

醒目開學勳章

小雞組 發表於 18-11-26 13:44
高記是灣仔區還是中西區?我是灣仔校網band 2,機會大嗎?

高記係 B1, 本屬中西區, 灣仔區有他區位幾個, 我校過往只有 B1生 入。

臻媽 發表於 18-11-26 13:55
高記係 B1, 本屬中西區, 灣仔區有他區位幾個, 我校過往只有 B1生 入。

灣仔區有幾多位?B1 生灣仔區派入大機嗎?

IloveJJ 發表於 18-11-26 13:57
灣仔band 2點解唔揀鄧肇堅?成績更好!

鄧肇堅是B1?成績更好是咩意思?鄧肇堅成績好過高記?

IloveJJ 發表於 18-11-26 14:09
鄧肇堅當然是B1,成績比高記更好。

真的!我們呈一不太好,呈二跑番成績來,3科上番9字1科8字,所以其實我未肯定我們是B1定B2,12取成績表再問下班主任意見,多謝你意見!

alhy.love 發表於 18-11-26 09:23
RC成績進步中
未反映係DSE到,需要時間。四、五年前,我叫朋友報SPC時,啲人都以為我整蠱佢。

王家爸爸 發表於 18-11-26 16:09
未反映係DSE到,需要時間。四、五年前,我叫朋友報SPC時,啲人都以為我整蠱佢。

...

其實有樣野我諗左好耐都諗不明白想請教吓....咁多年rc college主要都係收番rc primary, 而rc primary英文係算ok的...但為何eng dse 4+ 會around50%左右? 而mps st jo etc也是收回自己band2 生但eng dse 4+可做到9x%? 咁其他地區中學eg st marks 民生etc 都只是主收地區中小生而做到eng dse 4+ 6x to 7x %? (唔睇其他科只睇英文, 無心冒犯的, 只是想不通罷了

cmchang0927 發表於 18-11-26 17:18
其實有樣野我諗左好耐都諗不明白想請教吓....咁多年rc college主要都係收番rc primary, 而rc primary英文 ...
佢哋RC primary 升上的,今年應該係中三、四?好似數據未正式反映出來,三、四年後見真章。

回覆 cmchang0927 的帖子

路過搭咀,坊間對有直屬小學部的中學或「一條龍」中小學的 DSE 成績有兩大理論:「親生仔論」和「蟬過別枝論」。後者適用於高主教書院,即係聲稱叻的的小學部學生往去更出色的中學,所以中學部成績未如期望般出色。
人云亦云,屬真屬假,難以考證。請高人指教。

artroboy 發表於 18-11-26 17:44
佢哋RC primary 升上的,今年應該係中三、四?好似數據未正式反映出來,三、四年後見真章。 ...

不是咁多年都是收primary80 to 90個?

manmonster 發表於 18-11-26 17:46

路過搭咀,坊間對有直屬小學部的中學或「一條龍」中小學的 DSE 成績有兩大理論: ...

問題係都有好多中游的primary 會去番中學部, 而小學時的英文科都不算很淺的...  

你說得對。我不接受「親生仔論」和「蟬過別枝論」的。我認為學校應具有知識增值的功能。故此,不論親生仔與否、叻仔與否,學生在一所中學接受了六年教育,若該校公開試成績持續未見理想,主因真的只在學生身上?

cmchang0927 發表於 18-11-26 17:18
其實有樣野我諗左好耐都諗不明白想請教吓....咁多年rc college主要都係收番rc primary, 而rc primary英文 ...

就我所見,rc primary 的語文政策有改善空間。一班40人,而語文不折班,是照顧不到學習差異的。全校只有兩個net,使用英文的機會有多大?而最嚴重的問題,不能推廣閲讀風氣。library lesson派書給你看,但完全不跟進。閲讀獎勵計劃居然半年才結算一次。課程深,温習時間多,沒有時間閲讀。
不多閲讀,語文水平難以提升。