用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教
樓主: Dorli
go

高主教   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-11-27 11:41

我理解部分高小生係不願直升高中,乙1都搏到盡填他校,似乎 ...
以前比較多,近兩年聽講少咗搏到盡既。

PTL_L 發表於 18-11-27 11:32
回覆 RoseRose1980 的帖子

由08年幼稚園復辦開始,我地班小朋友既歸屬感愈黎愈大,因為由幼稚園讀起,一齊 ...

爭唔爭口氣就唔知喇!我感覺就唔係極度追求成績,可能我地自己 hea 啦!學校一向注重同學整體發展,德育品行,老師同同學關係密切,關懷較多。同學間 bonding 好強,好有歸屬感,阿仔非常投入同享受學校生活。

hkpapa852 發表於 18-11-27 10:18
要SLS有救,只有換咗個辦學團體
慈幼會比其他教會更講平等

回覆 pauline_c 的帖子

我地都係hea底,但確實放太多假同放早既日子太多,希望學校完左60周年一連串活動後,可以更專注教學,更嚴謹,因為學校既課程、行政安排、工作紙設計實在太多低級錯誤

PTL_L 發表於 18-11-27 12:09

我地都係hea底,但確實放太多假同放早既日子太多,希望學校完左60周年一連串活動後 ...

阿仔係 Form 4 生,讀咗咁多年,第一次有 open days,學校無咩經驗,放假時間比原本預期多,我唔清楚行政或工作紙有咩問題,因為中學生無遇到呢方面問題。三兩日嘅課程會追上嘅,問題不大。

都明白60周年係60年一次,所以理解既,知各校長、老師都辛苦喇我地係小學部學生,放假同放早實在太多喇,剛連放5日(包星期六日)6/12開始考試,5/12放早直到放聖誕節

王家爸爸 發表於 18-11-27 11:52
以前比較多,近兩年聽講少咗搏到盡既。

女仔都留低~~~

王家爸爸    發表於 18-11-27 19:20

回覆 mcl203 的帖子

前輩,真架,上年級二係女仔,個個叫佢轉女校,佢唔肯,一定要留起高記。

其實想走的多數都係家長,小朋友好少無端端話唔想上書院。小二起年年都有好多人試插st joe,歸屬感只apply to 學生,不apply to parents

CMMM 發表於 18-11-27 13:39
其實想走的多數都係家長,小朋友好少無端端話唔想上書院。小二起年年都有好多人試插st joe,歸屬感只apply  ...
呢樣真,小朋友點都鍾意同其他同學一齊升班。

回覆 MMVV 的帖子

星期日我都有去Open Day, 比我感覺最大是舊生對學校的歸屬感,可能高記有好多學生由幼稚園讀到中學,十幾年的感情,有些四十幾,五十歲都回來參觀open day, 買好多 sourviours

回覆 CMMM 的帖子

咁讀書係小朋友讀,apply to 小朋友都夠啦,反而係家長會唔會聆聽小朋友意見,理會佢地既感受。

阿仔同阿媽講brotherhood, 簡直就好似老公同老婆講"兄弟"之間既義氣一樣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nicholasnip 發表於 18-11-27 16:40
回覆 MMVV 的帖子

星期日我都有去Open Day, 比我感覺最大是舊生對學校的歸屬感,可能高記有好多學生由幼稚 ...
有個藝員歐錦堂都見佢返黎喎

nicholasnip 發表於 18-11-27 16:40
回覆 MMVV 的帖子

星期日我都有去Open Day, 比我感覺最大是舊生對學校的歸屬感,可能高記有好多學生由幼稚 ...

我都有去open day, 仲見到好多年紀較小的小朋友,應該似幼稚園生,我都幾surprise!
感覺高記學生幾乖同純品,不過可能比較少呢類活動,他們比較內斂(冇咁主動),可能要多d辦活動先得
不過校舍好似好細

PTL_L 發表於 18-11-27 13:14

都明白60周年係60年一次,所以理解既,知各校長、老師都辛苦喇我地係小學 ...

原來就快考試,難怪比較緊張,趁假期努力溫習,加油!

bunny_mama 發表於 18-11-27 19:07
我都有去open day, 仲見到好多年紀較小的小朋友,應該似幼稚園生,我都幾surprise!
感覺高記學生幾乖同純 ...

校舍唔係細,係散,面積係大嘅,課室亦多,因為呢個校舍只係中學用,小學嘅校舍喺灣仔,不過地形令到大 d 嘅球場欠缺,訓練要外出租場。

回覆 MMVV 的帖子

D 舊生好有歸屬感,有時喺活動中見 d 爸爸仲投入過 d 仔女!活動亦有好多舊生參與。55週年嘅 theme song 係舊生作嘅,唔知 60 週年如何呢?

pauline_c 發表於 18-11-27 19:29
D 舊生好有歸屬感,有時喺活動中見 d 爸爸仲投入過 d 仔女!活動亦有好多舊生參與。55週年嘅 theme song  ...

https://youtu.be/LVuCqm-gYso
‹ 上一主題|下一主題