用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教
樓主: Dorli
go

高主教  

lcyesther 發表於 18-11-26 18:27
就我所見,rc primary 的語文政策有改善空間。一班40人,而語文不折班,是照顧不到學習差異的。全校只有兩 ...

但就算不閲讀,只看primary課程的英文其實已比一般地區津中小較深, eg 我去part time補習, 見有一些p6 from同一津中小,(十個有八個)做到張worksheet有prefect和expensive 2個字都會來問我,而估計這些在rc primary很少會發生...但這地區的band 1中學都是收地區中小生為主,但eng dse 4+可做到6 to 80%...
sorry真不是有意challenge, 只是大家善意討論一下

manmonster 發表於 18-11-26 17:46
回覆 cmchang0927 的帖子

路過搭咀,坊間對有直屬小學部的中學或「一條龍」中小學的 DSE 成績有兩大理論: ...

我都係唔buy 親生仔論
不過如果問到2003 之前的成績,是有機會收唔足b1生,特別係之前殺校期,人心惶惶。

就算係spc都只係呢兩年才見成效,之前都一樣係收到b2生。st.joe 亦然。

公平點睇,佢哋都係2002-3 年?才開始重整教學模式,小學英文已經有成效,等睇中學改唔改寫到宿命

manmonster 發表於 18-11-26 18:07
回覆 cmchang0927 的帖子

你說得對。我不接受「親生仔論」和「蟬過別枝論」的。我認為學校應具有知識增值 ...

hm...呢個係其中一個假設一 但我見很多ek前輩說只要耐心等候多幾年就會ok, 我才好奇其實很久以前已有英文程度不俗的primary生作為feeder了...不計其他科why eng dse 4+是around50%

artroboy 發表於 18-11-26 18:41
我都係唔buy 親生仔論
不過如果問到2003 之前的成績,是有機會收唔足b1生,特別係之前殺校期,人心 ...

小學部的英文也是近年才轉深?
所以我話只睇英文一科,但其他科不睇因為假設中學部的教學模式近年才轉

cmchang0927 發表於 18-11-26 18:41
hm...呢個係其中一個假設一  但我見很多ek前輩說只要耐心等候多幾年就會ok, 我才好奇其實很久以前 ...

除咗st.joe (亦曾有過低潮),Spc 都改咗直資才見成績,之前真係band 1位多過b1生,貴為中西區龍頭大哥KC,都搞到要縮班。

我唔會話RC好,事實以傳統名男校,佢地真係處於落後(依家仲變埋男女校),但論DSE /英文成績,可以睇埋呢兩年。

artroboy 發表於 18-11-26 18:48
除咗st.joe (亦曾有過低潮),Spc 都改咗直資才見成績,之前真係band 1位多過b1生,貴為中西區龍頭大哥,都 ...

希望來年成績會更好吧

cmchang0927 發表於 18-11-26 18:44

我識個用家話佢地教深一年。
但之前有post 出過因為個前校長問題,小五、六生集體跳船。唔知新既小學校長依家如何。

cmchang0927 發表於 18-11-26 17:18
其實有樣野我諗左好耐都諗不明白想請教吓....咁多年rc college主要都係收番rc primary, 而rc primary英文 ...

RC 可以算係漸進式英小,有別於MPS~~~

mcl203 發表於 18-11-26 19:02
RC 可以算係漸進式英小,有別於MPS~~~

haha, 我不會assume做到mss的 eng dse4+ 9x%的 只是地區band1中學(主收地區中小)的6x%也暫未有才有些好奇 ...

回覆 artroboy 的帖子

英文教深半年,今年轉左新出版社,Oxford 全新series 既書,除英文外,其他中、數、GS都跟syllabus,但工作紙深一般學校少少吧!

artroboy    發表於 18-11-26 19:22

cmchang0927 發表於 18-11-26 19:07

haha, 我不會assume做到mss的 eng dse4+ 9x%的 :happy ...

你自己提MPS喎~~~

cmchang0927 發表於 18-11-26 18:44

你小朋友是高小學生?

RoseRose1980 發表於 18-11-26 19:56
你小朋友是高小學生?見你好緊張高主教,.成個post差不多你發言最多

我其實一開始係見王家爸爸話未反映在dse度,才想請教他about the problem of eng dse 4+
之後才和其他網友討論吓這個疑問,如果這令覺得不舒服, 我不說也ok的, sorry about that

cmchang0927 發表於 18-11-26 20:14
我其實一開始係見王家爸爸話未反映在dse度,才想請教他about the problem of eng dse 4+  
之後才和 ...

不用介意,大家交流下。開放日所見,高記男仔真係好乖巧。和老師交談,同學較有興趣計數和鑚研科學,可能就是語文稍遜之因。

回覆樓主:

RC 以前,應該幾年前,仲係收高小百分比不多,佢地唸住收多些外來生,但後發覺外來生成績不如高小,因此近-兩年收多返高小,尤上年收得更多,亦多了名列前排學生願意上返高中,所以今年中-应該是最好-年
妹妹豬 齊來做個好朋友)

cmchang0927 發表於 18-11-26 17:18
其實有樣野我諗左好耐都諗不明白想請教吓....咁多年rc college主要都係收番rc primary, 而rc primary英文 ...
舊校長年代,其實無媽媽校長咁注重向小學部宣傳,所以出走率應該高,亦因為咁當年(十年、八年前)高主教小學部既頭三志願率唔高,大約七、八成。近三幾年升返自己中學部既多咗,所以高主教小學部既頭三志願率有超過九成。我估高主教書院要等多兩、三年,成績先會有明顯進步,到時又唔係現在咁容易入。

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 18-11-26 18:34

但就算不閲讀,只看primary課程的英文其實已比一般地區 ...
津校水準可以好參差,好難就咁比較。
話就話教得深,但你仔讀咗咁多年,你覺得佢啲英文係老師教定靠自己多?

jp712    發表於 18-11-27 08:56

zitaeric 發表於 18-11-26 22:25
RC 以前,應該幾年前,仲係收高小百分比不多,佢地唸住收多些外來生,但後發覺外來生成績不如高小,因此近 ...
當年大家既心態係想入 DBS、SPCC、QC、SJC、KC、SPC,加上過於進取既家長比較多,所以唔好話升返自己中學,升到頭三既都唔係咁高(得77%),現在情況唔同。

有錯指教,聽聞St Jo 甲一唔簡SJS, 就等同放棄聯係,所以绝大部份SJP叻仔唔咁博仍以SJS首選。但RC 甲一可以不選佢只要乙一選佢仍然可得聯校位,變成RC叻仔個個甲一選其他校。