用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資作後備?
樓主: SummerTong0821
go

報直資作後備?   [複製鏈接]

樓主講直資作後備。

Sheep06 發表於 18-12-29 21:47
F.1 第一個月上堂 LS 教 Maslow's hierarchy of needs算唔算

當article 睇下還是真系考content ? 多唔多學生跟不上或留班?當要敗走神直時,下一站能回官津?

一個下午晚上多咗两三頁,睇翻有的眼瞓。

真係要睇小朋友有沒能力遇強愈強,跟唔上都係要考慮之一,但有能力只能儘力栽培佢,睇佢造化了。教育支出唔慳得

Sheep06    發表於 18-12-29 22:24

Cliokohonda 發表於 18-12-29 21:58
當article 睇下還是真系考content ? 多唔多學生跟不上或留班?當要敗走神直時,下一站能回官津?
...

LS personal development 個 part (相信你女兒F.1 syllabus 都有 cover), 其實Maslow 有d theories 都可以apply 落去答 case questions,  同學們都讀得沒問題,何來會留级(self-esteem,  self-actualization  都係基本野)

Cliokohonda 發表於 18-12-29 21:18
可否把某chapter 舉例.如一般津校教history 時也是story mode . 神直是不是有獨特速背法?學生是不是沒有 ...

正因為你問開,又舉多一個例子。如 F.1 Eng comprehension  有些問題係需要答 analytical questions 如文章用了那些 writer's craft and literary devices, 要 state (e.g. simile, metaphor, Alliteation ,Onomatopoeia, Imagery, personiication,Repetition  Hyperbole …8…,etc)and quote 句 from 文章作答。

Sheep06 發表於 18-12-29 23:35
正因為你問開,又舉多一個例子。如 F.1 Eng comprehension  有些問題係需要答 analytical questions 如文 ...

對一般S1生來說是游刃有餘?望上去是比津校要求高但又可以早睡一點,每年也沒有學生跟不上而留級? 如跟你描述的內容去估計,我就覺得很辛苦。

回覆 Sheep06 的帖子

You spelled two words wrong.  It's supposed to be alliteration and personification.  

Sheep06 發表於 18-12-29 23:35
正因為你問開,又舉多一個例子。如 F.1 Eng comprehension  有些問題係需要答 analytical questions 如文 ...

呢D其他名官津應該有教啩,ICAS 會考,有D英小已經教

scyauchris 發表於 18-12-30 00:21
回覆 Sheep06 的帖子

You spelled two words wrong.  It's supposed to be alliteration and personificat ...
yes, thanks ,typo mistake

CPLA 發表於 18-12-30 00:37
呢D其他名官津應該有教啩,ICAS 會考,有D英小已經教
.對,所以並不是太難的東西,同學怎會留班

bearbear2003 發表於 18-12-29 19:58
栽培好重要。我仔讀過一線地區名校再轉入直資神校,两間全港排十名内,佢自己都感受到分别,教的深淺,資源 ...

我只是認同bearbear2003 的說法,而亦同時有人問起學校課程教法有否不同,我相比過其他學校,真的有點不同。其實學校書單買的書很少,有很多是·校本課程,當然學校有佢敦學的方'法,我眼見同學們他們不覺得辛苦。

回覆 ANChan59 的帖子

非常同意,我的問題是沒有把握有得in

IloveJJ 發表於 18-12-29 15:08
我唔知點叫對號入座,我係話俾你知我哋呢種情況既家庭好多,你無見到有人都點評同回覆嗎?

事實上,直資 ...

你的閱讀理解能力有問題,我上面講咗好多人被你呢種家長誤導,所以放棄,覺得可惜。

我亦講咗,自己在了解事實之後,選擇了合適孩子及家庭情況的學校十分合理的,而不是因為旅遊,可能的ECA及補習費用來 rule out 這個可能性!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

EFJ3 發表於 18-12-30 09:23
回覆 ANChan59 的帖子

非常同意,我的問題是沒有把握有得in

先申請啦,如果有 offer 再深入考慮學費,有疑問,問學校及真正用家,唔駛隨便问旅遊達人及補習專家!

EFJ3    發表於 18-12-30 10:43
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題