用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資作後備?
樓主: SummerTong0821
go

報直資作後備?  

回覆 idakeung 的帖子

我都覺得係,況且今年英中位應該唔多夠

回覆 jli008 的帖子

都啱,或者可申請學費減免行行出狀元,小學係band 1並不代表以後都係,擇學校仲有好多因素考慮

簽名被屏蔽

回覆樓主

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-12-22 23:16
富裕家庭及不富家庭的感覺总有不同,学费減免也不知是否可以年年有,感覺因都会看成績才有,無形中有了另 ...
學費減免不是睇成績嫁!

回覆樓主

個別的觀點有些問題,大家要小心,不要被誤導。

學費減免及奨學金是不同概念,跟政府撥款沒有直接關係。你再看看不同學校的學費資助計算機,你大約知道資助範圍,不是冇預算,萬一家庭經濟出問題,亦可以同學校申請,不應因為經濟因素,放棄一間好的直資,而希望六合彩入心儀中學。

直資大部分跟官津在教育理念及方法有些不同,選擇的時候應該考慮到,而不是用嚟作熱身,然後無謂的擔心經濟問題!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-26 08:18
個別的觀點有些問題,大家要小心,不要被誤導。

學費減免及奨學金是不同概念,跟政府撥款沒有直接關係。你 ...

前幾年都收到家長有直資傳統學校收,又是怕EK家長講的經濟原因,想要放棄,個心十五十六,我們PM完之後,絕大部分都會選擇直資,然後申請學費資助,個別其實家庭環境好好,但杞人憂天而已。

你會问少數的又如何?我反而提醒他宗教信仰的教慮。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

對不富裕家庭來說,學費雖然有津貼,但學校還有很多費用,就像訂購一些用品,捐款,買學校在不同節日的紀念品,參與學校的不同活動的費用.....

所以選擇直資的家長,也要負擔得起這筆費用

mianyang_99    發表於 18-12-28 14:44

用品與官津冇咩分別,校服都係去熱門舖頭,紀念品可以不買,捐款1,2百蚊多唔多,見仁見智,(况且學校自然有些富有家長捐好多),大形活動如費用大,亦與已申請學費减免掛鈎。以上我估大部份直資都差不多這樣。

ilyrd 發表於 18-12-26 10:04
用品與官津冇咩分別,校服都係去熱門舖頭,紀念品可以不買,捐款1,2百蚊多唔多,見仁見智,(况且學校自然 ...
講得啱,校服都係去嗰幾間舖頭買,價錢基本上一樣,直資又唔係要著多一、兩條褲返學。
捐款其實你捐幾多無人理,你有幾大個頭就戴幾大頂帽。學校既節日紀念品,間間學校都有,你買唔買都唔影響,而且一般都唔貴,我參觀學校時如果啲學生落力賣,我都會買。參與學校既唔同活動呢樣,其實直資仲平(直資有得减免,官津學校無得减免)。

王家爸爸 發表於 18-12-26 11:14
講得啱,校服都係去嗰幾間舖頭買,價錢基本上一樣,直資又唔係要著多一、兩條褲返學。
捐款其實你 ...
請教王家爸爸,直資學校舉行嘅遊學團,費用有得申請資助嗎?

崔妍 發表於 18-12-26 12:27
請教王家爸爸,直資學校舉行嘅遊學團,費用有得申請資助嗎?

以SPC為例,留意第三頁(File 既第四頁),Remarks: (2) It is our strong belief that no student should be denied participation in any school programmes due to financial difficulties. There will be a generous amount of subsidy provided by the College toassist families requiring financial help. We urge the parents/guardians concerned to make contactwith us. We will make a concerted effort to assist any families in need.
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/globalclassroomandactivityweek2018.pdf

回覆樓主:

你估間間直資學校都有得將學校活動費用減免咩!

唔係你用一間直資學校嘅準則就可以代表全香港直資學校嘅準則,有啲直資跟學資處嘅準則嚟offer學費津貼,有啲直資學校就用番學校嘅準則嚟計。

有啲學校另外再有津貼for學生參加活動或購買用品,有啲學校又唔會有呢類津貼。

其實我只係想point out番家長如揀讀直資學校要注意嘅事項,有啲學校就算免你學費讀,咁要負擔其餘費用都應該要考慮清楚,100、200都係錢!

我朋友讀培基,話每年都要參加遊學團,雖然培基學费算唔貴,但遊學團既開支都唔低。

家長要自己親自去了解每間學校資料,如果只靠EK吹來吹去,咁就弊啦。咩人都唔好信,信自己,去問學校。

ilyrd 發表於 18-12-26 15:40
家長要自己親自去了解每間學校資料,如果只靠EK吹來吹去,咁就弊啦。咩人都唔好信,信自己,去問學校。 ...

學校也未必講貼地一面給你知

sukitelfold 發表於 18-12-26 16:18
學校也未必講貼地一面給你知

應該EK、身邊用家⋯反複地認證!

這樣便穏妥!!!

ilyrd 發表於 18-12-26 15:40
家長要自己親自去了解每間學校資料,如果只靠EK吹來吹去,咁就弊啦。咩人都唔好信,信自己,去問學校。 ...

啱!信自己!問清楚學校。一間SPC唔等如全香港直資學校嘅指標。